Julkänsla.

Julmusik spelas för fullt här hemma, hunnit med ett par öl också.
Nu är vi redo för julmaten.

Sisådär..

Ska bli skoj: Att äta julbord på fredag med alla som jobbat åt oss i sommar.
Sötast i världen: Mamma.
Sparar till: Tanken är väl en resa, men jag blir alltid tvungen att nalla på pengarna av olika orsaker.
Väntar på: Jullovet!
Pålägg som gäller: Ost, absolut.
Önskar jag var bättre på: Att hålla humöret uppe.
Dagens dryck: Vatten.
Vad saknar du: Mormor.
Vill inte: Bli underkänd på tentorna om en vecka.
Vad har du gjort idag: Varit i skolan; repeterat periodens kemi och laborerat med inre resistans. Kört bil från Borlänge och hem. Hjälpt pappa att montera den nya duschkabinen med både ångdusch, telefon, musik och massage. Tittat på Det okända. Hängt här hemma.
Var det kul: Jodå.
Brukar du svära mycket: Ja, mer än vad jag själv är medveten om. Illa.
Har du pojkvän/flickvän?: Ja, Nicke sen 3,5 år tillbaka.
Är du kär: Om!
Hur tidigt stiger du upp: Alarmet far igång vid 06.50, sedan en snoozning fram till sju.
Vad ska du göra ikväll: Vänta på att mamma kommer hem, sen blir det bara läsa & sängen.
Vem är snyggast i världen: Självklart är Nicke en etta, så Johnny Depp kommer på andra plats : )
Är du uppväxt i stan eller på landet: Härliga Härdal.
Vad lyssnar du på för musik nu: Sanna spelar en låt på mobilen - I'm yours med Jason Mraz.
Öl eller Vin: Beror på tillfället. Öl en kall sommardag & vin helst till maten.

Frågorna tagna hos
Emma!

Dagens pluggmiljö.


Ungefär.

Ihelgen:

- mesta dels bara myst
- gått på promenad
- varit hemma i Härdal
- hälsat på morfar
- klippt håret och fått mörka slingor. är mer mörk än blond. nöjd!
- spöat Nicke på tvspel

Mjukis.

Jag är i Nilsvallen, och ska åka med Nicke och lastbilen till Borlänge igen. Det skiner igenom att jag är väldigt hemmakär. För i morgon får jag ju åka hem igen! Ska bli skönt med helg. Just nu är skolan bara allmänt tråkig och jobbig. Jag vill ha jullov. Nu.

Ikväll tänkte jag göra ett besök på Maserhallen i Borlänge och simma några längder.
Fast egentligen så är det bubbelpoolen jag vill åt. Och bastun.

Ett åk.

Jag har en ledig dag i morgon, och i stället för att bara sitta & plugga i Borlänge så åker jag med Nicke hem och tillbaka igen imorrn med lastbilen. Har dissekering på biologin på fredag, och det är en ganska viktig del i kursen. Hinner mest bara dit o vända, men det gör mig ingenting.

Har börjat plugga inför de nya tentorna, två veckor kvar! Det var ju alldeles nyss vi gjorde dom första. Jag är glad över att jag inte har några omtentor att fundera på också, det hade varit sämre.

Nu är det matdags!
Dagens middag; vitlöksbröd & soppa.

Dömmer för snabbt.

Har suttit och tittat på bilder och pratat med den iranska tjejen ikväll, kändes bra. Tagit död på några fördomar. För det första så äter hon gris och är inte muslim. Hennes familj är inte alls strikta, utan verkar ju toppen. En regel dom har är iofs att dom måste godkänna alla pojkvänner/flickvänner. Inget sex före äktenskap är heller ingen regel, men hon håller på den. Alkohol osv dricker hon, och visade videofilmer på när hon dansade som bara den. Fick se en film där hennes föräldrar dansade någon traditionell dans, udda men rolig. Man dömmer helt enkelt för snabbt. Hon berättade att mycket beror på deras regering, som dom flesta är emot. Det är dom som säger att alla kvinnor måste bära en sjal då dom går längs offentliga gator. Men det är mera som en svart liten halsduk som bara täcker halva huvudet. Hon bär den aldrig hemma, i Sverige eller någon annanstans


Fredagen i Herrö.

I fredags var vi ett par tjejer som lagade tacos och drack några cider & öl hemma hos Lotta i Herrö.
Det tittades på Idol och pratades, en väldigt lugn & mysig kväll.




15.17

( bilderna tagna med mobilen )


Här bor vi!


På kylning.

Vad vi vill ha.

