Vårt nyårsfirande

Jag och Nicke firar vår nyårsafton hemma i Härdal med mamma, pappa och Sanna. Vi ska äta god mat, bada jacuzzi, spela familjespel och skjuta raketer.
Detta står på menyn:

Förrätt: Egengjord röra av skinka, creme fraiche, dijonsenap, purjolök, rödlök och svartpeppar. Äts ovanpå ett rostat bröd.

Varmrätt: Helstekt fläskfile i marinad av soja, olivolja, sambal oelek, vitlök och peppar. När den är uppskuren häller man på en blandning av skalet och saften från en lime, röd chili, rödlök, färsk basilika, honung, olivolja och flingsalt. Hemmagjord klyftpotatis med grovsalt till det.

Efterrätt: Vaniljglass med bananer stekta i honung.

Vin och skumpa på det.
Gott nytt år!

En sådan där återblick av 2009

Allmänt:

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Slutförde mitt naturtekniska basår.
Höll du några av dina nyårslöften?
Nej, jag minns inte ens vad det var för ett.
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
 Ja, Lotta & Thomas!
Vilka länder besökte du?
Norge, Estland och Spanien.
Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas?
Jag och datum, det går inte ihop.
Vad var din största framgång 2009?
Att jag läste upp några kurser och kom in på läkarprogrammet.
Största misstaget?
När jag tappade mobilen i marken - en stor spricka i displayen!
Vad spenderade du mest pengar på?
Hyran i Borlänge [CSN's pengar], telefonräkningar & kläder..
Bästa köpet?
En timmas fotografering med finfina bilder som resultat. Och min laptop.
Gjorde någonting dig riktigt glad?
Antagningsbrevet.
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Det har varit många ups and downs. Stress & press under basåret, lycka & vemod med att vara ledig under sommaren med alldeles för lite pengar, nervositet och orolighet med att inte veta vad som väntar. Så det har varit väldigt svängigt.
Vad önskar du att du gjort mer?
Motionerat.
Vad önskar du att du gjort mindre?
Tänkt.
Vad gjorde du på din födelsedag 2009?
Pluggade i Borlänge, men fick oväntat besök av Nicke.
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Mindre prestationsångest.
Hur skulle du beskriva din stil år 2009?
Ordinär.
De bästa nya människorna du träffade?
Ida, Linnea och Ester i Borlänge.

I korthet:

Dryck:
Energidrycker.
Mat:
Tacos en dag i veckan, minst.
Hobby:
Har läst mycket böcker.
Trygghet:
Mig själv.
Hem:
Härdal & Nilsvallen i en bra variation.
Fråga:
Hur ska du bo då?
Tråkigaste:
Ointressanta studieuppgifter.
Jobbigaste:
Mycket.
Självklaraste:
Vill man så kan man.

Framåtblickar:

Saker som avklarats i år och således (förhoppningsvis) inte behöver göras 2010:
- Fylla 22
- Läsa upp betyg.
- No more högskoleprov! Fyra stycken räcker för mig nu.
Sånt som kvarstår och måste avklaras nästa år:
- Lära mig att ha ett distansförhållande.
- Bearbeta min sida som är starkt hemmakär.
- Överleva mina första två terminer på Riga Stradins University.
Övriga förhoppningar och mål:
Att 2010 blir ett bra år med mycket nya erfarenhet & kunskap.

30 december

I dag har jag skådat den absolut längsta kön någonsin under min Ica-karriär, och den minskade dessutom aldrig heller. Den sträckte sig så långt att jag inte såg slutet av den, ända bort mot mejerihyllorna. Man fick verkligen göra rätt för lönen idag, som så många kunder talade om för mig.

Hur ser man att en turist är på ingång?
Jo han har pjäxorna på, och skidglasögonen för ögonen.

Jag är världens onyttigaste människa för tillfället, mår jag inte dåligt för att jag äter massa socker, så mår jag dåligt för att jag inte äter det. Beroende!

29 december

Matt & trött är mitt psykiska tillstånd just nu.
Sover fruktansvärt dåligt om nätterna.

Igår umgicks jag med Sandra på eftermiddagen, blev bjuden på middag på Lillhärdalsvägen. Lite senare köpte vi och Ida chips och tittade/pratade oss igenom en och en halv film. Ett riktigt bra soffhäng blev det. Ikväll ska vi testa vår allmänbildning och spela lite TP och lite andra frågespel.

Juldagen också förbi

Det blev en rolig kväll med först en öl och pizza på Knuten, glögg & hockey och sen fest hemma hos Sandra. Till sist utgång på Folkan. Emma från Hede kom och joinade oss, vilket var jätte skoj.












