Bled, Slovenien

Vi kom fram till Bled i fredags, efter en timmas bussresa fran Ljubljana. Det ar val en mindre stad skulle man kunna saga, omringade av en massa berg, samt en stor sjo i mitten. Gar inte att beskriva lugnet har, jamfort med alla huvudstader som vi hittills besokt. Nar vi kom fram hit hade vi inget boende, sa vi tittade in pa en turistinfo, dar en kille ganska snabbt ordnade en lagenhet at oss for 210 kr natten. Bra pris. Sa vi bor i ett mysigt villaomrade, hos ett gulligt aldre par pa deras tredje vaning. Eget kok, badkar, TV med parabol och dubbelsang. Kanns lite knepigt att anvanda deras dorr nar man ska in och sa, men annars har vi inte sett sa mycket av dem.

I fredags hade vi en myskvall framfor TVn, delade pa en flaska vin och at chips och vindruvor. Har lagat var egen mat for forsta gangen pa hela resan, pasta o tomatsas. I tre dagar, haha,

Igar, lordag, akte vi bat ut till en liten o som ligger mitt ute pa sjon. En kyrka ar allt som finns dar, men det var trevligt. Traffade annu ett amerikanskt par, som sagt, de enda folket som dras till oss. Eller vi till dem. Pa kvallen gick vi ut och drack ett par drinkar, tyvarr misstanker vi att bartendern vikarierade eller nagot. Inget smakade som det skulle.

Idag har vi varit ena riktiga hurbullar, hyrde cyklar och drog i vag till ett stalle vi fick tips om - Vintgar. En flod som rinner mellan tva klippvaggar, dar en bro pa 1,6 km byggts langs hela vagen. Har o dar korsar den vattnet, jatte fint. Insag dessutom hur kass kondis jag har, men jag skyller pa forkylningen. Foredrar nedforsbackarna. Cyklade till ett slott som ligger med utsikt over hela Bled, dock snalade vi. Det skulle kosta 60 spann, sa vi klattrade pa utsidan av muren och sag det hela dar ifran. Funkade lika bra.

Har sa manga fina bilder att lagga ut, dom kommer sen.

Ljubljana, Slovenien

Gardagen blev en san har typiskt aka tag dag. Borjade klockan atta pa morgonen, da vi akte mot Zagreb, Kroatien. Var tvungna att byta dar for att ta oss vidare mot Slovenien. Ett par timmars vantetid, sa vi delade pa en pizza och handlade pa Konzum som dom hade dar. En helt vanlig mataffar. Spenderade timmarna pa taget med att prata med ett medelalderspar fran USA, det verkar som att det ar sadana typer av manniskor som dras till oss. Har vi varit sociala med nagra, sa har det varit pensionarer som ar ute och reser.

Kom fram och hittade vart hostel, som ar ett renoverat gammalt fangelse. Riktigt frant. Vi bor helt enkelt i en omgjord cell, dar galler och allt annat ar kvar. Det finns 20 st olika rum, dar alla har fatt en egen inredning fran olika designers. Hur mysigt som helst. Stannar har i 2 natter, innan vi aker mot Bled, en slovensk bergsby.

Bad i Budapest

I staden fanns det en massa badhus, och vi hittade ett som hade 15 stycken olika pooler, alla med olika temperaturer. En stor utomhuspool, som jag gruvade mig for innan jag vagade kliva i. Upptackte da till min lycka att den var uppvarmd, harligt. Dar tillbringade vi storre delen av dagen, varierade mellan alla vatten. Mycket skont!


Dagen innan vi akte vidare sa besokte vi ett slott, gick omkring och spenderade de sista ungerska sedlarna. Overdrev lite kanske nar jag sa att vi bodde lagomt nara centrum, kanske lite i utkanten. Det var en del byten med tagen och sparvagnarna. Rakade aka at fel hall en av gangerna.


2 olika lander.

