Nyårsafton 2010

Jag och Nicke bestämde oss för att fira in det nya året hemma i Härdal, och har precis badat i bubbelpoolen ute på altanen och skålat i mousserande vin. Vi ska bara äta gott, spela lite spel, skjuta raketer och ha en allmänt trevlig kväll.

Förrätt: Ugnsvärmd pain riche, med grädde, baconost och paprika.
Varmrätt: Whiskeyflamberad fläskfilé med pepparsås, och hasselbackspotatis.
Efterrätt: Polkagrisdröm - en blandning av grädde, vit choklad och polkagrisar på en bädd av digestive kex.

Gott nytt år!


30 december

Var till Östersund igår och handlade på mellandagsrean, och hittade två par snygga skor för en billig summa. Hoppade av i Älvros på vägen hem för en mysig kväll med tjejerna. Vi gjorde egen sushi och åt wasabi tills tårarna sprutade.

Idag har jag virkat på min nya mössa, och följt morfar till Sveg. Nu ska jag strax dit igen för att ha en myskväll med Nicke. Ursch, snart är det den 1 januari och dags att ta fram böckerna igen. Men, jag har njutit av den lediga tiden och det har varit väldigt behövligt.

27 december

Den här dagen har jag spenderat tillsammans med Sandra, Ida, Helene A och Helene H i Lofsdalen. Det blev en tur på längdskidor [ ?! ], vilket inte sker så speciellt ofta för min del. Jag föredrar utför, men jag är inte den som är den. Så jag stakade mig fram, och spände mig rätt rejält i nedförsbackarna. 2,8 km var alldeles lagom för min del.

Efter det så käkade vi riktigt god mat, och spelade lite bowling.


Juldagen

Med mina bästa vänner kan det aldrig bli tråkigt.
Jag hade en jätterolig kväll, så vi kör några bilder här med.


Julaftonen

Den innehöll precis allt det som den ska göra; familjen, god mat och fina presenter.
Det var en alldeles perfekt dag och kväll, så här kommer lite bilder.


Dagen före dopparedagen..


22 december

Igår på förmiddagen var jag på sjukhuset i Sveg och gick bredvid Marcus, och det var lika intressant och kul som vanligt! Man lär sig så mycket bara av att vara där. Det är även först då som man inser att man faktiskt har förstått någonting.  

Var till Glöte igår kväll och hämtade riktig komjölk som vi ska göra gömm på, mormor var expert på det, och jag har aldrig smakat på någon godare än hennes. Så jag och mamma ska göra efter hennes recept, och se om det går att få den lika bra. Appropå Glöte så toppade kylan -36.5 grader där.

Idag var jag och mamma till Mora och gick en sväng på stan, och handlade all julmat. Nu går det knappt att stänga kylskåpet. Så nu är det bara att invänta fredagen. Vi är klara. En liten klänning fick visst också plats.


20 december

Idag har jag gjort någonting alldeles extra - gett en intramuskulär injektion, för allra första gången! Jag har ju aldrig stuckit någon överhuvudtaget, så det var jättespännande! Man har ju ingen aning om hur det känns, hur motståndet ska vara och hur hårt man ska behöva trycka.. Så det var en ny erfarenhet, någon gång måste ju vara den första. Mamma visade mig precis hur jag skulle göra, så det gick ju riktigt bra det där. Tack till den som gav mig möjligheten!


Ronnie på sin favoritplats


19 december

I fredags drog vi till Östersund och julhandlade, och helgen har jag spenderat tillsammans med Nicke. Dagarna har varit mysiga. Ätit massa gott, legat i soffan, sett på film och myst. Igår var jag, Nicke, mamma, pappa och Sanna till Ytterhogdal på julbord. Det var jättegott, vi åt tills vi sprack. Och sen lite till.

Ikväll är det tacos som står på menyn, och en lugn hemmakväll.


