Så går det till i Riga


28 november

Den här dagen har varit ganska seg, har bara suttit och läst, bortsett från en kort sväng till affären. Önskar att jag hade någon att ställa att mina frågor och funderingar till, för ibland fattar jag ingenting, och det gör mig galen. Jag tror jag tänker & funderar för mycket. Har suttit med genetikfrågor ikväll, och det slutade med en ny bokbeställning, som förhoppningsvis ska lösa det. Ska jag fortsätta såhär med att beställa böcker så fort jag fastnar, så kan jag snart öppna ett bibliotek. Men kanske är resultatet mera kunskap. Vi får se. Men när ska jag hinna läsa dessa böcker?

Anatomitest i morgon om urinsystemet.

Första advent också, och inget ljus vi tänt.
Vi får tända två nästa söndag..

27 november

Jag och Marte Stine gick till gamla stan för att se om det var någon julmarknad, och det var det, delvis. Såg inte ut som att den riktigt satt igång, kanske blir i morgon när det är första advent. Vi käkade lite lunch, och tog en tur för att leta lite julklappar. Jag handlade den första för den här julen, så det är ju en bra början.

Nu sitter jag och läser histologi och försöker förstå mig på vilka ämnen som gör vad när en muskel arbetar. Det är lite lurigt. Min svaga sida är just den kemiska biten, natrium hit, kalium dit och elektroniska laddningar.. Jag har svårt att förstå en sak bara för att förstå den, jag vill helst ha förklaring på förklaring. Men ibland så är det ju bara som det är, inget annat. Jag tycker dessutom att immunförsvaret är intressant, men det är så invecklat. Här om kvällen höll jag på att bli galen för att jag inte fick ihop det, så det slutade med att jag beställde en bok om bara immunologi, för jag vill så gärna veta hur det funkar.

Strax ska jag och Marte Stine sätta hos i vardagsrummet och köra ett förhör på både anatomi, histologi och genetik. Lite chips och en öl. Toppen.


26 november

En kurs till blev färdig idag, fysiken. Det trappar ner nu.. Snön har lagt sig här i Riga med, mysigt. Ihelgen börjar julmarknaden också, så dit ska vi väl försöka ta oss. Lite julstämning mår man alltid bra av.

Jag och Marte Stine mötte upp Undine på The flying frog för en god middag, det var väl dagens höjdpunkt.

Tyskt och lettiskt fika

Dagarna är rätt likadana.. Mest bara plugg, och önskan om att dygnet kunde vara ett par timmar längre. Jag och Marte Stine var i väg och lunchade med Laila och Andrea, det var skönt att få komma ut lite. Annars har det inte hänt så mycket speciellt. Kvällsfikat bestod av lettiska pepparkakor och tysk glögg, inte lika gott som de svenska sorterna men helt okej.


Mina fyra dagar hemma

Dom har gått alldeles för snabbt, och man hinner knappt göra hälften av det som man planerat. Jag har i alla fall ätit goda middagar, fikat, myst, varit på två julmarknader, julpyntat - bara haft det allmänt bra. Nu sitter jag på Arlanda, och har ett par timmar kvar innan jag åker mot Riga. Det är med en liten klump i magen måste jag säga, det är mycket viktiga prov som måste klaras av på de här kommande tre veckorna. Men målet är satt på den 14 december - hemresa igen!


16 november

Nu! Äntligen är ledigheten här! Kort, men så skön! Efter att ha skrivit ett colloquium i genetik, så drog vi in till gamla stan för att fira med lite shopping på New Yorker och en lunch på Dada's. Marte Stine har åkt mot flygplatsen, mot sitt kära Norge. I morgon bitti, tidigt tidigt, åker jag till mitt kära Sverige. Rättare sagt 04.30 ringer min klocka, Jared kommer och plockar upp mig i taxin vid 05.00. Ett byte på Arlanda, sen landar jag i Sveg vid 10.30. Som jag längtar.

Veckan kommer tyvärr inte vara helt utan studier, då jag har mycket att kunna till nästa vecka, men jag får i alla fall vara hemma.


21:09


14 november

Då har jag bokat hemresa till jullovet också, den 14 december drar jag hem igen. Det känns bra att få några dagar ledigt, om man ska hinna läsa till alla examensprov i januari.

Den här dagen har varit rätt seg, inte varit utanför dörren en endaste gång.
Nu vill jag bara att veckan ska sätta igång.

13 november

Här på RSU får man inga lediga dagar utan att behöva jobba för det. Så idag, lördag, var vi minsann där och läste in den fredag som vi är ledig på nu till veckan. Torsdagen är en röd dag, Latvia's Independence day, så den är okej ändå. Det kändes sådär att behöva gå till skolan under helgen, men det var snabbt gjort, bara en kemilabb.

Ikväll har jag varit hemma hos Laila och Andrea och pluggat genetik i massor! Det har gått bra, men det märktes att vi pluggat färdigt när släktträden vi jobbar med började ha barn och föräldrar på helt fel ställen, när man t ex parar ihop sonen med mostern osv.


12 november

Igår åt vi på en restaurang som Hare Krishna-anhängare håller i.. Det var väldigt annorlunda, vet inte om jag ska tycka att det var gott eller äckligt. Dom säljer bara vegetariska maträtter, och det är rätt häftigt hur identiskt sojaprodukter smakar som kött. Personalen som arbetade gick runt i skynken med en färgklick i pannan. Det är nog tyvärr inget ställe jag kommer besöka igen, det finns godare mat att få tag på.