Bratislava, SLOVAKIEN

63381-766
Den sa kallade UFO-bron.

63381-765
Denna staty var lika kand som slottet pa bilden nedan.

63381-773


63381-764
Emma

Wien, OSTERRIKE

63381-772
Osterrikarna verkar gilla Sverige, for manga gator ar dopta efter svenska personer.

63381-767
Det stora hjulet Prater, som vi akte upp i.

63381-768
Utsikten dar ifran.

63381-769
Bara ett fint palats..

63381-770
.. och en fin kyrka.

Budapest / Ungern

Vi har nu kommit till vart nionde land, pa 24 dagar. Det ar riktigt bra gjort det tycker vi, har haft lagom mycket tid pa varje stalle innan vi dragit oss vidare. Sa har ar vi nu.. Vi kom fram igar kvall, smartfritt. Vi bor pa Grand Hostel, med lagomt avstand till centrum. Servicen ar kanon, fick en valkomstol nar vi kom, vilket var imponerande. Vi fick bestalla mat fran en narliggande restaurang, med gratis leverans. Rummet ar underbart, kanns precis som om man befinner sig i en fjalltoppsstuga. Vi bor hogst upp i det ganska lilla huset, sa det ar snedtak med takfonster - jatte fint. Av dom sangar vi legat i sa ar nog kanske denna den allra hardaste, det ar minuset. Delade badrum osv, men det ar valdigt frascha.

Vi har idag tittat omkring bland alla affarer, och ska strax ga i vag och ta oss en varsin ol. Staderna vi har mott langs resan ar alla sa olika, men Amsterdam, Prag och Budapest ar klara favoriter. Amsterdam for den skona lattsamheten och alla fina kanaler, Prag for de sma snirkliga gatorna, mysiga torgen och det laga priset. Budapest har jag inte hunnit se sa mycket av an, men jag veta att det kommer blir en av favoriterna.

Jag och Emma har annars valdigt roligt, njuter lika mycket bada tva. Att komma overrens ar det inga problem med, sa till henne igar t ex att hon alltid valjer ratt sida av sangen, haha. Vi ar hungriga/torstiga/kissnodiga vid nastan samma tider, sa vi klockar varandra valdigt bra.

Wien / Osterrike

Bratislava ar en valdigt vanlig stad, som inte har allt for mycket att erbjuda tycker vi. Det ar mest haftigt att bara ha varit har. Igar hittade vi ett slott, gick dit och la oss pa en bank och solade. Sag reklam om att man kunde aka till Wien, eftersom att det ligger sa nara. Sa det var vad vi gjorde idag. Akte bat over floden Donau, tog ca 75 min innan vi kom fram. Var en riktigt mysig tur. Wien var mycket finare an Bratislava, och desstutom mycket dyrare eftersom att det ar euro dar. Man blir helt snurrig pa alla dessa valutor, dar man hela tiden ska rakna om osv.

I Wien gick vi omkring, och pa sa satt brukar vi ha ratt tur och hitta det mest intressanta. Stadskarta har vi i och for sig alltid med oss, men det ar inte alla ganger den gor oss klokare. Vi at saklart Mozartkulor ( choklad ), akte upp i det stora hjulet "Prater" som har statt dar sedan 1897. Bombaderades under kriget men byggdes upp pa en gang. Man akte upp i ett stort hjul, men sma hus pa som man fick sitta i. Utsikten var jatte kanon over hela Wien. Hade sen en liten picnic pa grasmattan, at den klassiska "appelstrudeln" som Osterrike ar kand for. Nagra turer med tunnelbanan och vi hade sett det vi ville. Tog taget hem till Bratislava.