15 december

AirBaltic och SJ var inte mina favoriter igår.. Först var flyget försenat, och sen tog det tid innan vi tog oss ut till flyget med bussen, och en tjej svimmade av mitt i allt. Så det tog en lång stund innan vi kom i väg. Väl framme på Arlanda så var det fel på bagage-bandet, så där fick jag vänta. Sprang som en galning för att hinna med tåget mot Mora, men kom EN minut för sent. Tåget skulle gå 20:08, och 20:09 stod jag vid entrén ner till perrongen. Han som jobbade i kassan sa " Ja visst, SJ är alltid i tid! " Så jag fick köpa mig nya biljetter, och skulle då få byta i Uppsala, för att sen fortsätta mot Ljusdal. Men jag blev kvar i Uppsala i tre timmar, för tåget var försenat, så jag kom inte i väg därifrån förrän runt midnatt. Så runt halv fem imorse fick jag äntligen lägga mig i sängen. Så, SJ alltid i tid, vilket skämt. AirBaltic ligger ungefär på samma nivå.

Aja, jag är hemma. Jag och mamma har bakat bullar, druckit glögg och lyssnat på julmusik. Så nu har julkänslan unfunnit sig hos mig med. Vi har nyss käkat lite middag, och ska ta och baka lite lussebullar nu.


14 december

Då var det äntligen jullov! Jag har precis varit och gjort sista colloquiet i genetik. Jag har lovat mig själv att inte plugga någonting innan julafton, så jag ska försöka att hålla det. Måste ju försöka få ihop lite energi för att orka börja på nytt. Men det är inte riktigt så lätt när man har tre stycken examensprov som ligger och väntar i januari.

Justin hade med sig en flaska bubbel, som vi skålade i!
Precis vad vi behövde!


13 december

Sitter här hemma och väntar på att tiden ska gå lite snabbare, har colloquium i histologi vid 15.00. Timmarna innan blir så väldans långa, och det finns inte så mycket att göra undertiden heller. Ska väl strax gå till anatomicum och köra en sista genom gång av alla slides.

Det har kommit en massa snö, och idag var det -12 grader.
Härligt, nu är det riktig vinter.

3. Mina föräldrar

För dem har man väl haft alla känslor som har ett namn, både på gott och ont. Det är ju de människorna som följer en i livet, genom alla upp och nedgångar. Som vet om alla de här sidorna man inte skryter om, som också vet hur man tänker och känner, utan några större förklaringar. Det är med föräldrarna som man kan vara sig själv, inga konstigheter.

Först och främst kan jag säga att jag är en kopia av mammas utseende, med ett inslag av pappas inbyggda ögon. Personligheten sen är skrämmande lik pappas. Dom är båda två lugna fina personer med hjärtat på rätt plats, och har alltid hundra bollar i luften. Det byggs och donas överallt, och det är alltid någonting på gång, någonstans.

Dom är ena gigantiska samlare; pappa med sina bilar. Jag vill inte ens tala om hur många bilar jag åkt och suttit i. Jag körde mina första åtta mil som fjortonåring i en Mercedes 500 SL, och har sedan dess kört det mesta, allt från solbrända Thunderbirdar importerade från Kalifornien till stora Chevor och jeepar. Pappa är egen företagare, och genom honom har jag lärt mig att köra både traktorer, hjullastare, bandvagnar... Som även varit mitt jobb periodvis. Pappa har ett starkt barnasinne, och kommer aldrig någonsin att bli gammal. Pappa vet alltid bäst, och det gör även jag, så det har ibland resulterat i vilda diskussioner, eftersom att ingen av oss ger oss. Aldrig. Pappa blir väldigt lätt omtyckt bland mina vänner, och det har alltid gjort mig stolt. Han är genomsnäll, och man kan ha mycket skoj med honom. Han är teknisk, och kan få ordning på det mesta med skiftnyckeln han alltid har i fickan.

Jag sa ju att dem båda är samlare, och mammas intresse är antikviteter, och det är inget skräp vi talar om nu, utan det är fina saker. Lampor, tillbringare, burkar, glas, skålar - allt. Man förstår inte innebörden och värdet av det förrän man sett det. Ett tag hade vi två kristallkronor i ett och samma vardagsrum, och jag skulle tro att hon har alla storlekar när det kommer till Rörstrand och Höganäskrukor.

