31 mars

Jag och Danne var till immigrationskontoret i eftermiddags och fick vårt papper på att vi får bo i Lettland hur länge vi vill. Inga trevliga tjejer på det där stället, men nu är det klart. 

Handbagaget står packat, och jag är redo för hemresa. I morgon efter skolan delar jag en taxi med Karin och några tyskar till flygplatsen. Håller tummarna för att latinprovet och anatomiprovet i morgon ska gå bra, så att man inte behöver oroa sig över det under helgen.


Utanför immigrationskontoret står detta torn.

Sömntuta.

Det är något fel på mig, idag vaknade jag halv elva! Marte Stine trodde att det var något galet här inne på mitt rum. Jag brukar inte ställa alarmet när jag inte har några lektioner, för jag vet att jag ändå vaknar tidigt och har tid att gå upp och plugga. Fick en chock när jag såg att jag sovit så länge. Fy, nu när det är en sådan fin dag och allt. Jag har precis kastat i mig två mackor, och ska gå till anatomihuset och köra en sista repetition av neurocranium och käkbenen - prov i morgon.

En dag tills hemgång!

Post-it

Såhär se vårt kök ut för tillfället.. Jag sa att jag skulle vilja bli bättre på vad saker & ting heter på engelska i köket, och Malte fick den briljanta idén att sätta upp post-it lappar..


30 mars

Det är nästan ingen snö kvar nu. Jag njuter. Efter att ha slutat skolan vid lunch så tillbringade vi hela eftermiddagen på anatomicentret. Nu är jag hemma, fikat lite och ska ta och sätta mig med böckerna igen.

Morfar den klanten ramlade för en vecka sen och bröt lårbenshalsen, och idag pratade jag med honom på telefon. Mamma var hos honom i Östersund, han får förhoppningsvis komma hem i morgon. Men det är så kul att höra hur glad någon kan bli över att prata med en.


Karin, Marte Stine och jag - utanför skolan, väntar på bussen.


Daniel, Karin och Marte Stine - solen värmer!


Denna fina allé går man genom när man ska till anatomicentret.

29 mars

Kom till skolan vid tiotiden, och blev bemött av en lapp som sa att läraren i lettiska hade tappat rösten och att lektionen var inställd. Anatomiföreläsningen står fortfarande på paus medan vi håller på med det inlärningen av skelettet, så där blev det ännu en lucka. Skulle haft kemi på eftermiddagen, med vi fick tag i kemiläraren som glömt ställa om klockan till sommartid, så hans klass som han skulle haft på morgonen hade stuckit, då han aldrig kom. Så då snodde vi han, och fick sluta tidigt i stället.

Jag gick på en shoppingtur och handlade ett linne, en skjorta och en ny plånbok. Det är första gången som jag köper något sådant sen jag kom hit, så nu var det väl dags, tyckte att jag var värd det. Hade sen bokat klipptid, det var också behövligt. Nu är det lite fräschare.. Kvällen har bestått av omelett & plugg. Det är min dag.

Inflyttningsfesten..


Vad för present kan man bli så glad av? : )



Foton lånade av: Laila Hervold

Ett gäng svullon.

Sov länge idag, och det är ingen bra kombination med att vi samtidigt ställde fram klockan en timma. Gick en sväng på stan och hittade en försenad födelsedagspresent, lunchade med Karin och Marte Stine på Dada's. Servitören missförstod vår beställning på två efterrätter som vi skulle dela, och fick in tre, så det blev en varsin. Har svurit några timmar åt biologin, och sen fick vi den briljanta idén att beställa hemkörning av pizza. Det var 1,5 timmas väntetid. Fine tänkte vi, inget är väl bättre än att äta en pizza strax före 22.00? En dag med bara en massa onyttigt, helt enkelt.

Efter påsken ska jag och Marte Stine köpa medlemskort på ett träningscenter några kvarter bort. Men det är efter påsken..


