Skolsnack.

I dag har jag känt mig generad hela dagen, ansiktet har hettat som bara den. Har väl berott på att jag har haft fåglar i magen inför biologiprovet. Första frågan löd "Give the main thesis of the cell theory. " Kvällen innan sa jag att det var en fråga [ av nästan 200 möjliga ] som jag helst inte ville ha, för att svaret är så flyktigt, inget att ta på. Självklart var den frågan nummer ett av tio på papperet. När jag skrivit halva provet säger läraren att man skulle skriva med bläck.. Det hade inte jag fångat upp, så det var bara att börja om. Stressfaktor.

Jag tyckte nog att provet var ganska svårt, det var rätt tunga frågor hon valt ut.. Det var ju som sagt en mix av terminen, då vi har jobbat med allt från grundkunskaper kring cellen, olika sorters protein & dess funktioner, sjukdomar som kan orsakas av enzymer som saknas, till hur bildandet av äggceller och spermier går till. Jag tror dock det gick bra, får veta resultatet på mail den 5 maj.

Lite av en allmän rapport från skolan är att jag klarade filosofiprovet. Resultatet från latinprovet var helt okej, jag plågar mig själv lite genom att ha för höga krav på mig själv. Jag gjorde en del dumma & onödiga fel. Det är svårt att översätta från latin till engelska, man måste komma ihåg att sätta rätt ord i rätt ordning, med korrekt böjning beroende på vad ordet har för kön osv.

Nu ska jag sova, upp i morgon och har labb i cellbiologi + föreläsning.
Sen sätter jag mig på flyget hem!

Tänk om..

.. jag också varit så talangfull vid elva års ålder.


21:03

Nu får det vara nog med läsning för idag, jag tror jag visste mera igår än idag. Nu börjar det blir en sådan där röra igen, det funkar inte att läsa samma saker om & om igen. Till slut når man en gräns, och då lär man sig inget mera. Men det ska väl gå bra tycker jag.

Både jag & Marte Stine har haft svårt att koncentrera oss idag. Har varierat med egna studier samt förhört varandra, men vi har nog varit ganska less båda två. Jag var tvungen att ta en promenad på eftermiddagen.

Nu: äta popcorn.

28 april

God morgon.. Nyss vaknat och hunnit med en frukost. Inte så mycket speciellt kommer att ske den här dagen, ska lägga ner all energi på biologin inför i morgon. Ser fram emot morgondagen, ska få tillbaka resultatet från latinprovet, samt fyra resultat från de senaste anatomitesten. Ska bli spännande! Gårdagen var inget särskilt heller, fysik och biologiföreläsning på skolan, sen tränade jag, Marte Stine och Karin spinning. Jaa, det var den uppdateringen jag hade.

26 april

Den här dagen har jag inte så mycket att säga om, har haft kemi & lettiska. Hängt lite i solen under rasten, vårvädret är verkligen på topp. Kom hem till en färdiglagad middag av Marte Stine, ännu en gång.

Precis där jag stiger av bussen så finns ett fik som säljer munkar av alla möjliga smaker & glasyrer, har inte varit in där förrän idag. Jag borde inte ha gått in, dom var ju så goda.. Jag köpte med mig fyra hem, så då hade vi efterätt. Sen har vi pluggat biologi igen, och nu är det sängen.

Snart får jag åka hem igen, problemet är dock att det inte känns fullt så roligt som det borde göra. Familjen åker mot Arlanda på lördag kväll, sen vidare mot Spanien. Så jag hinner bara säga hej på fredag kväll till dem, för på lördag morgon så ska ju jag på Afterski 1000. Nicke åker till Mariefred på söndag eller måndag, och jag skulle ju kunna följa. Men han åker inte tillbaka förrän på torsdag, och jag flyger från Sveg på onsdag eftermiddag. Så antingen om det går att omboka flyget från Sveg, och åka från Mariefred i stället. Kan ju inte bara sitta hemma heller. Typiskt att det var just denna helg!

18:12

Ja, vi repeterar biologi för fulla lågor här hemma. Dock är vi noga med miljöombyte, så vi gick förbi Double Coffee och köpte en varm oboy med vit choklad i, och satte oss i parken alldeles utanför lägenheten. Där satt vi i två timmar.

Var det någon som hörde min bön om mexikanska restauranger?
Det ligger en med mycket stort urval och god mat - TVÅ KVARTER BORT!


25 april

Har ju inte berättat att jag och Marte Stine tillbringade lördagsförmiddagen på ett shoppingcenter, och det gjorde vi rätt i. Jag hade som mål att hitta en fönsterlampa, och det gjorde jag. Plus en huvtröja, två skjortor, en cardigan, ett linne och ett par Converse. Vissa delar var på rea, så det var ju perfekt.