Bratislava / Slovakien

I onsdags kom vi fram till Bratislava, helt morbultade, trotta och allmant risiga efter att ha spenderat en natt pa taget som tog over 10 timmar fran Polen. Forstar inte vad som tog sadan tid. Snala som vi var tog vi aven sittplatser denna gang, men det var dom sista kan jag lova. Vi kom fram vid atta-tiden pa morgonen, och nar vi kommit fram till vart hostel sa fick vi inte checka in forran vid ett. Dom erbjod oss istallet att fordriva tiden i aktivitetsrummet som har gratis internet, med datorer fran 70-talet. Det har hostelet ar ett skamt, maste jag saga. Personalen har verkligen noll koll. Medan vi vantade pa att tiden skulle ga, sa hann jag slockna i soffan 2 ggr. Helt slut.

Tiden gick, och vi tjatade 3 ggr pa att fa ga in men dom kande inte igen oss ens forran vid fjarde forsoket. Fick till slut nyckeln, skickade oss till fel vaning till fel rum ( som var en sovsal ), dar en gammal tant satt. Vi hade bokat privat rum. Mera krangel, ny nyckel, skickade oss till fel vaning men antligen ett rum. Med fuktskada. Yes. Dagen darpa stangde dom av allt vatten och satte upp lappar om renovering, och nar vi ifragasatte nar vi skulle kunna anvanda toan sa lat dom mest forvirrade. Samsta stallet hittills. Kvaliten ar val anda ganska okej.

Snabbt fran Krakow

63381-763
Det stora torget.. Ser dock bara lite av det har.

63381-753


63381-752


63381-754
En kyrkogard dar det verkligen var fullt overallt, gick knappt att ga mellan gravarna.

Bilderna fran Auschwitz

63381-762
Genom denna port kom vagnar fyllda med manniskor.

63381-761
Bilderna ger ingen rattvis berattelse, for det ar svart att inse hur pass stort Auschwitz faktiskt ar. Detta ar Birkenau, tillhorde Auschwitz kan man saga men det lag en bit bort. Alla skorstenar har varit hus dar folk bodde, osv.

63381-760
Pa den lilla plattan man ka se stannade taget, dar blev alla uppelade, kvinnor och barn pa en sida, och man pa den andra. ( dom blev lurade da dom sa att de skulle fa duscha, efter att endel suttit instangda i tagvagnar upp mot 10 dagar) Flera var doda redan da. Dom flesta blev forda direkt till gaskammare, medan vissa man som sag starka ut fick leva ca 3 manader och vara med att bygga ut lagret.

63381-759
Vakttorn overallt..

63381-758
Taggtrad mellan husen. Dessa tegelhus kunde vara lite allt mojligt, boenden, sa kallade "plagorum" dar experiment utfordes osv.

63381-757


63381-756
Ganska dalig bild, men det ar harborstar, tandborstar osv fran offren.

63381-755

Fran sista kvallen i Prag

63381-749


63381-751


63381-750

Auschwitz

En ny resa ar bokad, imorrn kvall far vi till Bratislava, Slovakien. Det fanns inga tider som gick da vi ville, men vi valde till slut ett tag som gar vid 20 imorrn kvall, och kommer da fram vid 06 pa morgonen. Verkligen skit, men far val sa sova sa gott det gar pa taget. Detta blir varan tredje natt har i Krakow, och vi har gjort det vi forst och framst ville - besoka Auschwitz.

Akte pa en tur dar en engelsk guidning ingick osv, dessvarre var hon polska och hade en brytning som var svar att tyda. Var lite svart att hanga med i svangarna, plus att man inte ar helt insatt hur hela historien kring koncentrationslagrena och kriget. Dock behovdes inte det for att forsta och inse vilket helvete, rent sagt, dom hade det dar. Att komma dit och se hur det sag ut var intressant, ga igenom gasgammare, gamla sovrum, platser dar folk avrattats osv. Det ar sjukt hur vi manniskor ar skapta. Det gick en jarnvag ratt in i det taggtradsinringade stallet, sen var det raka vagen mot doden.

