30 september

Har varit på skolan en sväng på morgonen för att ha seminarium i filosofi, och det vi satt och diskuterade i en och en halv timma var rena skitsnacket. Jag tycker det finns vettigare saker att göra än att fundera i cirklar. Läraren är dessutom helt uppe i det blå, han kan inte ge ett rakt svar på en fråga utan att dra på det in i det längsta, så innan han nått dit fram har han tappat mig för länge sedan.

Jag ser inte nått vettigt i att dra påståenden som " alla däggdjur har en lever, valen är ett däggdjur, alltså har valarna en lever.." Nästa vecka är det i alla fall ett helt nytt ämne som ska diskuteras. Dagens var lite av det vi gjorde förra terminen, och det ska ha varit sista biten av det nu.

Värmen är påslagen i Riga! Som jag gått och väntat och frusit. I förrgår var ca 15 % av stadens värme igång, dom startar några distrikt i taget. Vi var bland dom första, skönt! Nu ska jag strax tillbaka till skolan igen för en lektion i lettiska.


28 september

Prov i latin idag igen, och det kändes ju rätt bra. I dag startade genetik-kursen också, det ska bli intressant. Dock är föreläsaren rätt dålig, hon läser direkt från sina powerpoint-presentationer, så man tjänar ingenting på att gå dit. Det skulle funka lika bra att läsa dessa slides hemma.

På måndag nästa vecka har vi colloquium i anatomi, ett prov på allt vi gjort hittills under denna termin. Så jag tänkte försöka gå igenom allt det innan helgen, då jag vill kunna känna mig ledig när pappa är här.

26 september

Det är svårt när jag vill lyssna på musik och samtidigt plugga, då dom två inte gör sig så särskilt bra tillsammans hos mig. Jag och Marte Stine kände för söndagstacos, och så blev det. Nu har den här vanliga slöheten dragit över mig som alla andra söndagar. Man har läst så mycket inför proven under veckan, så när det väl börjar närma sig så är man så less. Så nu funderar jag på att slå ihop böckerna och öppna en chipspåse i stället.


Fikapaus i gamla stan

Jag, Marte Stine, Laila och Andrea gick ut på gamla stan och testade ett kafé som sades ha stort utbud av det goda, och det stämde verkligen. Det var inte det enklaste att bestämma sig. Vi hade ett par mysiga timmar ute, och en alldeles lagom paus från böckerna.


Mat & vänner


25 september

Har hört att det kommit snö där hemma, nästan två decimeter på sina ställen i kommunen. Här skiner solen, himlen är blå och det var alldeles för varmt för att bära jacka idag. Så här njuter vi ännu av sensommaren.

Dagen började med en skön sovmorgon, en kort tur på stan för att köpa lite mera block och en mini-whiteboard, och sen har jag pluggat. Fastnade i ett kapitel om hur kroppens blodomlopp fungerar, vad det finns för olika sorters artärer och vener, hur dom går och vad dom är uppbyggda av. Om man skulle lägga ihop kroppens alla kapillärer så skulle dom uppnå längden 50 000 miles.

Ikväll blir det mexikanskt och Brengulu.


23:53

1 liter öl, en typisk tysk maträtt och en pretzel senare så är magen nöjd. Jag och Laila ville bara vara där en timma eller två, så vi gick hem till oss sen och satt i vardagsrummet och pratade. Skönt, en kväll med lite av varje. Vill ju vara fräsch i huvudet i morgon.


Oktoberfest!

Ska alldeles strax gå på min livs första Okotberfest här i Riga! Tyskarna är helt i gasen, så det ska bli riktigt kul.  Det kommer att serveras tysk öl [ som går att få i 1-liters glas ] och mat. Hört talas om den här vita korven, men jag vet inte jag. Vi är i alla fall jätte många som ska dit, och jag tror kvällen kommer att bli kanon.

Prost!