27 mars

I går kom Undine och en kompis till henne hit, så jag fick äntligen min intervju klar. Det är en uppgift vi har i Intercultural relations. Det är spännande att höra hur dem har växt upp, och hur de ser på saker & ting. Vi bjöd på tacos, då det var deras första gång som dom åt det. Karin var också här, fick lite plugg gjort. Biologin den här veckan är en utmaning, det kräver mycket research för att förstå.

Senare i går kväll gick jag & Marte Stine hem till Jareds och Geros nya lägenhet på inflyttningskalas, och de flesta var där. Det var skoj! Gick sen till en club som hade gratis inträde före tolv, Push hette den. Dit går jag inte igen. Det första vi ser när vi kommer in är två brudar i string och bh som dansar som två zombies uppe på taket av baren. Det spelades endast techno, så man skulle kunna tro att det var samma låt som kördes om och om igen. Jag höll på att få tuppjuck. Dessutom var det en ordentlig köttmarknad, mycket prostituerade och äldre karlar. Jag och Marte Stine delade på en Strawberry daiquiri, och for sen hem runt 02.

I dag har vi pluggat, och jag har bara andats friskluft från fönstret. Nobbade två luncher, för att bli klar med lite plugg. Nu känns det bra, men biologin grämer mig ännu. Nobbade nyss en bio dessutom.


25 mars

Anatomiprovet blev uppskjutet till nästa vecka.. Doh, jag som var fit for fight. Nytt material till nästa vecka dessutom, nu går vi in på över- och underkäken. Men biologin gick nog bra i alla fall. Annars går våra huvuden på fullvarv, jag försöker förbereda mig till påsken, men det går egentligen inte. Man får ju ändå nytt material nästa vecka.

I kväll gick vi ut och åt på ett ställe som serverar lettisk mat, det var gott. Andrew, vår inneboende främling, åker mot Estland i morgon, och ska bo på någons soffa i Tallin.

En tavla, på 141 kvadrat.





Vi har en stor lägenhet med tomma väggar, men en tavla har vi.
Denna fina tavla är Daniels, som han fått av en tjej från Australien.

21:27

Höll på att smälla av när jag fick höra att vi kanske har fem prov veckan efter påsk! Vilken himla trevlig påskledighet jag kommer ha. Jag kommer med andra ord inte kunna ta med mig något annat än böcker hem. Jag åker bara med handbagage med Ryanair, då det är 10 kg. Tänkte att det borde räcka. Nu blir jag tveksam, bara Sobottan väger ju några kilo. Jag som hade tänkt slappna av en sekund eller två.

Jaja, en dag i taget. I morgon är det två prov som väntar, anatomi och biologi. Jag känner mig lugn, men blir nervös av att inte vara nervös.


24 mars

Just nu sitter jag hemma och läser biologi.
Ska möta upp Marte Stine på anatomicentret vid två.

Såhär ser vi ut under en praktisk lektion av biologi, tittandes på celler.



Foto: Jared Piamonte

Surfin'

Malte kom hem från sin resa idag, och med sig hade han en nyfunnen vän - Andrew från Irland. Han ska bo på vårt vardagsrumsgolv i två nätter, innan han drar vidare till Estland. Han är en riktig backpacker, jobbar & reser, jobbar & reser. När han är ute så bor han antingen på hostel, hos någon han lärt känna eller via "couch-surfing". Det är ett sätt att leva och bo på när man är ute på resande fot, där främmande människor världen över erbjuder sin soffa i sina hem. Detta är land nr. 40 som han besöker. Han ska fortsätta mot Japan, New York och allt vad det var, bland annat via den transibiriska järnvägen - häftigt, jag tror att jag följer.

Vi kanske ska anmäla våran soffa till den här "couch-surfing-branschen"?
Haha, nej, men det är en väldigt rolig idé.