Pa ett stalle var deras tillhorigheter samlade, och aven ett helt rum med bara kvinnligt manniskorhar. Efter att dom blivit dodade rakades haret av, och saldes vidare. Dom visade oss ett stalle i narheten av sjalva Auschwitz, som var en gigantisk inhangnad med over hundra lador, dar det aven forut funnits massor av gaskammare och krimeringshus. Idag finns det bara en gaskammare och en krimeringsplats kvar, da nazisterna sprangde resten for att dolja spar.

Krakow / Polen

Sista kvallen i Prag kopte jag och Emma billig vodka och ol, innan vi slutligen gick ut for att dricka annu billigare mojitos. Hittade ett bra dansstalle, som hade fem stycken olika vaningar, dar det var olika musikstilar. RnB, gamla klassiker, techno osv. Dansade, innan vi slutligen vandrade hemat. Taget mot Krakow gick vid tva-tiden dagen efter, och vi var tvugna att checka ut vid 10. Sa vi satt mest pa tagstationen och fordrev tid innan vi satte oss pa taget.

Kom fram hit till Polen igar vid nio, hittade fram till vart hostel ganska snabbt. Det ar ett relativt lagom stort rum, inatt har vi anvant vara sovsackar for forsta gangen. Det fanns inga lakan i sangen, sa darfor. Dusch och toa delar vi, men det ar inga problem. Frukost ingick i priset, likasa att tvatta ar gratis. Dom gor det at oss, bara att lamna in och man far den torkad och vikt tillbaka. Servicen ar kanon, till och med sa att jag vagar saga bland den basta hittills. Polackerna ar riktigt trevliga har.

Emma mar dessvarre inget vidare, verkar vara nagon sorts forkylning pa gang. Vi har idag gatt runt och kikat, det finns Europas storsta torg har. Tyvarr blev Emma tvungen att aka hem och vila, far hoppas att hon kryar pa sig. Imorrn ska vi till ett gammalt koncentrationslager, Auswitch.

Smakprov: underbara Prag.

63381-740
Sahar ser rummet ut i Prag. Har innan ryggsackarna packats upp.

63381-743
Lite senare..

63381-746
En jattefin kyrka som lag hogt uppe i staden..

63381-747


63381-745
Vy dar ifran.

63381-744
Som sagt, manga sma gator.

63381-742
Gott.

63381-741
Emma & jag

63381-748
Lunch pa stan.

Mera kommer sen.

Fler bilder av Berlin.

63381-739


63381-738


63381-737


63381-734


63381-732
Vi koade i flera timmar, for att ta oss upp i Riksdagshuset. I sporegn. Dar ifran kunde man se hela Berlin, fran en glaskula. hade dessutom sett battre om himlen varit klar.

63381-736


63381-733

Prag / Tjeckien

Vi lamnade Berlin i tisdags, dagen innan hann vi besoka Berlinmuren bland annat. Ar man dar i staden sa maste man ju se den. Ca 1,3 km star fortfarande kvar, den ar full i klotter och malningar. Hog ar den ocksa, inget man bara klattrar over.

Prag ar jatte fint, mycket turister. Var och varannan gar runt med kartor och ser forvirrade ut, for har ar det minsann svart att hitta. Det finns bara en massa grander, tranga gator och allt kanns sadar gammlt och kulturellt. Vagarna leder en at alla mojliga hall, det ar nastintill bara kullersten vart man an gar. Gamla byggnader ar man omringad av. Sma mystiska krogar, barer och butiker i alla vrar. Stora torg dar det saljs allt mojligt, ol till exempel. Runt tio kr och du far en halv liter. Jag gillar verkligen den har staden, mycket for att det kostar ingenting att leva har, samt att ga runt och titta ar rena rama nojet.

Boendet denna gang ar bra, man kan jamfora det med att dela lagenhet med folk fran hela varlden. For det ar sa det ser ut & kanns. Tva minisma toaletter, nagra sovrum, ett kok osv. Madrassen star direkt pa golvet. Tackena ar ovanligt korta, och sangkladerna forestaller fotbollar - vilket gor att man annu mera far kanslan av att sova hos en kompis. Heltackningsmattan ar ganska skrammande.. Men fonstret ar stort och man sover bra. Sa med andra ord ett jatte bra stalle, skulle inte kunna komma mera centralt. Har ocksa lyckats tvatta upp alla klader i ryggsacken, det var behovligt kan jag saga..