22 september

Tunga ögonlock idag.. Försöker ta mig upp runt sju varje morgon, för att komma igång med plugget innan skolan börjar. Så nu när jag fått ovanan att vakna runt 04-05, för att sedan ha stora problem att somna om, så är man inte särskilt utvilad när man snart ska upp igen.

Annars är det full fart, anatomiprovet i måndags gick bra, och vi fick tillbaka latinprovet igår där jag kände mig nöjd. Materialet i anatomin inför nästa vecka är rätt tungt, det kräver sin tid för att komma ihåg och dessutom förstå sig på alla strukturer & funktioner i hjärnan. Histologin tar sin tid den med, det är inga små kapitel man ska plöja igenom mellan varje lektion. Plus att vi har ett nytt latinprov nästa vecka igen. Plus att två nya kurser strax sätter igång.

Ja, så ser läget ut just nu.


Nu sätter jag punkt för den här sörjan.

Okej, nu har det varit val och jag är rätt less på att höra alla diskussioner hit och dit. Sverigedemokraterna kom in, och jag tänker inte höja folk till skyarna som inte röstade på dem, och heller inte spy galla över dem som gjorde det.

Demokrati är demokrati, folket har en rösträtt och jag tycker att det är viktigast av allt. Vi ska vara glada över att vi är ett land där man får säga sin åsikt, vad den än är, och inte hålla på att bråka över att det finns olika sidor av allt. Att samtidigt se våra politiker bete sig som barnrumpor bara för att alla inte tycker likadant, är skamligt. Människan är gjord så, och det vore något fel om vi alla gick åt samma håll.

Besök om två veckor.

Har precis bokat pappas biljetter som ska ta honom hit till Riga.
1 - 3 oktober! Det blir en fin födelsedag.


19 september

Ja, vad säger ni, ska man lyfta på arslet och gå sig en sväng innan man får sittsår? Har med andra ord läst hela dagen. Vårt kollektiv gick dock och käkade hotellfrukost i morse - gott! Har även efter en sisådär några år efter alla andra skaffat Spotify och fastnade i allas spellistor, det är kul att se & höra på vad vännerna lyssnar på.

Nä, på med skorna nu.

Hemma från festen, redan.

Satt i köket i flera timmar och bara ventilerade och diskuterade. Gick hem till tyskarna på fest, vilket var riktigt kul. Jag lämnade mina nycklar hemma för att jag skulle vara tvungen att följa med Marte Stine hem som är rätt förkyld. Så när resten av gänget gick ut för att gå på en club, gick vi hemåt. Så skönt, att vara hemma före midnatt är inte fy skam ibland.
 


17 september

Nyduschad, lite fräschare, lite varmare och lite piggare. Haft några lugna dagar i skolan, med mera pluggtid hemma. Så då var det fredag igen, och klockan 17.00 ska vi ta oss en öl i vardagsrummet. Ska i väg på en födelsedags fest [ en och en halv månad för sent ] hos ett gäng tyskar, tror större delen av klassen ska dit. Det blir skoj, sist vi var där så hade vi en kanonkväll i prinsessklänningar, då det var fantasitema. I dag nöjer jag mig med en vanlig outfit.


15 september

I dag har jag haft en lektion i lettiska, och resten av tiden har jag spenderat hemma. Sen har vi även gjort vår röst hörd genom att rösta, och det gick ju bra. Sen var vi ett gäng som avslutade dagen med en middag på The flying frog. Har även bokat flygbiljetterna hem till de lediga dagarna i november. Så mellan den 17 - 21 november är jag hemma!

18:45

Vilken mördardag! Energin som jag hade i morse är som bortblåst just nu. Provet i anatomin gick väl bra, men jag var så fruktansvärt stressad så jag fick inte med mig allt. Vi hade tre stora frågor, och hade bara 20 minuter på oss att skriva. Hon har rätt dåligt tidsperspektiv den där kvinnan. Sen började ju histologin, känns kul, men det här med att rita celler är fortfarande inte min starka sida. Det tar så fruktansvärt lång tid.