Dagens kemilektion


22 mars

Jag har glömt berätta att jag och Daniel har varit lite kulturella - vi gick på ockupationsmuseet här i Riga. Det handlade då om kommunisttiden, andra världskriget osv. Det var intressant men samtidigt svårförstått. Det var ganska grötigt där inne, man fick ingen riktig ordning på vad som var vad. Men nu har vi varit där.

I går hade vi en hemma-dag, alla satt vi på våra rum och läste. Det regnade som bara den dessutom, så en hel del snö har försvunnit. Nu ser man för första gången hela trottoaren. Vi går mot härliga tider. Ska strax åka till skolan, lettiska, anatomi föreläsning och kemilabb står på schemat idag.


Kjempe koshli kväll.

Då har vi varit ute och ätit mycket god mat och firat Marte Stine. Efter middagen gick vi till en bar/bartenderskola där drinkarna är mycket billiga. Så där satt vi i flera timmar och bara pratade. Jag vill passa på att tacka Marte Stines föräldrar som var så snälla och bjöd även mig och Daniel på middag i dag - stort tack från oss båda!


18:06

Se så fina saker Marte Stine fick av våra gäster..






Ojsan!

Den ska vi bjuda hyresvärden på..




Tårtkalaset.


Hurra!

Vi har ett födelsedagbarn här idag! Marte Stine fyller 22 år! Jag och Danne sjöng [ mycket vackert ] för henne i morse, och kom med kaffe & paket. Dukade sen upp för frukost, som vi åt tillsammans i lugn och ro.

Efter det gick jag och Marte Stine ut på en promenad i det underbara vädret, vilken dag! Vi verkligen njöt av värmen. Man blir så glad inombords när det är sådant här väder. Vi gick in på en chokladaffär som sålde olika sortser "bollar" på lösvikt, och det fanns massor av smaker. Lite dyrt så klart, men vi testade några stycken. Choklad är en farlig drog. Men så god. Sen köpte vi en vas och en bukett röda tulpaner.

Klockan två kommer det några gäster på tårta & kaffe.


Radiobar

I går kväll så gick jag och Marte Stine till Skyline bar och mötte upp med några andra från klassen. Runt midnatt gick vi vidare till Radiobar, där det spelades mycket bra musik. Kvällen var trevlig!














18 mars

I dag har vi varit effektiva, det känns bra när man märker att man lär sig något.
Så nu har vi tid att göra något helt annat i kväll! Lasagne står på menyn.
Och kanske utgång. Och lite vin.

Det är bara torsdag dessutom, flera lediga dagar kvar!


17 mars

Varit på anatomicentret, gick hem och åt lite lunch. Sen var det dags för att åka till immigrationskontoret med alla papper jag fått från skolan, det är en lång procedur det där. Så jag, Daniel och André hade bokat tid samtidigt. Det gick bra, lite strykningar här o där, lite nya underskrifter och ändringar så var det klart. Nu ska vi dit om två veckor och göra det sista.



It's a special day today.



Grattis lillasyster!
15 år idag!

16 mars

Under eftermiddagen spenderade vi några timmar på anatomicentret, jag hade som mål att lära mig en av de sex kategorierna av skallbenet by heart i dag. Man får ta det steg för steg. I morgon ska jag lära mig två till.

Efter det gick jag och Marte Stine på Rimi och storhandlade för veckan, och vad vi slet med påsarna på vägen hem. Det blev en del vilopauser. Men nu ska vi väl klara oss ett par dagar, det är väldigt vad fort det blir tomt i kylskåpet när man är fyra.. Ni skulle bara veta hur många äggförpackningar, kaviartubar och bröd det går åt. I dag åt vi spagetti & köttfärssås. Sedan dess har jag läst biologi, denna gång om hur cellerna kommunicerar med varandra.


Marte Stine och Karin.