2 natter ar gjorda. Kvallen da vi kom var vi ratt trotta efter resan, man blir det fast man bara sitter. Tagresan fran Berlin tog runt fem timmar. Sa den kvallen gick vi ut och at, min middag & ol gick pa 40 kronor sammanlagt. Vilket kap. Igar kopte vi billig ol och drack pa rummet, innan vi drog oss ut for att leta cocktailbarer. Finns manga, men man vill ju hitta de som har bra priser. Det gjorde vi, en drink for runt 20-30 spann. Tankte ut och dansa men det ar sa svart att hitta vart man ska. Ikvall ska vi forbereda oss lite battre innan, sa slipper man irra omkring sa lange.

Idag har vi agnat dagen at sevardheter, bland annat en kyrka som inte med ord gar att beskriva. Otroligt fin. Gick upp i tornet, och missade informationen innan om att det skulle vara 287 st steg, i en supertrang spiraltrappa, utan fonster och vaggar av sten. Fick nastan panik, luften var kvav och folk tatt intill. Val uppe var utsikten vard promenaden.

Bilder kommer senare.

Snabbt fran Berlin.

63381-728
Har bor vi denna gang.

63381-727
Brandenburger Tor

63381-726


63381-725


63381-724


63381-723


63381-722


63381-721
Ett stort TV torn man kan aka upp till om man vill.

63381-730
Typerna fran gardagen.

63381-729
Servitoren.

Champagne i för stora mängder.

Gardagen var valdigt flummig maste jag saga. Jag och Emma skaffade oss ett dagskort med alla tag, for att fa vila benen lite. Berlin ar ju sa pass stort. For hit & dit, kollade pa Check Point Charlie, platsen dar man var tvungen att aka om man skulle ta sig över Berlinmuren. I alla fall dom som fick. Det ar ratt haftigt att tanka att staden en gang blev helt forstord, men anda lyckades ateruppbyggas. Det ar fint har, valdigt rent.

Jag & Emma kande oss sugna pa att ga ut och testa partylivet har i staden. Kopte en sjuttis fardigblandad drink, hade nagra ol kvar fran Amsterdam och det blev en tva-manna-forfest, med musik spelandes pa max fran de sma lurarna pa iPoden. Gick ut och at, och bestamde oss for ett italienskt stalle. Nu i efterhand skulle vi valt nagot annat. Lite smalulliga som vi var at vi mat, drack ol och at oliver ( ja, pappa nu kan vi sallskapa du och jag ) och hade nagra knepiga diskussioner med servitoren. Sa fortsatte det, och plotsligt kom restauranges chef in, plus en polare till honom. Blev bjudna till deras bord pa ol, champagne, shots, efterratt osv. Overtalningarna borjade om att vi skulle folja med hit & dit. Dom skulle ta en taxi till ett dansstalle som den har bossen ocksa var agare till, och vi tankte att vi kunde snalaka dit och sen dra. Som vi anade fran borjan sa hamnade vi pa andra sidan stan, i ett bostadsomrade med en liten liten bar. Faan heller tankte vi, hoppade in i taxin och for hem. Sa tji fick dem.

Idag var det inte mycket ork i oss, har suttit i flera timmar pa Starbucks, McDonalds och internetkafeer. Imorrn kor vi ett sista race av Berlin, ska se muren och lite annat. Pa tisdag har vi reserverat platser mot Prag, Tjeckien. Hittade boende for bara 180 kr natten, tankte stanna i fyra dagar.

