8. Ett ögonblick

Mamma pluggade ett år i Örebro, för att specialisera sig på intensivsjukvård. Det var året innan jag började skolan, så jag spenderade mina dagar hos mormor och morfar, för pappa jobbade ju han med, och jag fullkomligt älskade att vara där. Jag har aldrig varit någon dagistjej, mera åt dagmamma-hållet. Det var så klart långa veckor, även fast jag hade det härligt med alla hemma, så var man naturligtvis ivrig när man visste att mamma var på väg hem.

 

Jag minns ljudet av bilen när hon körde upp på gården, det var en grön gammal Mercedes. När hon kom in genom ytterdörren så sprang jag med en ilande fart och kastade mig in i hennes famn, och det jag vill komma till med det här ögonblicket är doften av hennes mockajacka med pälskrage, som hon alltid hade då, och det knarrande ljudet som blev när jag kramade henne. Det är ett ögonblick där jag minns både doften, ljudet och känslan.


31 januari

Håller på med min vanliga framkallning som jag försöker göra varje år, det är så kul att ha bilderna i album. Det verkar som om det blir 356 stycken från det gångna året. Kul! Ska sen i väg och se om jag hittar någon lunch på Sveg, sen fara hem till Lotta och ta en promenad i solen med henne och småttingarna.

30 januari

Vi har haft en fin helg i Tännäs. Åt en god middag på Veras i fredags, kikat på film, spelat kort och Monopol. I lördags tog vi skotern in till Funäs, och tänkte dra vidare mot våffelstugan men det började blåsa och snöa rejält så vi struntade i det, så det blev en kortare tur i stället.


Ronnie och Ragge i buren.


Ronnie mår gott där i stugan.


Snöstormen kom, och man såg knappt leden.


Vilopaus i snön.

28 januari

Jag och Nicke ska spendera helgen i deras stuga i Tännas. Så vi ska bara packa ner katterna i buren, handla och sen dra i väg. Ikväll ska vi äta middag inne i Funäsdalen, och imorrn blir det en skotertur om vädret tillåter. Det ska bli himla härligt.


6. Min dag

Vaknade runt 08.00 och var rätt så trött, kändes som om jag hade drömt oavbrutet hela natten. Jag drömde om en massa olika utlandsresor, önsketänkade. Jag och Nicke planerar dock att åka till stugan i Spanien i sommar, skönt att få komma i väg en stund. Det ser jag fram emot.

Gick upp och åt frukost, för att sedan ta en dusch, och pyssla lite på rummet. Det är smått kaos med nya och gamla saker om vartannat. En sväng på Konsum, virkade några varv på mössan. Vid 15.00 åkte jag och mamma till Sveg, hon på jobbet och jag för att göra lite ärenden. Förkortade ett armband, käkade mat och hängde i Nilsvallen en stund. Tog Nickes bil hem. Nu har jag och lillasyster nyss skickat i väg hennes gymnasieval. Minns så väl när jag gjorde det, jag var stensäker på att jag skulle gå medieprogrammet. Jag skulle ju bli journalist/fotograf, och ett tag även radiopratare och programledare. Så blev det ju inte, men däremot fick jag tre underbara år med fantastiska människor. Att sedan få ha ett eget boende är en viktig erfarenhet, jag lärde mig massor.

1/6 färdig.

Glömde förresten säga att sista examen gick finfint och nu är ett helt år avklarat! 1/6 är gjord! Nu är det bara att börja på år nummer två, och jag längtar efter att få starta de nya kurserna!

26 januari

Jag och mamma har haft en härlig helg i Riga.. Vi har bott på hotell i två nätter och slappnat av. Vi åt på en restaurang på en bakgata som hade god och hemlagad mat, druckit drinkar, testat olika sorters vin på en vinstudio. Tillbringat tre timmar på SPA, shoppat en hel del, varit på en rysk marknad som inte var så väldigt trevlig. Skrot och lustiga människor.. Vi stannade inte så speciellt länge.