Om några minuter ska jag åka till skolan, har prov i lettiskan. Våra två sista lektioner i lettiska för den här terminen! Så skönt! Där tappar vi 6 timmars lektionstid per vecka. Då får man förhoppningsvis tid till att läsa nått annat.

Räknar dagarna till hemfärd - 6 dagar kvar!


10 november

Dagen har innehållit lite av varje.. En lektion i lettiska, några timmar filosofi, en tjejdate på ett kinahak, lite histologiplugg, en tur på Rimi, lite ost & kex, golvhäng hos Daniel, några varv på mössan, sänghäng hos Marte Stine.

Hade dessutom fått ett jättefint brev på posten när jag kom hem! Ett enormt tack till
Sandra och Helene! Det gjorde min dag. Det är så sällan man sätter sig ner och skriver ett brev till någon, bara för att. Man är alldeles för simpel. Ett brev på hotmailen har inte riktigt samma charm, trots att även det är uppskattat.

9 november

Har försökt att läsa filosofi inför torsdagens colloquium, men koncentrationen och lusten avtar rätt snabbt när man kommit till andra stycket. Så vad gör man i stället? Stickar. Har dock rivit upp och gjort om tre gånger nu, blir ju på tok för brett! Så nu är jag på första varvet igen..

Annars är läget rätt hektiskt, galet mycket plugg, så vi har skapat oss en liten bubbla att gå in i emellanåt. [ som tydligtvis är rätt svår att ta sig ur igen ] Men det är bättre än att sitta vid datorn och glo på statusuppdateringar på facebook i alla fall.

Nu ska jag sova, i morgon är det plugg som gäller.

Och lite stickning.
Bara lite.


Stickning

Daniel började sticka på en mössa i fredags, och det fick mig att också vilja göra något. Det var så länge sen, och det kan ju vara lite avkopplande. Så idag gick jag på affären och köpte garn och stickor. Samt en virknål. Hade helst velat virka en mössa, men hittade inget bra garn, så det fick bli stickning. Marte Stine fick visa hur man skulle börja, för det hade jag glömt. Var dessutom nära att göra bort mig i affären när kvinnan började rulla fram ett garnnystan och olika storlekar på virknålar, för att jag skulle få testa vilken som kändes bäst. Då var jag snabb med att tacka nej, hade blivit lite pinsamt. Virka kan jag ju inte alls, det hade jag tänkt lära mig.

Så ikväll har vi stickat, vilket inte är det smartaste såhär dagen innan ett genetiktest. När man väl ha börjat så går det inte att sluta, "bara ett varv till.." Så nu har jag börjat på en grå mössa som blev alldeles för stor, gjorde för många maskor, så det verkar som om det blir en halsduk utan ändar. En man bara kan dra över huvudet.. Eller så börjar jag om från början. Jag och Daniel har då hittat den nya kvällssysslan. För vi har ju så väldigt mycket tid till övers..



7 november

Efter att ha pluggat hela dagen, så tyckte jag att det var dags att göra något annat. Så jag, Daniel och Karin först mat på Metropolitan, det var gott. Vinkade sen av Karin, och jag och Daniel gick vidare till baren som hette något liknande med Red Fred. Brandmans-tema hade den i alla fall. Där blev vi sittandes rätt länge.

Sen på hemvägen så gjorde jag mitt första besök på en gaybar! Det är ju egentligen som vilken bar som helst, bara det att det är en sorts mötespunkt för homosexuella, men även heterosexuella kan gå dit. Den här dagen hade dom även några som stod och dansade..


6 november

Lördag.. Det klagar man inte på. Jag tog en sovmorgon, och har haft en bra start på dagen. I dag är det anatomi och genetik som pluggas, fram till 20.00. Då har vi lite roligare planer. Tänkte ut på stan och se vad vi kan hitta på, kanske en drink eller två slinker ner. Se lite annat än väggarna i lägenheten.



4 november

I dag fikade jag, Marte Stine och Laila inne i gamla stan, för att fira Lailas födelsedag. Grattis igen vännen! Trevligt! Annars har dagen varit de andra lik.. Har börjat med andningsorganen, och det är jättespännande!

I morgon är det fredag igen, och vi börjar dagen med ett dubbelpass i lettiska, i tre timmar! Det är tungt. Fick sista betyget från latinkursen idag, så nu är den helt klar! Yes! Det gjorde vi bra.


23:16

En helt vanlig måndag tycker jag nog. Jag och Marte Stine har pluggat genetik i fyra timmar i sträck, och det är inte det enklaste att beräkna hur stor chansen är att en familjemedlem, grundat på flera sorters faktorer, ska få en särskild sjukdom osv. Jag tror dock att vi fick in flytet på slutet, men nu fick det vara bra för idag. Test i genetik i morgon, och sista colloquiet i latin dessutom. Skönt!

1 november

Jag och Nicke har haft en mysig helg. Jag överraskade med att ha bokat in två nätter på hotell, så vi har ätit hotellfrukost och bara haft det bra. Strosat omkring i gamla stan, sett en bio, ätit & fikat en hel del och bara hängt. Så det var en fin avkoppling.

Nu är vi tillbaka i vardagen igen, men nedräkningen inför hemfärden om dryga två veckor har startat. Men innan dess ska vi hinna med tre prov i anatomi, tre prov i genetik, ett i latin och ett i filosofi. Först ut har vi provet på ögat idag.