Berlin / Tyskland

Sov inte speciellt manga timmar inatt. Jag & Emma forsoker tanka lite pa att vi ska vara borta i tva manader och darfor inte kan spendera hur mycket pengar som helst. Sa istallet för att lagga ut 370 spann pa en liggplats pa taget mot Berlin sa reserverade vi sittplatser. ( man far betala en extra summa pa vissa tag for att vara helt saker pa att man far plats ) Vi tankte att det ska val inte vara sa svart att sova i en stol, brukar ju alltid vara gott om utrymme, speciellt under langre farder. Det visade sig att vi skulle sitta instangda i en liten kupé tillsammans med fyra andra personer. Kvavt, varmt och ingen yta att sova pa. Men det gick bra, tog oss till hostelet och checkade in. Denna gang ar standarden annu samre, men billigare sa klart. Perfekt. Rummet ar hur stort som helst, iskallt och alldeles tomt pa möbler. Det finns absolut ingenting pa vaggarna, det till och med ekar dar inne. Dessutom delar vi toalett/dusch med dom andra. Fast vi har bara sett en till levande sjal i korridoren. Sa de har natterna kommer sovsacken att fa gora sitt i alla fall, sangkladerna var tunna som silke.

Lite vila och vi var redo for mera stadsvandring. Berlin verkar vara jatte fint, likadant har, manga stora byggnader. Det mest positiva ar att det borjar bli varmare i luften, och priserna pa mat & dryck ar billigare. Min mat idag kostade 43 kr, exkl. dricka. Det ar inte ens vad en cola kostade i Danmark.

Det smartaste jag gjorde angande den har resan var att lamna min digitala systemkamera hemma. Hade verkligen inte velat bära pa den överallt, och dessutom vara rädd för att den ska bli snodd.

Bryssel i bilder

63381-720


63381-719


63381-718


63381-717


63381-716


63381-715


63381-714

Sa sag Amsterdam ut.

63381-706
Bodde verkligen jatte fint.

63381-708
Mycket fontaner, parker och sa.

63381-710
Kanaler overallt.

63381-709


63381-711
Neej, dom saljer inte kaffe har.

63381-712
Heiniken Experience.

63381-713
The Red light District

Bryssel / Belgien

Kvallen innan vi lamnade Amsterdam sa gjorde vi det som alla maste gora for att verkligen ha upplevt staden totalt. Nej, vi rokte inte pa. Vi besokte The Red light district, dar hanger alla prostituerade. Fast det ar lika mycket en turistattraktion dar man bara gar och tittar, av ren nyfikenhet. De har sma bas med glasdorrar, dar de star och forsoker locka in sina kunder. Det var riktigt kul att se, jag trodde inte att det var sa det gick till. Jag trodde dom skulle spatsera langs gatan, men dar stod dem som nagra skyltdockor pa rad. Manga sota tjejer; men aven tjocka & grahariga for dem som gillar det.

Ja, da har vi natt Bryssel. Kom igar eftermiddag, checkade in pa vart hostel som varit det billigaste boendet hittills, men det ar skont sa kanske vi lyckas att halla budgeten en dag i alla fall. For det har vi misslyckats med ganska bra annars. Standarden pa rummen och sa blir ju naturligtvis samre, men fortfarande helt okej. T ex sangkladerna var mer papper an tyg, vid frukosten ( som faktiskt ingick i det laga priset ) sa fick man dricka ur plastmuggar.

Igar kvall var bade jag och Emma jatte trotta, gick en svang runt centrala stan, sen kopte vi Belgisk choklad och lag mest och laste hela kvallen. Bestamde oss for att bara stanna en natt har, sa vi checkade ut och laste in vara vaskor pa centralstationen - sen satte vi igang med att se det vi ville.

Forst ut var "Den kissande pojken", tydligen en kand staty som vi trodde skulle vara stor, men val dar sa visade det sig att den var minimalt liten. Hade en karta dar alla sevardheter/byggnader pekades ut, och tror minsann vi sett alla har i Bryssel. Kopte mera choklad, men den ar dyr sa mycket blev det inte.