Nu är jag hemma, och försöker vänja mig med min nya vän - MacBook. Jag tror att vi kommer komma bra överens bara jag lärt mig alla finesser.

Idag är det -32 grader här, så jag vet inte vad jag ska hitta på. Åka till Sveg och uträtta lite ärenden. Det är en väldigt fin dag annars, sol och klarblå himmel.


Krogrunda

Jag hade jättekul igår! Först var vi ett stort gäng som gick och åt middag på El Patio, ett italienskt ställe. Sedan fortsatte vi mot Shot bar, som hade ett helt fantastiskt och billigt utbud. En shot kan du få för 14 kronor. Cinema bar blev nästa anhalt, innan kvällen avslutades på Essential. Ett ställe som ligger på gatan där vi bor, som jag egentligen inte riktigt gillat. Kass musik och konstigt folk. Grejen var ju den att första gången jag var där så hade jag missat att det fanns fler dansgolv längre in med annan musik, och det var inget fel på folket den här gången. Lyckad kväll!


21 januari

Nyss hemkommen från gamla stan, efter en cider och en tequila shot. Jag, Andrea, Philip och Gero skålade i att vi är färdiga med termin två. Examensprovet gick förhoppningsvis bra, får inte veta förrän nästa vecka, men jag tror nog att det ska vara lugnt.

Nu ska jag bara njuta av att inte göra någonting, klockan 19.00 är vi ett gäng som ska mötas inne i gamla stan och käka middag, sen blir det förmodligen utgång. Det är ett halvår sedan jag gick ut i Riga nu, vilket var första helgen efter sommarlovet. Skamligt.


20 januari

Idag så var jag och Marte Stine och hälsade på Laila och Andrea en sväng, käkade sen lunch på Junge. Finns det nått godare än färskpressad apelsinjuice? Vi här på Skolas iela skulle gärna vilja ha en sådan maskin, som man bara kan mata med apelsiner.

Senare ikväll begav vi oss ut igen, det blev middag på The flying frog. Jag och Marte Stine är så långrandiga ibland när vi går dit. Samma maträtt, samma ölsort. Men när man vet vad som är gott, då tar man ju det. Sen ser vi hur gott allt annat ser ut att vara som de andra gästerna beställer, så då bestämmer vi att det ska vi ta nästa gång. Sen går vi dit igen, och beställer samma maträtt, samma öl som vanligt.

Terminens sista examen i morgon då, och jag är så redo. Sedan blir det ett glas inne i gamla stan, kanske en utgång i morgon kväll. På lördag morgon plockar jag upp mamma vid färjan.

5. Min definition av kärlek

Finns det en definition på den, egentligen? Jag tolkar det som en känsla som kan infinna sig inom loppet av en sekund och sedan brinna lika starkt i femtio år. Det är även någonting som kan växa sig upp från det allra mest oväntade. Kärlek för med sig så mycket annat, den renaste lycka och glädje. En vilja att vara en del av någon annan, närhet och värme. Man behöver inte ha samma intressen, tala samma språk eller vara jämnårig.

Kärleken dyker upp i passande situationer, lika ofta som mindre bra tillfällen. Den har förmågan att dra fram våra allra mörkaste sidor, som vi inte trodde vi var bärare av. Svartsjuka, missunnsamhet och respektlöshet. Kärlek är någonting starkt, något okontrollerbart. Något alldeles alldeles fantastiskt farligt.


4. Dagens måltid

Den här listan glömde jag bort att jag började på, låt oss fortsätta.

Frukost: Två rostade mackor med mjukost och oboy.
Lunch: En två dagar gammal hemmagjord pizzabit.
Middag: Tomatsoppa och bröd.
Övrigt: Några chokladkulor med smak av champagne som jag fick av Daniel.


23:35

Vi kände för att se en bio ikväll, så jag, Marte Stine och Daniel gick och såg "Love and some other drugs". Det var en mysig och lättsam film, ingen som direkt sticker ut ur mängden kanske, men helt okej.

