16:21

Har umgåtts med Helene och Sandra under dagen. Lunch på nyan, där vi blev kvar ganska länge. Mysigt. Nu väntar en utekväll med förhoppningsvis utgång, Mysen eller Älvros. Får se vart vi hamnar. Nice ska det bli.


Ge mig sol

Jag är i stort behov av en solsemester just nu. Jag och Nicke hade tänkt åka till Thailand i två veckor, men han kan bara vara ledig då det inte passar mig så bra. Så nu lutar det åt att vi tar en charter till Kanarieöarna i stället, det är ju det närmaste stället där det är riktigt varmt & soligt såhär på vintern. Jag har varit på Gran Canaria två gånger, så nu vill jag helst åka till någon av de andra öarna. Det jag är lite osäker på är att det ska vara på tok för många svenskar där, samt alldeles för anpassat för turister.

Men det känns som om det får kvitta, det kan vara charmigt att få vara en riktig turist och gå på arrangerade turer. Bara jag får äta god mat, känna värmen och bada i havet så är jag nöjd. Jag hade velat åka bort i tio dagar i början på december, men det verkar bara finnas för en vecka eller två. Ska försöka boka nu i helgen i alla fall.

Spelkväll

Blev bjuden på mat hos familjen Wåger igår, efter det åkte jag och Sandra ut till Herrö en sväng för att hälsa på Lotta. Sen blev det några cider tillsammans med spelet Galenpanna, vi tänkte gå ut men sen fick vi höra att det var så lite folk på Folkan. Helene kom förbi också, det var en bra kväll.



30 oktober

Har suttit och skrivit ihop en artikel om klimatfrågan till historiakursen. Svårt, men nu är det klart. Bara att vänta på att hon läst igenom den, och sedan ändra och lägga till det som behövs. Hon är verkligen kanon den här tjejen, hon är tydlig och visar precis vad som behövs för att nå sitt betyg. Det blir enklare när någon pushar en åt rätt håll.

Nu ska jag ta tag i resten av dagen, ska träffa mina pinglor Sandra och Helene idag. Äntligen är dem hemma! Ska njuta av det. Klockan tre ska jag upp på sjukhuset och få en stelkrampsspruta, alla medicinstudenter var tvungna att ha tagit en sådan i Lettland. Utan den kan jag inte ansöka. Det är lustigt, om jag inte kommer in så är den ju lite onödig, jag har ju redan fullt skydd genom de fyra jag fått förut.

20:00

Ska strax sätta mig ner och se på Det okända, sedan ska jag och mamma gå en promenad. I morrn bär det av mot Mora. Sanna hittade ingen vinterjacka i stan i måndags, så vi gör ett nytt försök. Jag ska få med mig ett par vinterskor hem hade jag tänkt, finns ett par superfina Björn Borg. Dom ska jag ha.


Cue - Crazy


28 oktober

Det finns saker som styrs upp av osynliga människor. T ex när jag bodde i stan så såg jag aldrig brevbäraren, inte en endaste gång. Däremot hörde jag när han kastade in posten i alla luckor, hans steg genom korridoren och jag fick min post, varje dag.

I dag när jag jobbade, så såg jag den som sätter fast reklamskyltarna längst fram i kundvagnarna. Dom finns ju bara där en dag, man funderar inte så mycket på vem som placerar dem där.

Besök i Ryflovallen

Vi tog med oss morfar och åkte ut till Ryflon. Vi ville se hur långt pappa och hans gubbar kommit med byggandet nu under sommaren/hösten, och det har hänt mycket sen sist jag var där. Det var en skön dag ute i friska luften, med fika och bra sällskap.





















































26 oktober

Jag, mamma och Sanna var till stan idag för att fylla på garderoben lite.
Det gick ju som väntat bra; två par byxor, en mössa och ett par skor.
Nu mår jag finfint.

Det går åt rätt håll.

Då var högskoleprovet överstökat för den här gången, och det ser ut som om jag höjde mig nått snepp. Så länge det går åt det hållet, så är jag nöjd. Jag kan inte ha så höga krav på mig själv när det kommer till den där biten. Huvva.