I dag är det strålande sol och varmt ute, känns inte att man har fönstret öppet. Så vi ska sätta oss i parken med våra biologipapper, fördela nytta med nöje.

Sannas nya.

Sanna har köpt en ny kamera, och jag tycker det blir mycket fina bilder med den.


20:25

Chattade precis med Pia på Hawaii, och nu har jag fått idén att försöka åka dit i sommar. Det skulle väl inte finnas något bättre? Åh, jag skulle gråta av lycka av att få se Pia & familjen, Sally och allihopa..

Who is paying? Hur långt kommer jag på skattepengarna?


20:12

Brengulu heter ölen, och det är inte honung i den som jag hört.
Anledningen till att den är så söt är att den är ofiltrerad.


Me gusta la comida mexicana.

Det snöade idag.. Nu regnar det & är kallt. Sitter hemma nu och läser inför filosofiprovet, ska ha det vid tre-tiden. Men jag hoppas det ska gå nu, vet inte om jag orkar läsa igenom papprena en gång till, det börjar bara bli en gröt av alltihopa. Förstår inte varför jag ha så svårt att memorera det där, det är väl helt enkelt för abstrakt & långsökt. Jag har exempelvis svårt att tro att världen slutar att existera bara för att jag blundar.

Jag vet inte om jag sagt det, men jag bor med en tjej som är lika galen i tacos som jag. Så det är vad som vankas till middag kväll. Så vill ni bjuda mig på restaurang någon gång så ta mig till ett mexikanskt ställe. Det är väldigt sällan jag hittar till just sådana. I Spanien på andra sidan huset så finns det en, tack & lov.

The first cut is the deepest.

Nyss vaknat och duschat, man blir så risig av att bara sitta inne och nöta allt som är just nu. Har börjat tappa massor av hår, och dom som känner mig vet att jag inte har råd till att tappa några. Har ju redan så lite! Kan man tappa hår pga. stress? Marte Stine har samma problem, dock har hon lite mera hår att ta av.

Sitter och äter frukost och lyssnar på Sheryl Crowe, en kvinna som det är lätt att förälska sig i. Ska gå på anatomicum om en liten stund och ha cellbiologi, sen ska vi gå på Leningrad och dricka den godaste öl jag någonsin druckit. Den är söt, ljus med inslag av honung. Vi ska skåla att ännu en vecka är avklarad.



22 april

Då var vid där igen, torsdag eftermiddag. Latinprovet kändes väl bra, svårt att säga. Får veta resultatet om en vecka. Anatomin gick bra den med, men jag var så nervös så rösten knappt höll. Jag hade svårt att förstå hennes frågor ibland, fattade inte vad hon ville ha. Pekade t ex in genom ingången till näsan på baksidan. Finns ju inte bara en sak att säga, men det gick bättre än väntat. Biologin gick fint!

Nu brukar jag ju då vanligtvis vara lugn, men inte denna gång. Filosofiprov i morgon, plus att vi har colloquium i biologi på torsdag nästa vecka. Det innebär allt vi lärt hos i kursen hittills, ungefär 150 frågor, varav dom väljer ut 10. Marte Stine hade lagat mycket god mat tills jag kom hem, sådan är uppskattat. Jag behöver kanske inte säga vad jag ska göra ikväll?

21 april

Är nervös inför det muntliga provet i anatomin i morgon, det är egentligen inte så speciellt svårt eller mycket material, men jag bli så stressad av att inte ha tid att tänka utan måste komma med svaret på en gång när hon frågar, för att hon inte ska tro att jag inte vet.

Var på spinning med Karin och Marte Stine igår, och lyckades sträcka en muskel i högerarmen, hur man nu lyckas göra det när man cyklar. Ont gör det i alla fall. Sen pluggade vi mest hela kvällen. Ni ska se hur roliga vi ser ut när vi sitter och grimagerar, trycker och känner på våra muskler för att försöka komma underfund med vart dom sitter & vad dom gör.

Nu är jag hemma, och ska plugga. Vet dock inte vad jag ska ta tag i. Gillar inte riktigt situationen med tre prov på en och samma dag.


Så ska det se ut.



Malte och Daniel hänger tvätten.

Dagens break.


18 april

Den kommande veckan är rena rama döden, på torsdag har vi examensprov i latin, muntligt prov i anatomin samt prov i biologin. Biologin denna vecka är ganska svår, det är lätt att bara röra ihop allt till en enda soppa. Kromatid, kromatin, kromosom, meios I och II , mitos, anaphase, metaphase.. Allt låter lika efter ett tag.