15 mars

Jo, det gick väl det där lettiska provet med. Jag tror inte att det var så allvarligt, för vi ska få rätta det själva om två veckor, då hon bara strukit under det som är fel. Sitter och letar efter flygbiljetter kring påsk, har redan bokat hemresan. Åker till Skavsta den här gången, där förmodligen pappa hämtar upp mig? Så jag är hemma på torsdag kväll, och åker tillbaka till Riga på måndag kväll.

Annars har vi en finfin vecka framför oss, då morgondagen är min sista egentliga skoldag för denna vecka. På onsdag har jag bara två föreläsningar i kemi och filosofi som jag & alla andra brukar skippa, för att dom är så fasansfullt förvirrande. Jag läser det hellre på egen hand. Torsdag & fredag så är lärarna på konferens, så då är vi helt lediga. Eller lediga, vi har tid till att plugga på egen hand. Det sägs att medicinarna här är de enda studenterna som skolkar från en lektion, av anledningen till att plugga något annat. Annars brukar orskaen vara någon helt annan.

Ska läsa om huvudet nu någon timma, då det är det vi ska ha prov på om två veckor. Och där vill jag lova, där finns det mycket att lära. Phu, i morgon så kommer jag att tillbringa eftermiddagen på anatomicentret.


Labvakar!



Lite grundkunskap i lettiska kanske?

Ja, vi fick nyss ett panikartat skrattanfall inför vårt lettiska prov som vi har i morgon. Vi kan ärligt talat inte ett skit. Jag har inte pluggat lettiska hemma en endaste gång sedan kursen startade, för det går inte att prioritera det. Ja, vi skulle ha kunnat skippat en utekväll på helgen eller hittat någon timma här & där - men nej. Om vi inte tar vår lediga tid så får man inte in något alls. Så jag har inga förväntningar alls inför i morgon. Det gick i alla fall bra på biologitestet i torsdags!

Sa jag förresten att läkaren som vi har i First Aid visade oss intensivvårdsavdelningen på universitetssjukhuset? Vi hade ju så klart fördomar, om att den förmodligen inte skulle hålla klassen som vi har hemma, men där fick vi på näsan. Det var absolut ingen skillnad.. Vi uppskattade guideturen, där han berättade om patienterna som låg där.


Bio gånger två.

I går morse så sken solen, så vi gick ut för att gå på en vintage marknad. Men så öppnade sig himlen ännu en gång och tyckte att vi behövde lite mera snö & blåst, så vi gick på bio i stället. Två gånger. Först såg vi The wolfman, som jag tyckte vara ganska kass och obehaglig. Sen såg vi en rolig film som man mådde bra av igen, It's complicated. Den var mysig. Sen tror jag vi gick sjutton varv runt Riga för att hitta Tequila Boom, där dom serverar mexikansk mat. Den fanns inte på den gatan som jag trodde den var på, utan åt ett helt annat håll. Frustrerande, så Daniel fick vara vår GPS via telefonen. Sen avslutade vi kvällen med en drink på Sky bar, där det kryllade av prostituerade tjejer och turister.

I morse gick jag, Nicke, Marte Stine och Daniel till Clarion Hotell och åt av deras frukostbuffé. 5 lats kostade det, ungefär 75 kronor. Sen blev det en lugn förmiddag, tills det var dags att åka till flygplatsen och vinka av Nicke.



Mat och mys.

Mötte upp Nicke på Rigas flygplats igår, roligt med påhälsning. Han stannar tills i morgon. Han hade med sig en väska med kläder till mig, vilket alltid är uppskattat. Nu börjar garderoben se ut som den ska göra.

Vi käkade lite lunch, och åkte sen hem till lägenheten. Danne var kocken igår; stekt lax, rotgrönsaker i ugn samt en supergod fetaostsås. Sen var vi hemma hela kvällen, tog nått glas vin & lyssnade på musik. Halva gänget gick ut, medan vi andra gick och la oss.



Strawberry mojito

Ja, den var god. Men den slog naturligtvis inte originalet. Det var jag, Marte Stine, Daniel, Karin, Laila, Andrea och två lettiska tjejer som tog en drink tillsammans.