Soffa bjöd på god middag idag, lax i ugn. Emma, Lotta & Casper och Helene var också där. Släppte sen av dom i Sveg, då dom ska vidare mot Husky. Jag kände inte att jag hade det rätta suget, ska jobba i morrn och så tänkte jag få lite plugg gjort innan.

21:03

Ikväll har jag tentat av Matte A, och nu kan jag knappt vänta på resultatet. Magkänslan är rätt okej, men den har lurat mig förr. Så nu har jag hyrt två filmer [ Dumpa honom!] och [ last chance Harvey ] och laddat upp med nyponsoppa och mandelbeskvier. Och den där nedrans Gott&Blandat påsen förstås, som man får på köpet när man hyr två rullar på en och samma gång.


22 oktober

Det bankas och donas nere i köket och datarummet. Så jag har förflyttat mig så långt bort i huset det bara gick, till Sannas rum. Vi har upptäckt att vi har en vattenskada under golvet, så nu blir det lite renovering. Och det var ju heller inte en dag för sent med att byta ut den fula mattan i köket. Vilken timing!

Jag var till Sveg under förmiddagen och lyssnade på när musikskolans elever sjöng i skolcaféterian. Sanna hade en låt som hon sjöng, det både gick bra & lät fint. Kul, det finns så många med talang. Nästan så man blir tårögd när man sitter där och lyssnar.

Nu: mat!
Sen: matteprov!

17:44

Det blir ugnsbakad potatis idag med, fast med en annan röra.  Creme fraiche, lök, kaviar, ägg och dill. Låter som en riktigt mystisk blandning, men jag hittade den på en sida, och tänkte att jag skulle prova. Det fanns dock inga mått som sade hur mycket det skulle vara av allt, så det blir lite på en höft. Den är godkänd av mig, så vi får se vad resten av gänget säger.

Universitetet i Riga har bekräftat att mitt ansökan har kommit fram [ redan! ], dock ville dom också ha mina slutbetyg på svenska samt ännu ett papper på en vaccination, som jag redan tagit. Stod tydligen inte med. Men jag kunde faxa allt detta, så då får jag väl göra det i morgon då. Känns i vilket fall skönt att brevet kom fram.


För länge sen.

Bilder som kan beskriva hur det såg ut förut är fascinerande. Den här bilden föreställer min farfars skolklass, han kanske är runt sju år gammal när det här fotot tas. Förmodligen lever inte många av dem som befinner sig på bilden.
Farfar dog i april förra året, han var född 1914.


Farfar i den röda ringen.

10:07

Ett positivt tillägg:
Fick MVG på Ekologiprovet på Naturkunskapen.
Två poäng ifrån fullpott!

Med risk för att låta skrytsam, men detta är ju vad som tar upp min tid om dagarna.

Hickory funkar alltid.

Maten igår blev jätte god. Vi bankade fläskfilén och la den i hickorymarinad. Till det åt vi pressad potatis, och en sås gjord på creme fraiche och hjortronsylt. Inga grönsaker här inte. Kaffe & biskvi till efterrätt. Morfar är pigg & glad, men varje år så säger han att det här är sista födelsedagen. Det har han sagt dom senaste tjugo åren.














20 oktober

Positivt:
- Umgåtts med Lotta och burit & gosat med Casper.
- Fick MVG för min historiaredovisning.
- Morfar fyller 83 år idag, så det ska firas.
- Buzzador har bjudit in mig på en kampanj; Visibly Clear™ 2-in-1 wash mask.




Negativt:
- Mobilen for ur handen och därmed var displayen spräckt.. Tackar!
- Vaknade med huvudvärk, och den verkar trivas rätt bra där idag.

Up up and away!

I dag har jag postat brevet med stort B. Min ansökan till skolan. Det är blandade känslor, för jag vet ju varken ut eller in. Men men, det är ju inte säkert att jag kommer in. Jag har dock ångest över att brevet inte kommer komma fram, eller att det kommer fram men till fel adress, eller att jag glömt skicka med något viktigt papper eller något annat som gör att jag inte kommer med i uttagningen. Svaret kommer i november/december.

Det är många som frågat Nicke hur han orkar med mig och mina planer, att dom aldrig skulle klara av det osv. Men det finns ingenting som säger att det måste ta slut bara för att jag inte finns hemma hela tiden. Det tar en timma att flyga mellan Stockholm och Riga. Skulle det inte funka så är det väl så då, men jag skulle bli Härjedalens största bitterhöna om jag inte tog chansen. Vill vi att det ska funka, så gör det det.