Tränade i morse, och har sen dess bara suttit inne. Tycker jag bara har läst & läst men inte lärt mig ett enda dugg. Jag har spenderat så mycket tid på att förstå saker jag måste förstå innan jag kan förstå det jag borde förstå. Jag varken kan eller vill lära mig något bara för att lära mig det, utan måste alltid kolla upp varenda sak innan och sen gå vidare. Det är ju bra, men det tar sådan tid!


Sleten.

En tung dag har detta varit, ögonlocken har varit mycket svåra att hålla uppe. Igår gick jag, Marte Stine och Daniel hem till Laila & Andrea för att dricka lite vin och snacka biologi. Vid halv ett så drog jag och Daniel vidare på Radiobar, där var flera vi kände. Daniel blev lika förälskad i stället som jag är. Det dansades massor, och dracks drinkar. Vid fyratiden skulle vi dra hem, men ramlade in på en annan club på hemvägen och dansade lite till. Vi hade en grymt bra kväll!

Som vanligt så kan jag inte sova med alkohol i kroppen, så jag vaknade vid åtta efter bara ett par timmars sömn. Gick på Rimi och handlade med Marte Stine, och kände mig alldeles vimsig fortfarande. Har sen mest bara slöat, och skjutit på studierna till morgondagen. I morgon ska jag vara duktig igen och åka och träna & plugga. Man måste få ha sämre dagar också.

Crap.

Var jag tvungen att komma hem halv sex på morgonen, stiga upp klockan åtta, inte kunna somna om och fortfarande känna mig full?!

Days like this are indescribable .

Dagen har gått bra, klarade båda biologiproven från förra veckan och denna. Anatomiprovet kändes bra med. Så som jag sagt förut, så känner man sig som på moln efter en sådan här dag. Det är endast på torsdagar som jag är helt avslappnad.

Så jag, Marte Stine, Laila och Andrea satte oss på en uteservering och tog oss ett glas vin [ jag valde öl i stället ], beställde in lite mat och skålade för att vi lyckats med ännu en vecka. Lite senare kom en hel hög från resten av klassen också. Det var en hel del medicinare från andra terminer där med, så det var visst ett bra ställe. Det finns väl inget bättre än att sitta i solen med en öl och luta sig tillbaka.


Sådärja!

10 300 tillbaka på skatten!
Tack för den!

13 april

Har idag varit till ett kontor med ett papper, fått en stämpel på ett annat papper som jag ska med till ett annat kontor. Sen får jag vara här hur mycket jag vill, nu när jag har ett lettiskt personnummer och allt. Lite plugg under eftermiddagen, sen kom Laila & Andrea och hälsade på, trevligt. Sen var det dags för ett svettigt spinningpass med Marte Stine och Karin. Tränaren var jätte söt, hon slängde in några engelska meningar för vår skull. Annars var det på lettiska denna gång. Nu åter till musklerna. Känns som om jag skriver så tråkiga saker, men detta är i princip mina dagar, och det är ju det bloggen ska handla om.

I morgon är det kemicolloquium. Sen ska jag nog till anatomicentret och leta reda på de aktuella musklerna på en av våra lik som finns tillgängliga. Läraren visade oss förra veckan för första gången. Vanligtvis ligger dom i ett rum, övertäckta, och det är bara en av dem som får användas av oss när vi inte har någon lärare med. Det är ju jätte svårt att hitta de rätta musklerna bland alla ting när man inte har så mycket kunskap ännu. Att se dem i böckerna är ju en annan sak.

Dags att boka biljett hem igen! Åker förmodligen hem den 30 april och åker tillbaka den 5 maj. Det blir inte dumt alls..

Sovdags.

Snabbt talat..

- Avverkat ett kemiprov, och det fick bra.
- Läst om muskler i ansiktet & nacken.
- Gått som en nittioåring; träningvärk!
- Ätit kinamat till middag.
- Fysikprov i morgon.

12 april

Då var helgen över igen, och den har varit mycket bra.. I lördags så gick vi till City Fitness och blev medlemmar, och redan i söndags så var vi där och tränade Body Toning. Oh my vad vi svettades! Passet var på ryska, men hon var duktig på att visa och korrigera oss när vi inte hade rätt vinkel osv. I dag är jag väldigt medveten om att jag har två lår.. Däremot åt vi tillbaka dom där kalorierna vi brände eftersom att vi blev bjudna på kladdkaka hemma hos Karin, så då gick det jämt ut. Nästa pass blir på tisdag; spinning! Dock har vi absolut inte tid till att träna, så nu ska man ju behöva känna sig stressad över det med.