Julaftonen är nu förbi

Jag hade det såå bra. Glögg på förmiddagen, god julmat och finfina presenter. Pengar, inredningsprylar, tröja, tofflor, spel, bok, ljus, presentkort, en gigantisk filt, choklad & andra prylar.



















God Jul!



Jag tror vi allesammans varit snälla i år..

22 december

Det är tipptopp nu när alla vännerna snart är hemma. Jag, Ida och Sandra sågs över en kopp té igår kväll efter jobbet, och idag lunchade vi. Helene var också med en sväng. Tänk om det alltid kunde vara såhär, att vi allihopa är hemma på en och samma gång. Fast då skulle vi vara utan utbildning då i stället, vilket kanske heller inte är så bra.

I dag kom det sista brevet från Riga innan skolstarten! Jag fick veta vilka kurser jag ska läsa, vilka böcker jag kommer att behöva samt lite olika sätt att bo på. Den 25 januari måste jag vara där för att inte missa all introduktion.

Nu ska jag & Nicke fika kvällsfika.

22:33

Vilken stressig dag det har varit! De sista timmarna längtade jag bara efter att få komma hem och dricka lite glögg, så det är precis vad jag gör nu. Nicke jobbar extra på sitt förra jobb idag, och har inte lämnat Borlänge än. Lastbilen krånglar så han blir sen hem.. Jag tänkte väl strax sova, jobbar 9-18 imorrn. En kopp glögg till först..

20 december

Julbordet igår var toppen, och mest nöjd är jag över att jag lärt mig äta lax.
Så där har vi en ny favorit.

I dag har jag inte gjort så mycket, slagit in några paket.
Nu är det snart dags att svida om till Ica-skjortan, jobbar till nio.

Bjussar på en sköning..


Teneriffa med Nickes kamera


19 december

I dag jobbar jag fram till halv sex, sen bär det av mot Härdal.
Pappa ska ha julbord för allihopa, så det blir riktigt roligt. Och gott!

18 december

I dag har jag bakat gaffelkakor på mormors gamla recept.
Dom blev mycket goda!


- 37 grader

Så härligt var det i morse i Härdal, och jag gillar det. Det ska vara kallt vissa dagar när det är vinter, det ska riva till lungorna när man drar in den iskalla luften. Det hör till. Visst, det får inte hålla i sig för länge, det blir jobbigt, men en dag hit eller dit spelar ingen roll. Jag tycker det känns kallare när det är svalare med en mera fuktig kyla, nu när det är så pass kallt så är luften så torr, så det inte känns lika hemskt.

Nu är jag klar med Naturkunskap A, och det känns riktigt riktigt bra.

Alla julklappar klara

Jag åkte till Mora alldeles själv idag, för att handla de sista julklapparna. Det kan vara skönt att göra saker & ting på egen hand ibland, kunna gå i sin egen takt och inte behöva anpassa sig. Det gick bra, så nu är jag färdig! Hittade det sista åt Sanna och Nicke, sen är det ju alltid tillåtet att handla till sig själv.. Tre nya överdelar, och den där må-bra känslan infinner sig. Nu är jag hemma i Härdal, snart middagsdags. Wärdshuset fick vara dagens kock. Lite senare ska vi åka in till Sveg och lyssna på skolans julkonsert, Sanna ska sjunga. Kul!

Ett axplock från semestern


Idag far vi mot det norra.

Nu ar det dagen da det ar dags att aka hem. Forsoker halla oss i skuggan, da solen skiner och vi har satt pa oss langbyxor for att klara kylan pa flygplanet samt vintern dar hemma. Bussen hamtar oss vid tolv, sen landar vi pa svensk mark 21.30 ikvall. Vi ar bada mycket nojda med resan, vadret har varit kanon. Endast tva dagar som det var lite molnigt. Vi har varit pa en battur, da vi hade turen att fa se en hel flock ( ca 14 stycken ) valbebisar, samt delfiner. Underbart. Har hangt vid poolen, last bocker och lyssnat pa musik. Ar glad over att batteriet i iPoden har hallit, tacker nog en bit av flygresan med. Vi har kakat en hel del mexikanskt, gott. Vi besokte en djurpark en svang, tittade pa en show med ornar som flog alldeles ovanfor huvudet. Det har varit en bra resa, och jag kanner mig redo for att komma hem.

Imorrn klockan 08.00 ska jag mota upp Marcus Weimer och ga bredvid honom pa sjukhuset. Skitkul!

Vi har det bra!