Satt precis och tittade på planeringen inför kommande termin, och kurserna vi ska läsa är; anatomi, topografisk anatomi, histologi, fysiologi, parasitologi, lettiska, biokemi, medicinsk etik och en introduktionskurs av psykologi. Det känns kul!

18 januari

Klarade precis anatomiexamen! Så nu går man med lätta steg! Det gick jättebra, och jag är supernöjd. Det är så skönt när man får bekräftat att man faktiskt kan någonting, och att all tid man lägger ner ger något. Nu är det bara en examen kvar på den här terminen, genetik/biologi på fredag.

Jag var nyss in på Taka Spa och bokade in mig och mamma. Så på söndag ska vi först få bada i deras pooler och basta med "lime, ginger and sea-salt scrub". Sedan en Deep Tissue Massage. Kan man avsluta en termin på ett bättre sätt?

14 januari

Jag har ingen lust att läsa.. Jag vill göra examensproven nu. Dagarna blir så där jobbigt långa när man inte har några lektioner, och bara sitter och nöter. Kommer på mig själv med att jag sitter och sover mellan meningarna om larynx och trachea. Inte så speciellt effektivt.

På lördag kommer mamma, vi ska gå på SPA och bara ha det bra, innan vi tar båten hem på måndagen. För jag börjar inte den nya terminen förrän den 7 februari!


13 januari

Idag klarade jag två colloquium, varav en av av dom förmodligen var den tyngsta stenen hitills. Tillhör nästan benämningen tyngden av berg egentligen, men nu är dem borta. Examen i anatomi och biologi/genetik kvar.

Skulle egentligen ha pluggat ikväll, men Jared och Gero kom förbi, och det var mycket trevligare. Sen kom Daniel hem, så vi och Erik delade på en flaska mousserande i soffan. Vipps hade kvällen gått. Jag gör ett nytt försök i morgon.

12 januari

Har fullt upp med tentaplugg, men kan tala om att jag klarade filosofiexamen idag! Så skönt! Nu är det inte allt kvar, men fortfarande rätt mycket.

8 januari

Okej.. Jag har börjat samla ihop mina prylar igen och lagt dem i resväskan, och insett att hälften av det jag tog med mig hem har jag inte ens packat upp. Kan bero på att Nickes tröjor är mycket skönare.. I morgon vid 14.30 går tåget från Mora till Arlanda. Lyfter mot Riga vid 20.30.. Så nu lägger jag all min tillit på SJ, svik mig inte nu. Jag har inte tid för några förseningar, ska hinna checka in väskan också..

6 januari

När man tycker att resåren på mysbyxorna börjar kännas lite mera uttöjd, då är det dags att ta tag i rutinerna igen. Dock blir man ju bortskämd från alla håll, så det är svårt att motstå alla frestelser. Nicke hade grillat idag när jag kom hem, bara en sådan sak. Det är väl i och för sig inte det onyttigaste jag ätit den senaste tiden. Dit hör även att jag har inte tagit en ordentlig promenad på flera veckors tid, fruktansvärt.


5 januari

Sen den 1 januari har jag bara pluggat, knappt gjort någonting annat. Nicke skämmer bort mig med att både ordna lunch och middag, så just nu har jag det ganska lätt för mig på den fronten. Jag trodde att det skulle bli svårt att koncentrera sig på studierna här hemma, men det har faktiskt inte varit några större problem. Det har bara varit skönt att få vara hemma en vecka extra, och samtidigt få lite saker gjort. 

Jag ser ändå fram emot att få åka tillbaka på söndag, och går allt som det ska så hoppas jag på att kunna vara hemma i en och en halv vecka innan skolan börjar igen. Tänk att vi ska börja tredje terminen snart, hur kan tiden gå så snabbt?

Nu skulle det väl passa med en sådan där resumé av året, men allt som skett under 2010 skulle jag aldrig få plats med. Livet har ju förändrats på alla tänkbara sätt; nytt land, ny bostad, nya vänner, nytt språk, ny kultur, nya studier.. Jag är nöjd med varendaste liten del. Nu är jag helt öppen och laddad inför ett lika fullspäckat år av 2011.