Bade Bryssel och Amsterdam har en massa hanforande byggnader som ser ut att vara flera hundra ar gamla, dock tycker jag att Bryssel anda ar en valdigt ful stad maste jag saga. Det star aven sa i turistinfon, just for att dom har blandat det med nya byggnader pa ett knepigt satt. Valdigt rorigt. Har pratas det franska dessutom, och ingen tycks vilja prata engelska.

Inatt aker vi med taget mot Berlin, har bokat ett hostel dar alldeles intill Berlinmuren. Stannar i 4 natter hade vi tankt. Sa vid 23 lamnar vi Belgien och entrar Tyskland tidigt i morgon.

Fran station till station.

63381-702
I Hamburg, pa vag mot Munster.

63381-703
Dom vager en hel del vara ryggsackar.

63381-704
Man hinner se och uppleva manga tagstationer.

63381-705
Oberhausen, Tyskland.

Landet nedanfor

Fran dagarna i Danmark.


63381-701
Emma & jag

63381-700
Tivolit fran utsidan, vi var aldrig in.

63381-699
Stroget, gata med massa shopping.

63381-698
Den lilla havsfrun.

63381-697
Nyhavn

63381-696
Nyhavn har med.

63381-695
Emma

63381-694
En park i Kopenhamn.


Heiniken Bryggeri

Drack lite bacardi och sadar hemma pa hotellrummet igar. Hade tankt att ga till en bar dar allt var gjort av is, vaggar, glas osv men det var svindyrt att ga in. Sa det skippade vi. Gick ut och at middag vid 21, gick vilse och var tvungna att fraga en kille, bad han peka pa kartan vart vi var. Inte alls dar vi trodde, helt fel horna. Helt omojligt att hitta har maste jag saga. At pasta pa ett fran utsidan valdigt mysigt stalle, men nar vi kom in och hade satt oss for att bestalla fick man kanslan av att gatt in i nagons vardagsrum. Pyttelitet rum, dar servitrisen med hjalp av en borste skrapade ner smulorna fran bordet. Maten var dessutom totalt smaklos.

Idag besokte vi Heiniken Experience, bryggeriet dar Heiniken framstalldes for forsta gangen. Riktigt kul var det, dessutom fick man tre ol pa kopet. Gott, jag borjar lara mig tror jag. Begav oss efter det mot Central Stationen for att ta reda pa hur tagen gar imorgon, drar till Bryssel da.

Emma

Las garna vad min luffarkompis skriver om resan, Emma.


Amsterdam / Holland

Vi har forflyttat oss. Igar morse tog vi ett tag mot Hamburg, vilket gick bra, nagra byten och vi var framme i norra Tyskland. Vi ville inte stanna, utan hoppades pa att vi ganska pa en gang kunde ta oss vidare mot Amsterdam. Sa det forsta vi gjorde pa stationen i Hamburg var att forboka ett hotell i Amsterdam, sen ordnade vi tagbiljetterna. Nagra byten och flera timmar senare var vi framme i Holland. Har observerat att bade i Danmark och Tyskland verkar folk fira nar dom aker tag, de spratter champagneflaskor och ater ost o vindruvor. Sa tar vara pa tiden det gor dom iaf.

Klockan var runt 23 tiden nar vi forsokte orientera oss till det bokade hotellet, och det gick bra det med. Sparvagn verkar vara sattet man forflyttar sig pa har. Nar vi oppnade dorren till hotellrummet var det en wow upplevelse. Skitfint, plasma TV och stor toalett. For bara ca 350 spann natten far vi bra rum, plus frukostbuffe. Vi ska stanna har i tre natter. Laget ar dessutom perfekt.

