31 mars

Solen skiner och det är vårkänsla i luften. Jag, Nicke och Sanna packade väskan och for ner till Orrmo, gjorde upp en eld och grillade korv. Så himla härligt! Har bokat bord i Björnrike för kvällen, jag och Nicke ska dit och testa deras mat.


30 mars

Gårdagen spenderade jag hemma i Härdal. Gick en lång promenad med mamma, hälsade på hemma hos morfar.. Nicke kom, och vi lagade god mat, drack lite vin. Nu är jag i Sveg, så vi får se vad den här dagen bjuder på.


28 mars

Nu på förmiddagen så ska jag bara åka och göra ett colloquium i internmedicin, sen måste jag åka nästan på en gång för att hinna med planet till Skavsta. Buss till Stockholm, och tåg till Mora där mamma väntar. Skönt.

25 mars

Det har varit en jättefin helg. Igår kväll så mötte jag upp Daniel, Karin och Louise på Burgas för en cider. Vi tog det bara lugnt, vilket var skönt. Idag har jag pluggat pat. fysiologi inför morgondagens colloquium. Daniel kom över på eftermiddagen, och vi lagade tacos. Gott! Nu får det gärna bli onsdag så att jag får sätta mig på flyget hem!

Animal shelter

Det finns sådana idioter till folk, som skaffar djur och senare inser att det var minsann inte så roligt när dem inte var valp eller kattunge.. När det inte är på modet längre att bära en liten chihuahua under armen, och att man då bara kan klippa banden och kasta ut djuren på gatan, eller i bästa fall lämna bort dem till ett sådant här fantastiskt ställe som jag var på idag. Dom tar hand om både upphittade djur samt sådana som människor lämnar in. Dom hade ca 30 stycken hundar nu, inklusive valpar, och cirka 20 katter.

Jag, Daniel och Claudia gick dit för första gången idag, och nu känns det som om jag skulle kunna vara där varje dag. Dom uppskattade verkligen att man kom, och det var bara att ta en hund och promenera med dem. Man fick till och med låna hem dem över helgen som en fosterfamilj, åka till stranden med dem eller vad man nu känner för. Dom var så fina med djuren, dom blir verkligen omhändertagna, då det bland annat är veterinärer som jobbar där. Fantastiskt! Det fanns så många härliga djur, bland annat en vit yvig persier som jag skulle kunna ta hem.


23 mars

Det har varit en fredag som har innehållit lite av varje.. Jag har åkt vilse i utkanten av Riga, då jag var och avslutade mitt TV-abonnemang och påbörjade ett annat. En lång historia, som det mesta blir här i Lettland när det kommer till administrativa ting. Jag kom nyss hem från en härlig tjejkväll hemma hos Laila och Andrea. Morgondagen ska tillbringas tillsammans med Daniel och hemlösa hundar.. Vi ska göra en god gärning.

21 mars

Förutom att vara i skolan och pluggat, så har jag lunchat med Andrea, och avslutade kvällen med en simtur tillsammans med Daniel. Här kommer en bild från middagen hemma hos Undines familj i söndags.


19 mars

Måndag, en vanlig skoldag, med en lekion och två föreläsningar. Jag har tillbringat den här kvällen med att försöka lära mig namn och grupper på olika generationer av antibiotika.. Läst om olika barnsjukdomar, och tuberkulos. Hann även med en snabbdate med Daniel, vad skulle jag göra utan den karln? Han är liksom lite av min andra hälft här i Riga.

Flera gånger per dag så tänker jag på Nanoq, och det gör så ont. Det är så tomt att inte ha någon hund.. Många gånger när jag varit här och bokat en resa hem, så är det honom som jag velat åka hem till. Nu när jag kommer hem så saknas det en stor bit. Ingen blev väl så glad som han när man steg in genom dörren.. Så idag "ramlade" jag över en kennel, och jag fastnade direkt. Dom ska ha en kull i sommar, och jag skulle göra vad som helst för att få köpa en. Men mamma och pappa sätter sig lite emot där, så då blir det svårt. Jag kan ju inte ha honom här, hur mycket jag än vill. Så just nu är det en väldigt komplicerad övertalningsprocess som pågår. Vet inte hur reaktionen där hemma blev när jag skickade ett mail angående pris och eventuellt datum för kullen.. ;)

18 mars

Igår, lördag, så var jag mest hemma under dagen och läste av och till.. När jag tröttnat på det så gick jag och Daniel en promenad och åt oss tjocka(re) på Yoyo's. Våra ständiga skämt om hur mycket vi går upp i vikt här, och det lilla vi gör åt det. Men vi är glada ändå, och tröstar oss med att man ska njuta av livet.