Mamma och jag har kul ihop, vi kan spendera timmar på auktioner och loppisar, dricka oss fulla och snacka en massa skit. Mamma är sjuksköterska med intensivvård som inrikting, och en person som inte klarar av att sitta still. Ligga i soffan och se på TV är det värsta hon vet, hon pysslar hellre med något vettigare. Hon lägger alldeles för mycket tid på andra människor, och glömmer ibland bort sig själv. Hon är så långt ifrån egoistisk man kan bli, och en sådan go och varm person. Hon är en riktig djurmänniska, och det är en stor del av hennes liv. Sol och värme älskar hon. Mamma är enormt bra på att laga mat, och har gjort oss till gourméer allihopa.

Jag är glad att jag har de föräldrarna jag har, och skulle inte vilja byta dem mot någonting i hela världen. Kärlek till dem.


11 december

Jag var ute och slingrade omkring på kullerstenarna inne i gamla stan, och drack glögg på julmarknaden. Staden är så pyntad och fin nu.


Eliza Doolittle - Pack up

Jag tycker att den svänger..


2. Min första kärlek

Jag tycker att det är svårt att stoppa just känslan kärlek i ett speciellt fack. Det finns ju så många olika definitioner av den, och den artar sig så olika beroendes på ålder. Så när var egentligen den första?

Jag var störtförälskad i Taylor Hanson, han som sjöng i popbandet Hanson. Jag inredde rummet med affischer, och drömde om att besöka honom när jag blev äldre. Skulle chansa på att jag var ungefär tio år. Då var jag säker på att det var kärlek.

Lite senare, eller kanske på samma gång, så var jag [ och min kompis ] förtjust i en av grannarna där hemma. Han var mycket äldre än oss, och vi ritade kärleksböcker som vi skulle ge till honom. Dock kom mamma på oss mitt under ritandet, så vi sprang och försökte spola ned den i toaletten. Det gick inget vidare..

Sedan kom högstadiet, och jag hann knappt börja sjuan innan jag blev kär igen. Vi skrev lååånga, fina kärleksbrev, och jag fick ett varje dag som jag läste på skolbussen hem. Jag har fortfarande kvar dem, och jag tror att det är ungefär 30 stycken. Fina fina minnen. Vi var tillsammans i hela fem veckor. Sedan gjorde han slut, för att ringa dagen efter och ångra sig. Då var jag så sårad att jag inte ville ha honom tillbaka. Tänka sig vilken dramatik.

Så någonstans här mellan raderna skulle jag tro att jag fick uppleva första känslan av vad kärlek kan vara, och ingen kärlek är ju den andra lik.


1. Introduktion av mig själv

Jag kan tänka mig att jag lätt uppfattas som en ibland ganska åsiktslös, tillbakadragen och jåmig person som inte har så mycket krut i påsen. Att jag låter mig behandlas lite hur som helst, och som bara står vid sidan av och ser på. Den där blyga, tystlåtna tjejen. Det är dock inte så jag skulle beskriva mig själv, utan tvärtom.

Förklaringen är väl den att jag inte behöver göra så mycket väsen av vad jag tycker och tror, jag har inte det behovet, utan så länge jag är säker på mig själv så nöjer jag mig med det. Jag behöver inte visa någonting för någon annan, utan jag är trygg med mig själv. Jag är en betraktare och en funderare.

Jag är väldigt lugn i de flesta situationer, och blir sällan stressad eller nervös. Fast jag kan bli arg, riktigt förbannad när någonting är orättvist och respektlöst, när någon har dålig attityd och är egoistisk. Jag förstår mig inte på ironi och sarkasm, det är det värsta jag vet. Jag kan vara väldigt öppen som person om personkemin är rätt, då spelar det ingen roll om vi känt varandra i en minut eller tre år. Jag gillar att berätta om mig själv, men lyssnar hellre.

Jag tycker att jag har lätt att avläsa personer, rent allmänt, och ser de individer som lätt blir undanskuffade. Det är även oftast så att dem dras till mig. Jag går alltid in med en positiv inställning, och det finns ingenting som är omöjligt. Jag tror på ett högre väsen, och ett liv efter döden. Djur har en stor plats i mitt hjärta, och jag kan inte tänka mig ett liv utan en katt eller hund. Papegojan där hemma skulle jag kunna klara mig utan, fast även han har ju sin charm.