Idag nar vi vaknade sken solen! Yes, vi plockade fram turistkartan och borjade strosa langs gatorna. Amsterdam ar kanske en av de finaste staderna jag sett, det gar kanaler overallt, vilket ocksa gor att det ar svart att hitta. Broar och sma grander, gamla hus och batar som seglar forbi langs gatorna. Alla omtalade Coffe Shops, dar det bara saljs en massa annat an kaffe finns det manga av som det verkar. Det luktar skumt nar man gar forbi dem, men aven pa manga andra stallen da det ar okej att roka pa vart man vill.

Appropa hasch och sant, sa glomde jag beratta om ett haftigt stalle vi besokte i Danmark, Christiania. Ett hippiestalle som var stort under 70-talet som fortfarande haller i sig. Dar var det minsann knepiga personer som hangde, som att stiga in i en annan varld. Dar roktes det inga vanliga cigaretter. Sag t ex ocksa hur en grabb drog upp ett paket fyllt med nagot medan den andra gav han pengar..

Ater till Amsterdam, jag och Emma var pa van Gogh museet idag och kollade pa hans och flera andras tavlor. Fanns en fran Picasso med. Tankte vi skulle vara lite kulturella, haha. De senaste timmarna har vi bara gatt o gatt, och gatorna ar fulla av massa roliga affarer, mycket konst och antikt. Ett tag trodde vi att vi var pa vag mot centrum, men sedan vande vi pa kartan och insag att vi gatt at helt fel hall. Bara att vanda.

Køpenhamn / Danmark

Då har æventyret børjat.. Vi steg upp klockan tre pa fredag morgon for att hinna med tåget från Ljusdal. Vi bytte tåg i Gævle, Stockholm och Malmø innan vi slutligen entrade ett grått och regnigt Køpenhamn. Med ryggsæckarna på satte vi igång letandet av boende, som visade sig vara riktigt svårt hær. Vi frågade sækert 10-12 stycken hotell men fick bara ett nej, fullbokat. De som var lediga kostade skjortan.

Vi hade nog promenerat 2 mil i stadens centrum nær vi fick vi ett tips om ett hotell som faktiskt hade rum. Yes, dybløta av regnet kastade vi av oss sæckarna och pustade ut.

Efter att ha gått i tre timmar konstant var vi hungriga, så vi letade upp ett riktigt mysigt litet hak och skålade oss sjælva vælkomna med en Tuborg øl. Aldrig har øl smakat så gott! En dusch på hotellet och vi somnade sedan som stockar.

Vædret idag har varit mycket bættre. Borjade med en Seven Eleven frukost på torget, innan vi med kameran i høgsta hugg gick længs gatorna. Strøget, den stora shoppinggatan hade nog alla affærer man kan tænka sig, mycket titta men inget handla. Førutom en væska som ska underlætta.

Vi gick till Nyhavn, som har alla de hær tætt byggda husen i alla møjliga færger længs hamnen. Dær satt vi ett bra tag på ett fik och tittade på mænniskor. Emma och jag har kommit øverrens om att det finns knappt någon dansk som ær tjock, inte hær i alla fall. Kan bero på att alla verkar cykla..

Vi vandrade vidare mot den lilla havsfrun, liten staty som så många vill se. Det blev middagsdags och idag stannade vi på en indisk restaurang, helt underbar mat. Vitløkskyckling med panbrød och ris.Kænns som att vi gjort det vi ska i denna stad, dock inte ætit wienerbrød ænnu som sægs vara dom allra bæsta. Folket hær ær otroligt finklædda, alla går på klackar. Iaf kvinnorna.

Inatt blir sista natten hær i Danmark, vi har reserverat en biljett till Hamburg/Tyskland imorrn vid 07-tiden. Får se om vi drar vidare direkt till Amsterdam eller inte, beror på hur tågen går. Kan ju finnas något i Hamburg att se med.

Intrycket av Køpenhamn ær annars okej, men lite væl dyrt. Gatorna ær mysiga med många gamla och stora byggnader. Statyer finns det øverallt. Danskan dæremot ær som en enda røra i mina øron, jag och Emma kør med engelska i stællet.