En tiopoängare till kväll.

Vi hade så sjukt skoj igår! Vi i klassen börjar släppa det här stela nu som alltid brukar vara i början, och blivit ett bra gäng. Hemma hos tyskarna så var det både Batman och grekiska gudar. Vi gick sen på Radiobar och dansade fram till 04 - aldrig har jag varit på ett ställe som spelar så bra musik!


Prinsessorna på Skolas iela.

Då är vi klara..


9 april

Ja, då började det en ny kurs idag - medicinsk cellbiologi. Det känns kul, dock var det en tung morgon, hade dubbla föreläsningar av ämnet för att komma igång med det hela snabbt. Sedan var det dags för redovisningen i history of medicine, och det var skoj. Tanken var att man skulle göra något roligt av det, och vissa hade verkligen gått in för det. Läraren fick sig en öl, Corona med lime, som han drack nöjt av.

Vår grupp hade Jepordy, Daniel visade hur man utövar yoga och några spelade teater. Så nu är den kursen färdig, inga tentor eller något. Utan vi ska bara ta med vår bok där alla betyg samlas, och få den signerad.

Intercultural relations är nu avklarat, och jag skulle tro att jag fyllde ut svaren med rent skitsnack. Jag hittade på och fantiserade, och skrev lite slarvigt så att hon kanske tror att jag vet vad "otherisation" och Namjia är för något. Inte en aning, aldrig läst! Men nu är den kursen slut med, nu hoppas jag bara på att jag är godkänd.


Daniel utanför muséet där vi har History of medicine.


Här har vi läraren i full action..


En del av klassen.


Daniel får resten av klassen att utöva yogaställningar.


Här får läraren sin öl.

Nej nej!



Det kan inte vara sant, har tv4 börjat med dessa dumheter nu?
Hur ska jag klara vardagen om jag inte får se på programmet "Halv åtta hos mig"..

Busy!

När jag kommer hem på torsdagarna så är jag maxad, skakis och verkligen helt uppe i varv. Det är en galen dag. Anatomiprovet idag gick bra, biologin med. Jag var så sjukt nervös innan! När jag får frågorna så är det knappt så att jag vågar titta på dem.

Nästa vecka är också hektisk: colloquium i kemi, filosofiprov, biologiprov, två stycken anatomiprov [ ett muntligt & ett skriftligt ] och eventuellt prov i first aid. I dag började vi med muskler, och det blir inte lätt. Till nästa vecka har vi sex sidor med muskler i nacke och huvud då vi ska kunna namn, start- och slutpunkter samt funktioner.

Nu ska jag bara andas några andetag, äta middag och sen ska jag hem till Laila & Andrea och förbereda inför i morgon; redovisning i History of medicine samt prov i Intercultural relations.

Prinsessa på fredag.

Köpt prinsesskrona - check!
Köpt trollspö - check!

Fest hos några av tyskarna på fredag, där temat är fantasy/fairytale. Jag ska bara ha en klänning och nyss nämnd utstyrsel. Jag är inte så mycket för att klä ut mig, men det kan ju bli kul nu när vi är så många som ska dit.


7 april

Har satt upp nya gardiner, strukit den ena, orkade inte med den andra. Men det syns inte. Har suttit inne och läst hela dagen, men nu börjar motivationen sina när solen skiner ute. Ätit mig mätt på marsipan som jag fick av Marte Stine, jag har aldrig gillat marsipan men den norska är ju riktigt god. Har lyckats spärra internet-inloggningen på mitt lettiska bankkonto, skrev fel lösenord fem gånger. Minnesförlust. Måste på banken och få ett nytt lösen. Ska i väg och göra veckans storhandling igen om någon timma med mina sambos.

Efter 15 år tillsammans.

Jag var sju år gammal, och jag var väldigt ivrig med att stiga upp ur sängen. Jag visste nämligen att under natten så hade pappat hämtat en ny vän till familjen - papegojan Mony. Jag minns att han stod i en transportbur på bordet, jag tyckte att han var enormt stor, alldeles vit med gula inslag. Han lade av ett ordentligt skrik. Ett ljud som vi skulle få lyssna till varje dag under en mycket lång tid. Min rädsla för honom har gått i vågor, ibland hade jag honom på rummet för mig själv, och ibland låste jag in mig på toaletten när pappa släppte ut honom. Hatkärlek. Han är ett år yngre än mig, så vi har följts åt ett tag.