Har tagit en paus fran solen en stund, som ar valdigt pigg pa att skina hela dagarna. Det ar harliga dagar, inte ett moln nagonstans. Pa kvallarna blir det lite kyligare, sa en troja behovs. Annars har vi det bara bra, dricker drinkar vid poolen, har varit pa en bergstur och akt slingriga vagar och besokt sma byar. Vi ater goda middagar, shoppar lite och lagger oss inte allt for sent. Ar verkligen utvilade pa morgnarna, da vi vaknar redan vid sju. (!) Har hittat ett stalle som serverar Mojitos i halvliter storlek. Det ar som vantat dyrt att leva, men what the hell.

4 december

Resväskorna ligger framtagna på golvet, vi tänkte ta och packa ikväll. Imorrn bär det av mot Uppsala, vi ska få sova över hos Ida & Helene eftersom att vi ska vara på Arlanda tidigt på söndag morgon. Så det blir mysigt, tänkte gå lite på stan och så får vi umgås lite med Ida också. Helene är tyvärr inte där, men vi får låna hennes säng i alla fall!

Jag längtar till solen! Enligt yr.no så är det inte ett enda regnmoln i sikte under hela veckan, jag hoppas det stämmer.


3 december

Det gick bra på bageriet idag, det är två år sedan jag var där sist. Så det tog ett tag innan man kom in i packeteringen, man blir lätt stressad av allt bröd som kommer åkandes emot en på rullbandet. Sen har jag mest varit i Sveg, jag och Nicke har tänt alla ljus i huset då det är kallt. Det är så dumt med luftvärmepumpar, när det är över 20 grader kallt så funkar de inte. När man som mest behöver dem. Har några element också, men det drar ganska kallt vid dörren & fönstren så det behövdes lite extra hjälp av ljusen. En av katterna var dock så pass nyfiken att hon hoppade rakt upp på en bricka med sex stycken ljus på, och nu luktar hon bränt. Tur dom har mycket päls.

Nu har Helene A nyss varit här och hälsat på med glögg och lussebullar som hon bakat, det är inte varje dag man får bjudfika hemkört. Gott!


23:54

Har spenderat dagen med datorn i famnen, skrivit på historia-uppsattsen. På eftermiddagen bar det av till Sveg, spenderade en härlig stund på Nyan tillsammans med Soffa. Sedan käk med Nicke, och sen var det sovdags för honom. Skulle jobba extra inatt, så jag har inte gjort många lyft sen dess.. I morrn ska jag hoppa in på bageriet i Härdal och jobba fyra timmar - sliter ut mig är det sista jag gör.

2 december

Igår var jag, mamma och Sanna till Sundsvall. Det var riktigt skoj, handlade en massa, och det mesta var till mig själv. Har det ganska lugnt på julklappsfronten nu, så jag tyckte att det var helt okej. Fick med mig tre partyblåsor/klänningar, en t-shirt, en tröja och lite annat hem.

Fick papper från CSN igår, det saknas en del information. Dom vill se min kursplan innan dom kan ta beslutet om att låna ut pengar till mig eller inte. Den har jag inte fått än, men väntar ivrigt på att den ska dimpa ner i postlådan, borde vara när som helst. December sa dom, så jag hoppas att den är här snart. Ska bli kul att se hur upplägget ser ut, samt få studielånet färdigfixat.

Vår weekend och flera kilon senare..

Det har varit ett par riktigt bra dagar.. Det var en skön bussresa ner till Stockholm, då vi bara var 19 stycken sammanlagt. Lugnt & fridfullt. Spenderade några timmar på Skansen det första vi gjorde, det var mysigt. Tittade bland annat på när det blåstes glas. Alla gårdar på Skansen har sin egen sorts julstämning, med små affärer och marknadsstånd överallt, man hamnar flera steg tillbaka i tiden.

Efter det bar det i väg mot hamnen och in i båten. Det serverades julbordsbuffé och vi åt tills vi sprack. Kikade i affärerna på båten och drack drinkar. Tittade på en show. Söndagen tillbringades i Tallin, handlade massor av billig alkohol, jätte roligt då det finns så mycket annat där. Gick i gamla stan och besökte deras julmarknad, också väldigt fint. Försökte föreställa mig tanken att jag ska spendera sex år i grannlandet, men det var på tok för svårt att ens få fram en bild av det. Drack en av de godaste Irish Coffee jag någonsin smakat på ett fik. Kvällen spenderades återigen på båten med mat och dryck.


Glasblåseriet på Skansen.




Ett gammalt Konsum.


Sanna besöker en av de gamla gårdarna.


På Skansen där dom sålde allt möjligt som hade med julen att göra.








På båten!


Tallin.


Jätte billigt att köpa blommor.


På ett torg i Tallin.


Deras glögg var ingen höjdare..