Idag var jag och Daniel bjudna på middag hemma hos Undines familj. Det bjöds på mycket god lettisk mat, och allt var väldigt trevligt. Dom är ett gäng fina människor!

16 mars

Då var det fredag igen! Igår lunchade jag med Andrea, Laila och Cecilie på KID och hann med lite tjejprat innan det var dags för farmakologin. Idag promenerade jag hem från sjukhuset med Daniel och Karin, och kom precis hem från en trevlig middag på TGI fridays, tillsammans med Karin, hennes mamma och syster, samt Daniel. Imorrn tänker jag ta sovmorgon!

Grattis lillasyster på 17 års dagen!
Vi får fira om 1,5 vecka!

14 mars

Jag är rätt lat om dagarna, och läser ärligt talat inte så mycket känns det som. Det finns ju så mycket annat roligt också! Som ikväll, så åkte jag hem till Andrea, Laila och Philipp. Vi beställde hemkörning från TGI fridays, älskar deras mat. Annars har det varit en lugn dag, med endast en lektion. Vi fick träffa patienter idag igen, och jämföra olika typer av lungljud. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det skulle låta så som det gör. En del låter som om lungan består av papper, och hos andra som om det kokar där inne. Otroligt! Var på en träff med killen som jag ska öva lettiskan med också, supersnäll person.


Första stygnen

Idag fick vi lära hos att sy, hur olika stygn ser ut och görs. Vi fick testa detta på en "låtsas-hud", och det var ett väldans pyssel att hålla reda på både fingrar och trådar.. Men jag tror att det gick helt okej, lite mera övning så.


12 mars

Jodå, provet i microbiologi gick vägen! Jag tvekade skarpt.. Så nu är frågan om jag ska fira det med att ta ett hett bad. Hade velat gå och simma, men efter att ha tagit en powernap så känner jag mig bara ännu tröttare.

23:00

Då var en hel drös med buss- och tågbiljetter beställda, så nu är jag färdig för att åka hem. Flygen var redan klara. Jag kommer då att vara hemma mellan den 28 mars - 1 april, sen tillbaka en snabbis till Riga, och sen hemöver igen för att fira påsken mellan den 5 - 9 april. Tills dess är det bara att köra på. Väntar med en klump i magen på provresultatet som ska vara färdigt i morgon. Hela den här dagen har jag bara spenderat hemma..

11 mars

Usch.. Nu är jag ensam igen.. Det är det värsta med att ha besök, man blir lite sorgsen av att behöva sova själv och inte ha det där sällskapet som bara dem kan ge. Igår började vi som sagt dagen med en hotellfrukost, sen gick vi runt och kikade, besökte "Museum of medical history", besökte två vinstudios och åt tapas. Åt god middag, gick sen och tog en öl och lyssnade på säckpipemusik på medeltidsrestaurangen. Avslutade kvällen hemma hos Daniel, väldigt trevligt. 2,5 vecka tills jag får åka hem, och jag längtar grymt mycket efter det just nu.

Nu har jag en hel del läsning att göra, så det är väl bara att sätta igång.

Michael Kiwanuka - Home again


10 mars

Vi gorde ett tappert försök igår med att prata lettiska med patienterna, och det är grymt svårt. Nästintill frustrerande, men det känns skönt att lärarna ändå förstår att vi inte har möjligheten att lära oss lettiskan så snabbt. För att hålla sig kvar över huvudtaget så måste ju allt annat gå bra med. Så dom fanns där och översatte åt oss. Men jag hoppas att kunskaperna tar fart snart, jag ska göra mitt bästa. Vi lyssnade på lungor, och jag fick för första gången höra hur det låter när man har lunginflammation. Otroligt!