Kvällens skitsnack

Vad i hela fridens dagar har det tagit åt våra medelålders kvinnor idag då? Så många har varit stöddiga, spydiga och bara kastat galla över en, trots att man står där och ler & pratar. Jag är oftast alltid trevlig tillbaka, fast att någon behandlar mig väldigt orespektabelt. Idag, då man jobbar så har man inget annat val än att bara ta emot, men nu i slutet av eftermiddagen var jag nästan skakis för jag blir så less.

Man kan inte bete sig hur som helst bara för att man har en dålig dag, om man inte kan hålla igen, så stanna hemma då, i stället för att förpesta andras dagar. Många av dessa kvinnfolk sysslar med service själva, men ändå vet dom inte hur dom drar i smilbanden. Jag blir så trött. Dom är ju värre än småbarn, för dom måste ha sista ordet, och det värsta idag var väl när man tar kvittot, knövlar ihop det och kastar det nonchalant bakom axeln och ner på bandet. Sådant beteende får mig bara att sucka.

16:42

Hmm, det börjar lukta skumt i köket..
Kan det vara för att vi glömt köpa ugnsrengöring?
Dom senast tjugo gångerna vi använt ugnen så har vi tänkt såhär..
" Ja visst ja! Nästa gång, då rengör vi ugnen innan! "
Fläkten på max.

Abadia Raimat

Historia-redovisningen gick fint, dock tog den längre tid än väntat. 2,5 timma minst, sammanlagt. Var tvungna att dela upp det i två omgångar, hon skulle på möte. Tillbringade kvällen hos Lotta, syttade [ är det härdalska det, eller ett ord som resten också använder? ] en mysig bebis, slingade Lottas hår. Resultatet blev bra, tack och lov! Jag är inte så speciellt van vid att pyssla med hår.

Nu har jag korkat upp en flaska rött, Abadia Raimat heter det. Ett supergott spanskt vin som Soffa introducerade för mig. Ska laga bakad potatis till middag idag, med baconröra; creme fraiche, lök, basilika, riven ost, salt och peppar.

15 oktober

Nu sitter jag här och ska köra en sista genomgång av historieredovisningen.
Pappa bara pustade igår kväll när jag envisades om att han skulle sitta ner och lyssna.

Det här med muntliga presentationer är ju ingen favorit. Just att redovisa för bara en person, tycker jag är mycket värre än inför hundra personer. Är det flera i publiken så behöver man inte söka efter kontakt med varenda en som sitter där, det räcker med att bara blicka ut över alla ansikten.


22:38

Jag har köpt en ny bärbar dator,
och såhär härliga ser jag och Sanna ut när vi testar webbkameran.




22:34

Jag har nu tentat upp Engelska A till ett MVG!
NÖJD!


86 år

Min farmor har fyllt 86, och det firade vi med tårta. Hon bor på ett ålderdomshem här i Härdal. Hon är dement, känner inte igen mig, och kan helt plötsligt börja prata om veckopengen hon får av sin mamma. Det är sorgligt, men hon mår väldigt bra annars. Är pigg och pratar på, så hon mår ju inte dåligt av det. Det är ju ett sätt att åldras på.

Min farmors hjärta slog i otakt, och det ville hon försöka få till med hjälp av en elkonvertering. Det var ett avgörande val, för hon var medveten om att chansen att hon skulle få en propp var stor. Det hela slutade så, och ingreppet fungerade inte heller. Det var nästan värst i början, då hon själv hela tiden kom på sig själv med att tappa bort sig i en mening osv. Nu är hon lika glad ändå, och skrattar & har sig. Så varför klaga, egentligen. Visst, det är egentligen inte min farmor som sitter där, men för mig är det viktigaste att hon mår bra. För det gör hon ju.


Konsert bokad.

Jag och Michaéla ska på Melissa Horn i november!
Kommer bli toppen!

Titta!

Melissa Horn
Fredagen den 13 november, kl 20.00.
Storsjöteatern, Östersund.
210 spänn/biljett.

Who is going with me?