Vi har många många gånger haft tanken på att sälja honom, just för att ingen av oss har tiden att aktivera honom på det sätt han ska ha. Dom gånger vi haft honom ute på annons så har det ringt en del personer, men deras första fråga lyder alltid "kan han prata?" Om det är det viktigast så kommer det aldrig att fungera, det är mycket jobb med en fågel och det räcker inte med att bli road av den. Den ska roas med.

Vi hade kvar kvittot som vi fick när vi köpte honom, med telefonnumret till den förra ägaren. Skulle vi sälja honom så ville vi veta att han får det bra. Så vi ringde, och det var verkligen förutbestämt. Samma vecka hade han sålt familjens hästar, och dagen innan hade han pratat med familjen om att han skulle vilja skaffa en ny papegoja. Han har haft många, även uppfödning. Och så ringer vi. I söndags kom dom och hämtade Mony, så han befinner sig just nu i Örebrotrakten. Men det hela gick ut på att dom har full ångerrätt, funkar det inte så tar vi genast tillbaka honom. Så vi får se.

Aldrig har vårt hus varit så tyst.. Även fast han inte skriker, så låter det från buren, när han pysslar och donar med sina saker. Nu är det inte ett ljud. Hans bur har alltid stått i köket, så det är en markant förändring. Lite sorgligt, lite skönt.


Folk..

I dag har letterna gått mig på nerverna. Jag blir tokig på att dom har så avskyvärt dålig attityd. I morse skulle jag fylla på mitt busskort med alla de tre transportsätten; spårvagn, trolley och vanlig buss. Måste göras varje månad. Kvinnan i affären var hemsk, och gjorde allt för att visa hur jobbig jag var. Hade hon förstått engelska, eller jag lettiska så hade hon banne mig fått höra hur man beter sig. Hon påstod att det inte gick att ha alla tre. Klart det gör! Slutade med att jag bara fick två av dessa tre, trolley är det jag åker mest, självklart följde inte den med. Efter skolan var jag tvungen att åka till företagets huvudkontor, skriva namn och personnummer på ett papper för att lägga till trolleyfunktionen. För när dom i kiosken valt en sak på kortet så kan dom inte ändra eller lägga till något. Dom har så dåliga system. Såhär blir man bemött på de flesta ställen där personalen borde kunna ge dig service, men i stället suckar och pustar dem över att du stör dem, i deras affär, i deras kassa, handlar av dem. Detta irriterar mig enormt.  

Kommer du till Riga så behöver du inte vara trevlig eller bjuda på dig själv, för du får absolut ingenting tillbaka. Och vad är meningen med att lägga energi på att vara snäll och tacksam, när du bara får spott & fräs i gentjänst. Aldrig har jag varit med om att trevlighet är så ouppskattat, för dom struntar totalt i hur du beter dig. Det är bara på tok för ansträngande för dem. Jag tycker det är ohyfsat, spelar ingen roll hur landets historia ser ut.

Påsken.

- Ätit mig trött av mat
- Solat mot husväggen
- Umgåtts och tittat på film
- Kört bil, det saknar jag här
- Åkt skoter, kroppen värker ännu
- Duschat i rent vatten, jämfört med vårt beiga
- Somnat i en sovsäck framför den öppna spisen
- Sovit mig ännu tröttare med på tok för många timmar


En kväll med de närmaste.

I går samlades vi hos Wågers, och gjorde en uppdatering av varandra.
Ovärderliga stunder.










Oväntat.

Kommer hem och ställer mig på vågen, förväntar mig att jag gått upp massor. Då visar den istället att jag gått ner 4 kg, så nu kan jag ju äta med gott samvete denna helg. Har varit vaken sen sju och gjort biologi, ätit frukost och bara haft det bra vid köksbordet. Nu ska jag ta mig en dusch, och åka till Sveg och träffa Nicke.

Påsklov!

Proven gick bra i torsdags, nu är det bara att ladda om på nytt. Delade en taxi till flygplatsen med Karin, Justin och Jens. Åkte mitt i eftermiddagsruschen, så jag blev rätt stressad ett tag. Flygresan till Skavsta tog knappt 50 minuter, och där mötte jag upp pappa och Guffa.

Stannade i en liten by, för att köpa en hamburgare. Dom andra hade ätit så jag gick in själv. Det såg stängt ut när jag kom in, så jag tänkte fråga om det var öppet.. Det som kommer ut ur min mun är " Is it open? " Killen bakom disken sa bara "... va?" Då slog det mig, haha. Jag tänkte att jag först skulle fortsätta på engelska, för att slippa visa att jag nyss gjort bort mig. Men det vore lika dumt det. Sen när maten var klar så tackade jag bara för mig och gick, då hojtade han " eh... du har inte betalat.. "  Neej, just det. Något disträ denna dag.