11 mars

Så hur har denna skoldag varit? Jodå, jag är så fruktansvärt glad över att den är över, har ju haft mina två test i anatomi och biologi idag. Såhär i efterhand känns det som att det gick bra. Så torsdags eftermiddagarna brukar kännas som en lättnad, för man har precis gjort de här testen och så är det den dagen som är längst bort från nästa torsdag.

Så, på biologin idag tittade vi på vad som händer med växtceller samt med cellerna i vårt blod när man tillsätter salt osv. Det är fascinerande att så mycket kan hända, i så småa ting. Nu ska jag plugga lite, middag klockan sju, sen är vi ett gäng som ska på Sky bar och dricka en välförtjänt drink. Känns som ett återkommande namn.

Besök hemifrån.

Mamma och Sanna har varit här, så jag har haft två mysiga dagar. Vi gick lite i gamla stan, gick till Zeppelinarhallarna och strosade, fikade, var till min lägenhet och hälsade på mina sambos, visade dem min skola, åt middag på Fridays, tog en drink på Sky bar. Dom hade bokat ett hotellrum, så jag smög mig in där och sov där samt åt av frukostbuffén på morgonen, fast jag betalade för den. I dag gick vi i några affärer, innan dom åkte tillbaka till båten och jag till min lektion.


8 mars

Här i Riga så är internationella kvinnodagen väldigt stor, eller vad man ska säga. Letterna gillar att ge blommor över huvudtaget, och gör det så fort dom har en anledning till det. Så i dag var ju en sådan. Alla tjejer/kvinnor/tanter gick och bar på rosor, så det var ju fint.

Har pluggat anatomi och biologi i dag. Jag blir dock ganska frustrerad. Vi håller på och läser om celler i biologin just nu, om hur den är uppbygg & fungerar. Det finns så mycket jag skulle vilja ha tid till att slå upp, läsa om och ta reda på mera om. Verkligen förstå. Men det finns det ingen tid till, utan för tillfället så är det mest bara mata in det som står och kunna skriva det. När ska jag hinna lära mig det på djupet? På biologilabbarna så kollar vi på celler i microskop, och det är kul, men det är samma där. Vad är det jag egentligen ser? Tusen frågor, och lärarna har ibland en tendens till att missförstå frågor.


7 mars

Vi har legat i med studierna i dag. Jag känner att jag måste, om jag ska kunna hitta på något med mamma & Sanna som kommer på tisdag till onsdag. I kväll var vi några stycken som skulle ha gått och sett Alice in the wonderland i 3D, men när vi var halvvägs framme vid bion så fick vi veta att det bara var dåliga platser kvar. Så då vände vi på klacken.

Jag och Marte Stine gick till Sky bar i stället, då vi hört mycket gott om den. På 26:e våningen av ett hotell så ligger en bar med utsikt ut över hela Riga, och med mycket goda drinkar. Så vi tänkte; det finns väl inget bättre än att ta en varsin mojito såhär på söndags kvällen? Nej, så vi satte oss vid glasväggen och smuttade på dem. Eller smuttade, dom försvann ganska fort, så goda var dom. Vi kom överens om att vi hittat vårt nya favoritställe. Det ligger dessutom bara ett kvarter bort.

Dada's

Det blev middag på Dada's. Dom hade som en sorts buffé där du fyllde skålen med de grönsaker, kött, kryddor och andra tillbehör som du ville ha. Plus att du fick välja en sås som det skulle blandas med. Mitt blev ganska starkt, men gott. Nu sitter jag och Marte Stine i soffan och jäser.


Ett annorlunda sätt att servera notan på.

19:17

Visst pluggar man bättre med ett glas rött vin?

I dag har jag suttit och läst om lederna & ligamenten i höften och knäet, tror det börjar fastna. Får ta fotleden i morrn. Sen kommer foten, men det känns okej. Kan man handen så kan man i princip den med, namngivningen funkar på samma vis. Klarade förresten biolgoitestet, känns skönt. Vi ska snart gå ut och käka middag, vi unnar oss det - det är ju lördag.