När vi var nästan hemma så beslutade jag, Marte Stine och Daniel oss för att käka på ett ställe intill oss. Vi var lika utpumpade allihopa, och den där crème brulén som vi åt till efterrätt känns väldigt onödig såhär i efterhand.

13 september

God morgon på er. En kvart kvar innan det är dags att gå till anatomihuset, redo för en ny vecka. Rätt taggad måste jag säga. Ska i väg på ett träningspass ikväll, det blir dåligt med det på helgerna. Tänk att vi redan är inne på tredje veckan, ska det gå såhär fort så är vi snart framme vid jullovet.

Satt och kollade på flygresor hem, vi är lediga några dagar i november, och blev helt chockad av Ryanairs priser till Skavsta. 4 lats skulle en enkelresa kosta, det är ca 55 kr! Dock tror jag inte att jag kan ta den, men ändå, att det kan vara så billigt.

12 september

Kan man säga att man har för lite att göra? Jag ser fram emot att genetiken och histologin sätter igång, för just nu nöter man bara samma sidor i anatomin tills man nästan kan kapitlet utantill, ord för ord. Det blir mycket slötittande på internet mellan stunderna. Men med lite mera jobb så blir det nog bra, roligt att histologin börjar i morgon.

Var nyss på en promenad bland parkerna, det är fortfarande tätt, grönt och lummigt. Men träden börjar tappa lite blad, och det börjar gulna. Jag gillar hösten, mörkt och färgglatt på en och samma gång. Jag får bära mina kära mössor och sjalar, och man kan ha tända ljus överallt.


Besök från Dalarna

Två trevliga vänner till Daniel har befunnit sig i stan några dagar, så igår kom dom hem till oss och hälsade på. Vi satt först i soffan och drack några glas, sen gick vi till Skyline bar och drack en mojito. 
 

11 september

Jag och Marte Stine gick en tur på stan nu under förmiddagen, och vad jag hade med mig hem var 100 st plastfickor och en t-shirt. Käkade lunch på det asiatiska stället jag pratade om för någon dag sedan, och det var lika gott idag. Man får en varm och fuktig handduk att torka händerna på innan, det borde vara vanligare. Resten av dagen kommer jag bara att spendera hemma, vi ska väl försöka förhöra varandra och se till så att det som ska sitta sitter.


10 september

Det är fredag, och det blir en lugn helg. Vi samlades hela gänget i vardagsrummet för en fredagsöl, och sen stack jag och Marte Stine i väg för att få oss en pizza till middag. Det är ett ställe som gör så saftiga & goda ena. Nu har vi satt oss vid en varsin dator, jag har instruerat Marte Stine i vårt svenska Idol, så att hon har någonting att se på. Norskarna har så klart inget sådant där gratistittande som vi svenskar har.. ; )

Nu ska jag ta och njuta av den här fredagskvällen.

Olle Hedberg

Den här karln fick då mig att sluta andas för en stund.
Han kan sin sak.


8 september

Då var den här dagen slut också, har väl egentligen inte gjort någonting utöver det vanliga.. Vi lagade en god middag, kyckling i fetaost sås. Läste, och tränade ett urtrist pass träningscentret. Läst lite till, fikat kvällsfika och nu sitter jag här. Ska göra mig klar för sängen, och se ett avsnitt av Halv åtta hos mig.

7 september

Sitter med en kopp té och känner mig rätt slut i huvudet. Tisdagar är värsta dagen, men nu är den över för den här gången. Annars har jag mest pluggat, jag och Marte Stine har förhört varandra.

Fast nu är det bra för idag, test i lettiska i morgon. Känns egentligen galet att lära sig ett språk som används av ett ganska litet land. Jag har inte så lätt för att lära mig nya språk, så det är rätt tungt. Det tar sin tid, och jag glömmer lätt. Önskar att det fastnade fortare, men så är det ju. Vissa saker är lättare att ta in. Många av studenterna här har ett utländskt ursprung och kan därför flera språk flytande, via sina föräldrar, och det sägs ju att de har lättare att ta in språkkunskaper. Jag är lite avundsjuk på det.