14:12

Melissa Horn sjunger rakt in i hjärtat.
Om jag var låtskrivare, så skulle jag skriva det som hon sjunger.
Hennes texter är ju som handplockade direkt ur vardagen.

Den här texten är ju mitt i prick.


Resa bokad.

29 november - 1 december, då far vi på en tred-dagars resa! Jag, mamma och Sanna åker med en arrangerad bussresa, då man först går på julmarknad på Skansen. Sen är det en kryssning över till Tallin, och ännu mera marknad där. Plus att bussen följer med i båten, vilket gör det lätt att shoppa på tax-freen. Tallin är en mysig stad med gamla fina gator, och roliga affärer.

Smittsamt rus.

I dag hade jag en kund som vann 700 000 spänn. Om han var glad? Ja, han verkligen ropade ut hur lycklig han var, nästantill gråtfärdig. Jag vet inte hur jag skulle reagera, förmodligen som en dåre. Han kramades & kommer med tårta till veckan! Det finns inget härligare än att se hur en människa verkligen strålar av äkta glädje, så pass att man inte vet vart man ska göra av den. Det var verkligen roligt att få en liten del av den där lyckan.

Efter en sådan dag avslutade jag den med en bio tillsammans med Emma. 
Flickan som lekte med elden - fruktansvärt rå men så så så bra.

10 oktober

Mysbrallan på - check.
Pollypåse - check.
Hyrt film - check.

8 oktober

Igår invigde vi höstens/vinterns första bad i jacuzzin. Jag och mamma skålade in den med lite mousserande vin. Sedan somnade jag gott, man blir helt slut av värmen.

Idag har vi varit i Orrmo och gått igång med lackeringspenseln. Nu väntar jag bara på att Sanna ska komma hem från skolan, så att vi kan få äta våra hemmagjorda vårrullar. Sedan bär det i väg till Sveg för lite matte.


7 oktober

Doh.. Idag tar det emot. Vet inte riktigt vart jag ska börja. Borde öva på min historiaredovisning, men vet bara inte hur. Får väl öva på någon här hemma, om någon är sugen på att höra en bit av världshistorien. Har skrivit ut ett gammalt prov i Matte A, så ska prova göra det. Men just nu kändes det tungt. Vill göra något annat, och det är sällan svårt att hitta en annan sysselsättning

6 oktober

Eftermiddagen har tillbringats i Sveg. Blev inte klar med engelskakursen idag heller, han tyckte att vi skulle ta läsförståelsen nästa vecka i stället då den tar ganska lång tid. Så det var väl vettigt. Jag gjorde i alla fall hörförståelsen, och den gick fint. Bokade prov för naturkunskapen på tisdag nästa vecka.

Var nyss in på Ica och köpte bullar, mamma är på ingång, ska fika lite. Sen plockar jag upp Lina och åker mot Härdal i snöblasket. Hyrde filmen Wallander - Cellisten, och hoppas på att jag inte redan sett den..


De' ä kanon...

Robert Gustavsson är genialisk.
Har tillbringat flera timmar i soffan skrattandes åt denna film.


5 oktober

Ojsan vad dagarna gått, jag har hunnit med ganska mycket. Jag har ökat i ålder, till hela tjugotvå år. Alla som känner mig vet att jag inte gillar att fylla år, men som mamma sa för att dra mig upp ur depressionen "du går ju i alla fall åt rätt håll, jag menar, du lever ju". Det är en jäkligt vettig tanke, för jag hade ju kunnat dö av en oändliga massa anledningar. Så egentligen ska man vara glad åt varje dag.

Så jag firades med tårta och presenter. Nicke bjöd på födelsedagsmiddag i fredags. I lördags så lagade jag, Ida och Soffa mat. [ Soffa lagade, jag & Ida tittade på ] Supergod gryta, och gott rött vin. Mycket prat. Helene och Emma joinade oss lite senare. Plus att jag jobbat hela helgen.

Kom nyss hem från Östersund, var där tillsammans med mamma. Jag vaccinerade mig mot TBC, så nu var det klart. Ska få läkaren att fylla i det i hälsointyget, sen är allt klart. Gick en snabbvända på stan och köpte endast det jag hade tänkt; leggings och knästrumpor.