13:13

Vilken fin dag vi har då!
Jag ser en härlig himmel från mitt fönster, och inte en enda fallande snöflinga.
Det har inte hänt många gånger sen jag kom hit.


Laila & Andreas inflyttningsfest.

Gårdagen var jätte kul, de flesta från klassen var där.
Det är skönt att få träffas utanför skolan.


19:09

I dag stod jag för middagen; kycklingfilé i ugn med röd pesto, tomat och mozzarellaost och ris. Det gör sina sista minuter nu inne i ugnen. Har satt på mig kjolen, tagit mig en cider och försöker andas ut för en kväll.

5 mars

Nu har vi en kille från vårt internetbolag här i lägenheten, kanon. Det tog bara en månad för dem att komma hit. Jag gillar när de är så effektiva. Har nyss kommit hem från dagens enda lektion; Intercultural relations. Det är en spännande kurs, man får veta så mycket om hur letterna tänker & funderar. Nu ska jag ta och sätta mig med böckerna, så att jag kan ta ha en fri fredagskväll utan allt för dåligt samvete. Det blir inflyttningskalas hemma hos Andrea och Laila ikväll, så dit ska vi.


4 mars

Nästa vecka är fullbokad..
Måndag: kemiprov. Tisdag: fysikprov. Torsdag: biologi & anatomiprov.

Det är mycket att göra, och jag har lite smått panik.. Allt är ju så nytt, och jag vill förstå det jag lär mig och inte bara mata in det i huvudet för att sen skriva det på ett papper. Vi skulle ju haft anatomiprov idag på alla leder & ligament i övre delen av kroppen, men det ska vi ha nästa vecka i stället, tillsammans med alla leder i nedre delen av kroppen. Det vill säga allt förutom skallen. Jag som tyckte att det skulle kännas skönt att bara kunna rikta in sig på nedre delen till nästa vecka. Men nej.

Hade i alla fall test i biologin, hoppas det gick bra. Vi är förresten ett helt gäng som måste göra om provet i filosofin, det var ju bara tre frågor, men en av frågorna var feltolkad. Vi skulle ha skrivit någit annat. Det dumma är att det vi skrev var precis det svaret som den andra läraren hade gett oss på den frågan, på ett instuderingsblad. Så himla irriterande när man skrivit det som vi blivit informerade om. Jaja, vi har hela terminen på att göra om det, det är bara ett litet test, men ändå. Ska försöka göra det om någon vecka.

2 mars

Då var jag tillbaka, begravd i studier. Jag fick i alla fall ett glatt bemötande av mina sambos igår kväll, det är härligt. Vi uppdaterade varandra om helgen, jag packade upp min väska, och gick sen och la mig. Trodde inte det var sant att jag skulle stiga upp i morse när alarmet ringde, var så trött.

Nu är det mycket att göra.. Två prov på torsdag, anatomi och biologi. Ska skriva en summering av en text till filosofin i morrn. Prov i kemi på måndag. Prov i fysik på tisdag. Där brast min glädje, då fysikläraren sa förut att vi inte skulle ha några prov i det ämnet denna termin. Nu ska vi helt plötsligt ha flera stycken. Jag har alltså inte tid att sitta här..

1 mars

Begravningen var fin, vackra blommor och jag gillade prästen. Han var naturlig och sa bra saker, inget utfyllnadsprat om ditten och datten. Det var personligt och enkelt. Nu är det i alla fall över.. För att prata om någonting helt annat, så är jag i Sveg nu igen. Väskan är packad på nytt, nya kläder ska med och lite andra prylar. Det känns helt okej att åka, jag får ju två besök hemifrån redan nästa vecka. Nicke har lagat korvstroganoff, så jag ska äta lite, sen bär det av mot flyget.