Där satt den!

Yes, idag tog jag hem det! Känns så underbart att nå toppen, när man verkligen jobbar för det. Det var en bra start på terminen. Nytt material; nu börjar vi närma oss delarna som hjärnan är uppbyggd av. Det blir lite knivigt, för där är det minsann inga korta och lättsamma namn.

Tog en lunch med några i klassen, fick sen tag i en drop-in tid hos frisörerna nere på gatan. Så då var det gjort också. Nu är det plugg, och klockan 19.00 är det dags för passet Fatburner.


5 september

Det var en slö start på dagen, lyckades otroligtvis sova ända till 10, inte dumt. Tittade på webbtv, tills Daniel kom på idén att gå på den stora marknaden vid Zeppelinarhallarna. Det är alltid en upplevelse, där har dom nog aldrig hört talas om hälsomyndigheten. Fast det är rätt trevligt att gå där bland all frukt, kryddor och ostar. Man kan ju skippa köttmarknaden. Vi åt en riktigt god lunch på ett asiatiskt ställe, dit ska jag gå igen.

Är nu hemma och läser inför morgondagens prov, och det känns lugnt. Det är lätt att lära sig saker som man tycker är intressant. Just den här delen handlar om ryggmärgen, och jag tycker det är så roligt! Jag känner också att det inte är så svårt att läsa böcker på engelska längre, utan det flyter på i en rätt bra hastighet. Man hakar sig mindre och mindre.


Dom där hemma just nu.

Jag fick precis den här bilden av mamma. Dom har grillat och myst nere vid stugan i Orrmo ikväll, och där hade jag mer än gärna suttit just nu.


4 september

Herregud, idag är huvudet tungt.. Det har inte blivit mycket vettigt gjort idag inte, jag har bara slöat mest hela tiden. Har inte ens dragit upp rullgardinen ordentligt. Var nyss i väg med Daniel och Karin och åt ett par pizzaslizar på Lulu's.

Men vi hade kul igår.

Gårdagens utgång.

Vi har besök från Norge, så då passade vi på att gå ut. Det var en jätterolig kväll! Kom hem runt fem tiden imorse, och som vanligt så kan inte jag sova längre än såhär. Tänkte att jag skulle gå upp och baka scones.


3 september

Herregud, idag regnar det i Riga! Det bara vräker ner, och det verkar inte finnas någon hejd på det heller. Kom nyss hem från skolan, dom ställde in labben i biokemin idag. Föreläsningen igår blev ju inställd, så då är det väl svårt att labba i någonting helt nytt.

Så nu är jag hemma, ska ta och läsa lite nu, och sen unna mig en fri fredagskväll!

19:37

Nu har man börjat komma in i vardagen igen och automatikläget har slagits på, inte tänka så väldans mycket. Jag tycker det funkar så bra med kontakten där hemma, jag kan ringa och skicka sms när jag känner för det, det kostar inte skjortan.

Vi har tränat idag, och det tog! Hon är inte nådig den där kvinnan, slappnar du av spänner hon ögonen i dig. Fast idag kostade hon på sig ett leende. Trevligt. Marte Stine och jag lagade oss lite mat, och ska nu sjunka in i böckerna för en stund. I morgon är det lettiska och labb i biokemi som står på schemat.

2 september

I går var jag och Marte Stine på vårt första träningspass efter sommaren, och det kändes! Herregud så jobbigt det var, och knäböj är det värsta jag vet. Men vi höll ut och ska dit för ett nyss pass idag. Nu ska jag ta och äta lite frukost, sen bär det av mot skolan för att ha lettiska samt vår första föreläsning i medicinsk biokemi. Det ska bli intressant.