Har varit på systemet, alldeles perfekt avstånd. 100 meter. Har sen gått på stan och kikat lite, köpt några presenter. Julen är ju snart! Finns mycket fint men min ekonomi pallar inte riktigt det den här månaden. Köpte en film för 39 kr, har redan sett den förut men jag visste ju att det skulle vara bra. What Women want, han som läser kvinnors tankar. Jag kände att jag kunde behöva födriva tiden med något. Blev visst inte att jag plockade upp skolböckerna någonting alls. Ska kika om det finns något schampoo på rummet, och ta mig en dusch. Sedan öppna en cider kanske?


Blåsiga stan.

Befinner mig på ett hotellrum i Östersund, på Gamla Teaterna mera beskrivet. Rummet är jätte fint. Nickes jobb har firmafest ikväll, så då bjuder dom på boende & festligheter. Brukar vara skoj! Däremot är derads krav att alla anställda måste gå på kurs hela dagen. Så jag tänkte fördriva tiden på stan. Det är inga problem. Tog med mig datorn också för säkerhetsskull.

Dagen i helhet.

- Lagade spagetti & köttfärssås klockan halv sju imorse ( vilken start! )
- Laborerat med estrar som luktat allt från lim till godis
- Hälsat på hos Ester & klappat marsvin och byggt en garderob
- Pluggat o grejat här hemma

That's it.


Het mat.

Jag har blivit bjuden på kinesisk middag av Yaya. Riktigt gott, och smaklökarna fick känna att dom fanns. Först åt vi en soppa som var gjord av sjögräs och ägg. Den var kanske inte så jätte god, men jag åt upp. Sedan hade hon strimlat potatis och stekt tillsammans med röd peppar, vitlök, ingefära, paprika, vinäger och lite kinesiska kryddor. Till det en blandning av kött, aubergine, vitlök, purjolök, soja, massa kryddor. Ris förstås också. Till det drack vi ett té fullt av olika blommor som skulle vara bra för hyn osv. Hennes mamma skickar det hit i paket från Kina. Ska se om jag lyckas tillaga detta på egen hand framöver.. Kommer säkerligen inte smaka på samma sätt, men kanske något i närheten.


Yaya slevar upp.


Gott.


Annorlunda..

Bokmal eller ej.


Tre röda.


En gåva nötter.

Jag måste verka vara en himla trevlig tjej. Fick alldeles nyss en skål med massa nötter i av den nya tjejen ( måste lära mig hennes namn ).. Hon berättade vad dom här nötterna hette på persiska, men har redan glömt det.

 

Lite bättre.

Jaa, nu har jag tröstat & kramat. Det här var omtumlande. Hon kom in till mig och bröt ihop! Hon är ledsen över sin pojkvän som är i Iran. Stackaren.. Vet inte riktigt varför hon flyttade, om hon tycker att det är så jobbigt. Hon är i alla fall 25 år, och pratar persiska. Hennes pojkvän är 27 och jobbar med datorer. Hon tycker att det är så grått & trist här i Sverige, tomt på folk och tyst överallt. Lägenheten är tyst, och kineserna pratar alldeles för lite. Hon säger att hon älskar att prata, och är väldigt social av sig och är överlycklig över att jag finns..

Ojdå.

Iraniern kom precis hem, stortjuter på sitt rum. Smällde i dörren och nästan skriker där inne. Hon pratar med någon i mobilen. Önskar jag kunde deras språk.. Det verkar i alla fall inte så bra..

Utökad kryddhylla.

Jag börjar gilla det här livet. Jag är hela tiden omringad av alla möjliga nationaliteter, det engelska språket och olika kulturkrockar. Idag har kryddor från Iran tillkommit på vår kryddhylla i köket. Jag hörde hur det helt plötsligt pratades ett annat språk än kinesiska ute i hallen, och var tvungen att titta. Jo visst, det har kommit en ny tjej! Från Iran. Visst är det arabiska där? Ser i alla fall ut så på kryddburkarna. Ett väldigt mixat kök vi har nu. Hon verkade i alla fall trevlig och engelska kunde hon, så det ska inte bli några problem tror jag. Hon hade sin brorsa med sig, som körde hit henne och hjälpte henne att flytta in. Hans svenska var riktigt bra, men så hade han bott i Göteborg sedan 2001. Det är kul det här, helt plötsligt så bara klampar det in någon helt oväntat. Nu är vi full skara igen.

Engelskan börjar komma tillbaka till mig nu, i början var det väldigt ansträngt. Tappade orden osv. Nu känns det bättre, är glad att jag får använda den större delen av dagarna. Japanen som var här på kalas igår har jag mött två ggr idag, hon ville ses något. Kan ju vara kul.

Det här är ett annorlunda, men roligt & socialt sätt att bo på.

Gott ju!

Jaa, det blev ju riktigt trevligt det här. Maten var spännande & god. Jag åt allt möjligt, fisk bland annat ( trodde det var kyckling först ) men det smakade bra. Hon hade gjort en massa olika rätter, som det bara var att plocka av. Allt hade en egen smak, och det var riktigt gott. Jag hittade en favorit med någon blandning av köttfärs, zucchini och äggplanta sa hon. Det serverades soppa, brownies och en tårta. Alla åt med pinnar utom jag, haha.