Jag hämtade sedan upp min trio på flygplatsen. Så igår åt vi god mat, gick runt en sväng, tog en öl på en irländsk pub och bara hade det bra. Härnäst väntar hotellfrukost.


8 mars

Som jag berättade så anmälde jag mig på "couple learning program" som universiteten här i Riga anordnar, och det var igår kväll som vi alla möttes. Det var som vanligt en massa löjliga lekar, allt för att lätta på stämningen. Jag gillar inte sådant där egentligen, men det ingick liksom.. I alla fall så fick jag möta min "partner" som jag ska öva lettiska med, och som jag ska lära svenska. Så jag behöver förhoppningsvis inte vara ensam om att känna mig dum, om han nu inte råkar vara på att vara en språkexpert förstås. Vi har en date på onsdag, så vi får se.

Igår fick vi gå och träffa patienter för första gången.. Vi hängde på som en lång svans från säng till säng, och det var väldigt spännande. Vi ska ju lära oss att palpera (undersökning med hjälp av händerna) och att använda oss av perkussion (när man knackar på kroppens utsida och lyssnar på ljudet), så vi fick bland annat höra hur det skilde sig från olika patienter. Det krävs massor av övning innan man får tillräckligt med erfarenhet för att kunna höra olikheterna.

Imorrn är det microbiologi colloquium, och det känns sisådär.. I vilket fall så kommer familjen imorrn!

Andra operationen

Igår fick vi vara med om en tlll operation, som denna gång var för ett ljumskbråck. Det var intressant! Fick lära oss hur man sätter på sig rock och handskar efter den sterila tvätten. Sen lärde vi oss olika sorters knutar dom använder under operationen, då dom har gjort en, så får den andra aldrig vara likadan.

Det här kommer bli en rätt lång dag, har lektoner och sen ikväll ska jag gå på nått för oss som vill lära oss bättre lettiska ( jag är riktigt dålig ). Vi kommer tydligen bli ihopparad med en lett, som vi sedan får bestämma träffar med och försöka lära oss att prata. Ja, herregud.. Men det behövs.

5 mars

Jag räknar dagarna tills på fredag, för då kommer nämligen både mamma, pappa och Sanna hit och stannar över helgen. Det ska bli jättekul, och det passar perfekt!

Jag gillar att kurserna i skolan vävs in i varandra nu, det blir en mycket bättre inlärning då. En liten kort uppdatering kanske; vi läser om hur olika cellskador påverkar oss, problem med syresättning, cirkulation och metabolismen. Under dom två första åren här så har vi tittat på hur vi ser ut när vi är friska, nu går vi återigen ner på cellnivå och jämför det med hur sjuka celler i organ och vävnader förändras. När man förstått det, antar jag att man lättare förstår hela sjukdomsbilden och dess symptom.

I internmedicin har vi börjat med att få instruktioner i hur man undersöker genom att se, lyssna och känna. Lymfkörtlar, hjärta, lungor, lever.. Det är fantastiskt vad mycket information man kan få ut. Vi har fått veta grundstegen i att ta en anamnes, vilket är den muntliga kontakten med patienten. Hur och vad ska man ställa för frågor, för att få rätt helhetsuppfattning av individen och sjukdomshistorian. Farmakologin är svår, det är inte det lättaste att helt plötsligt börja mata in namn på preparat du aldrig hört talas om förut, det tar sin tid. Det finns så mycket att berätta, men för att inte verka för insnöad så släcker jag lampan och sover nu.

3 mars

Igår åt jag middag tillsammans med Daniel, Karin och Louise på Soho, hade sen en mysig förfest tillsammans med Andrea och Philipp. Fortsatte sen kvällen på Tequila boom och Mad house. Jag som skulle göra tidig kväll, var hemma vid 04 i alla fall. Det var väldigt roligt!

Gick nyss på en promenad med Daniel och njöt av det fina vädret, och lunchade. Så det är väl nu som jag borde sätta igång med studierna..