Envis är mitt andra namn, jag har oftast ett mål att nå, och ger mig inte förrän jag kommit dit. Jag viker mig aldrig. Jag är målmedveten, älskar att testa nya saker utan att veta vart det tar mig. Jag gör gärna saker på egen hand, är självständig när det kommer till resor och utmaningar, samtidigt som jag inte riktigt vuxit ut ur tonårsrummet.

Nya inslag i vardagen är underbart, samtidigt som jag inte gillar att bryta traditioner som format mig. Jag skrattar mig igenom det mesta, och är väldigt social, fast ändå en enstöring. Jag mår inte dåligt av att umgås med mig själv, utan trivs rätt bra med mitt eget sällskap.

Delvis är jag skör som glas, och har inte så speciellt långt till tårar, varesig i sorg eller glädje. En tår då och då tillhör min vardag. Jag är enormt hemmakär, och har ett stort behov att kunna komma hem. Jag är rik på vänner & familj, och dom är en del av det som format mig.


Okej då.

Den här listan cirkulerar ju på alla bloggar, och jag tycker att det är kul att läsa om alla andra. Så varför inte ta och svara på den själv, med ett inlägg då och då. 

1. Introduktion av mig
2. Min första kärlek
3. Mina föräldrar
4. Dagens måltid
5. Min definition av kärlek
6. Min dag
7. Mina bästa vänner
8. Ett ögonblick
9. Sånt jag tror på
10. Dagens outfit
11. Om syskon
12. Vad jag har i min väska
13. Denna vecka
14. Dagens outfit
15. Mina drömmar
16. Min första kyss
17. Ett favoritminne
18. Min bästa födelsedag
19. Något jag ångrar
20. Denna månad
21. Ett annat minne
22. Sånt som gör mig upprörd
23. Sånt som för mig att må bra
24. Sånt som får mig att börja gråta
25. För första gången
26. Min största skräck
27. En favoritplats
28. Om saknad och längtan
29. Aspirationer och framtidsdrömmar
30. Ett sista ögonblick


9 december

Snön vräker ner över Riga, och det i stora mängder! Det var inte kul att gå till anatomicum imorse. Inte kul att gå ut överhuvudtaget. Men jag gillar att betrakta det från mitt rum. Jag har tagit fram resväskan idag, så nu är jag redo för jullov. Det var jag redan för tre veckor sen.


6 december

I dag är det St. Nicholas Day, vilket det endast var Malte som var medveten om. För i morse när vi alla gick ut ur våra rum, så hade vi alla en varsin sko ståendes där utanför, fylld med lite choklad och mandariner. Det var fint gjort.

Utanför anatomihuset så ligger det ett fik/restaurang som har ganska god och bra mat. Så dit går vi då & då och käkar lunch. Jag, Karin och Daniel gick dit idag. Medan vi satt och väntade på maten så stod dörren intill köket öppen. Då ser vi hur kocken rör om i någon stekpanna, slickar på spaden, rör i pannan på nytt, och slickar på den igen.. När vi väl fick maten var jag inte riktigt lika sugen längre. Ingen mera mat på det stället.


5 december

Malte står för maten ikväll, och det blir hemmagjord pizza. I köket står degen och jäser, och jag likaså, fast vid skrivbordet.



Det är det här jag sitter och tittar på, från morgon till kväll i princip.

3 december

Malte är tillbaka och besöker oss på Skolas iela, och det tycker vi om. Jag har inte träffat honom sedan i somras. Vi var ett gäng som gick ut och käkade på Soho ikväll. Jag har hittat en ny maträtt som jag gillar; vegetarisk sushi med avocado. Det är verkligen en hit! Så det var en riktigt bra fredag kväll.

De närmaste dagarna som varit har också varit bra, effektiva pluggdagar måste jag säga. Suttit på anatomicum och tittat på slides, och nu är det anatomi som gäller inför måndagens colloquium. Känns skönt att få det gjort, så man kan lägga all tid på histologin igen.