Har pratat en hel del om traditioner. Cha fyllde antingen 22 eller 23, det beror på. I Kina lägger man också på det år man har funnits i magen, som jag förstod det.


Cha med en present som hon fick av japanen. En häfitig grej gjord av papper.


Maten! Man bara plockade lite av allt & stoppade i munnen.


Tårtan var från hennes pojkvän.


Jaha..

Jag gick in i köket för jag tänkte att det kanske börjar bli klart. Frågade ännu en gång om jag kunde hjälpa till med något. Men blev snabbt utkörd. Jag gjorde henne nervös sa hon. Nu kom det dock en annan tjej, en japan, och hon fick tydligen hjälpa till. Tvekar dom på den svenska kunskapen, eller gör jag denna stackars tjej helt enkelt så nervig? Hmm.


Matdags.

Mmm. Det luktar mat. Det var lugnt med fiskrätter, verkar som att det blir kyckling. Hade blivit svårt att ta sig från matbordet annars med en tom tallrik. Cha sa att det var en känd maträtt, så det ska bli spännande. Hela köksbänken var full av alla möjliga grönsaker.

Har suttit och skrivit en labbrapport om tiltrering av syror och baser. Lika bra att få det gjort på en gång.
Vi hade laborationen idag, så det är bäst att göra den medan jag kan förstå mina anteckningar.

Kinesiskt födelsedagskalas.

Cha fyller år i morgon - så jag är bjuden på kalas/middag. Det ska bli spännande, och samtidigt lite nervöst. Det blir vi tre som bor här, några andra kineser och en japan. Så språket blir engelska. Det skulle kunna bli bra samtalsämnen, med tanke på att vi alla förmodligen har ganska olika livserfarenheter, reseupplevelser och annat. Hoppas bara inte att hon lagar något med fisk eller skaldjur. Dom är ett gäng som ska laga mat, jag frågade om jag kunde hjälpa till med något men det behövdes inte. Skulle tro att hon inte vågar ta hjälp av mig till en kinesisk måltid, haha.

Jag kände att jag ville ge henne en födelsedagspresent. Däremot visste jag inte vad, det är svårt att ge saker till någon man inte känner så speciellt bra. Men eftersom att dom dricker te som galningar, så tyckte jag att det här passade bra.


YES!

Förresten! JAG KLARADE MATTETENTAN!!!
Min magkänsla var helt enkelt fel!

Alla helgons helg

Något av det finaste jag vet är en kyrkogård som skiner upp av alla ljus och lyktor, nästan varenda grav har något som lyser. Jag tycker det känns bra att alla döda har någon som tänker och saknar dem. Jag och mamma gick en promenad på kyrkogården hemma i Härdal, tittade till mormor och farfars grav. Det är overkligt att ha dom där. Det är grymt att känna en sådan saknad.

När min mormor dog så kändes det som om jag förlorade en mamma, så obeskrivligt tungt. Än i dag, lite över två år sedan hon dog, kan jag inte se en bild eller knappt tänka på henne utan att gråta. När farfar dog var det en annan sak, han var 94 år. Då vet man att det är som det ska, dessutom fick jag vara med när han somnade in. Med henne blev det ett sådant abrupt slut, och jag fick inte vara med henne då det skedde.





En dag i Ryflovallen.

I lördags åkte hela familjen till Ryflon. Det är en gammal fäbodvall där vi och släkten har stugor. Det är bara bilväg en bit, sedan måste man byta färdmedel, så då tog vi fyrhjulingen. Det är verkligen jätte mysigt där uppe, ingen elektricitet eller rinnande vatten. Laga mat på öppen eld, kissa ute i det fria och och alldeles tyst överallt är riktigt härligt ibland. Dom har varit och byggt & donat där nu så vi var där och kikade, blir hur bra som helst.


Här bytte vi till fyrhjulingen.


Måste över en å också.


Nanoq älskar att åka med. Vilket fordon som helst, det kvittar.


Perfekt väder!


Mamma


I en av stugorna har vi låtit tiden stanna, det är synd att renovera bort charmen i det gamla. Där är det bland annat halmmadrasser i sängarna.



En almanacka som hängt sedan 1966.


Kallt i stugan när vi kom fram, men elden värmer fort.


Varm oboy är inte helt fel heller.


Spoiled.

Igår när jag kom hem stod maten klar på bordet, fläskfilé och pommes. Det är en bra pojkvän.
Han går också ut på morgonen, stoppar i motorvärmaren.
Går sen ut igen och startar bilen så att den är varm.

Det är tolv grader kallt. Vitt på marken.
Vi ska till Ryflon och grilla korv.
Hääärligt.