Ausekļa street

Jag är förälskad.. Den där gatan är underbar! Den ligger bredvid anatomihuset, och en park finns alldeles intill. Plus att affären Rimi ligger precis bortanför, och har öppet till 23.00. Vi gick sen och drack lite té med några stycken, gick lite genom gamla stans gator. Ätit lunch. Vi har mest ätit hela dagen, i brist på annat att göra.

Jag följde sedan med Karin till hennes boende utanför stan, så det var intressant att se. Sedan åt vi middag, delade på en pizza i storlek 50 cm bredd. Bäst vi får lite plugg nu, så att vi inte blir ett gäng tjockisar.

I morrn är det vår första skoldag! Längtar!
Min första lektion är anatomi kl 12.00.



Anatomihuset, där vissa anatomilektioner hålls, labbar t ex.


I parken vid Ausekļa street.


En av alla kyrkorna..


Fikapaus.


Middag med den stora pizzan.

31 januari

Då har vi fått i oss lite frukost igen, och ska bege oss ut i snöblasket. Det snöar nästan hela tiden, men dom är snabba med att skyffla undan det på gångstigarna. Överallt ser man gamla tanter & gubbar skotta med små spadar. Har inte sett någon sorts plogbil..

Vi ska försöka hitta till lägenheten som förhoppningsvis blir vår, vi ska få gå på visning antingen i morrn eller på tisdag. Den är underbar och ligger på en Rigas finaste gator; 118 kvadrat, bastu, jacuzzi, två våningar, tre sovrum och ett stort vardagsrum, modern rent allmänt och köket ser bra ut, öppenspis, två toaletter och möblerna verkar ingå. Vi måste ha den!

Det blir kanske 2500 kr var i månaden med el och Internet inräknat, och om vi stannar längre så skulle hyran minska. Toppen! Den ligger alldeles intill anatomihuset där vi ska labba, det tar 5 min att gå till spårvagnen som tar oss till skolan, som i sin tur tar ca 20 min till skolan därifrån. Helt okej! 10 minuters promenad in till gamla stan, själva stadskärnan.


3D

Åt frukost med Marte Stine imorse, sen gick vi och bokade biobiljetter tills ikväll - Avatar i 3D. Gick sen en stund och kikade i ett shoppingcenter & vandrade runt inne i gamla stan. Det finns många mysiga gränder och små gator. Tog det sen väldigt lugnt hela eftermiddagen.. Sen mötte vi upp Karin och gick och käkade lite halvdan pasta på ett ställe. Billigt, men smaklöst. Små pastakuddar med läskig fyllning, även där lösvikt.

Sen gick vi och såg Avatar! Det var kul att se i 3D, men ganska jobbigt efter ett tag. Bioduken var gigantiskt stor, så det blev mycket flackande med blicken på grund av alla effekter. Filmen var annars underbart färgglad och bra. Dock vet jag inte om jag skulle orka se alla filmer i 3D.


Karin


Marte Stine

Välkomstfesten

Mamma, du kan aldrig gissa vad jag åt till middag igår! Räkor och broccoli, med pasta. Och det smakade bra. Malte hade handlat mat så vi var ett gäng som åt innan vi samlades för att tillsammans gå till KID, där själva välkomstfesten höll hus. Det blev mycket folk, de flesta buddies var också med. Det  var trevligt, drack mojito och pratade med de andra. Dock var det nästintill omöjligt att komma fram till baren.

Världen är dessutom väldigt liten, träffade en storebror till en av mina klasskompisar på basåret i Borlänge. Han visste att han hade sett mig förut någonstans, och det var förmodligen på hennes facebook.


Mat på lösvikt

Det gäller verkligen att öva på att ta sig fram kollektivt här i stan. Det är mycket bra förbindelser osv, men det är lätt att åka åt fel håll så klart. Men i dag har vi åkt en hel del, bland annat då till universitetssjukhuset. Folk var dessutom otroligt hjälpsamma, en kvinna följde med oss från bussen och dit för att försäkra sig om att vi hittade rätt.

Det här sjukhuset måste då ses för att verkligen inse hur det ser ut, måste ordna bilder på det sen. Vi visste att det skulle vara ett stort territorium som lärarna sa, och det kan man lugnt säga. Det är som en liten miniby där inne, med en mur runt om. Så där finns alla möjliga sorters avdelningar i byggnader, allt från akutvård till röntgen. Några Apotek fanns även där innanför. Vi träffade en lettisk läkarstudent som precis klarat en tenta, så han var på bra humör, så han visade oss hur vi skulle gå för att ta oss dit vi ska ha vår First Aid. Korridorerna var inte i det skick man är van vid hemma, det är inte lika uppiffat. Jag vet inte om det kanske varierar beroende på vart på sjukhuset man var, då vi endast såg 1 % av det som fanns. Det ska i alla fall bli kul att se mera av det.

Vi käkade lunch på en av alla dessa marknadsplatser, inne i en stor hall. Det är samma sak där, dom lägger inga pengar på att få saker & ting att se snyggt ut, men man ska inte skrämmas av det. För maten var jätte god. Det fungerade så att man fick peka på något som man ville ha som t ex ris, då hade hon på det på tallriken och sedan gick hon och vägde den. Sen fick du välja något annat, och så vägde hon den igen. Så det var mat på lösvikt. Mitt nästa mål är att lära mig vad kyckling, nöt, fläsk och vad fisk heter på lettiska, så man har lite hum om vad man äter. För det finns absolut inga skyltar på engelska, och man ska inte räkna med att personalen kan förklara.






Barbara, André och Daniel. [ ni kan t ex se att det saknas kakelplattor i golvet, inga problem ]


Min mat, det säljs mycket crepesliknande saker som dessa.


Såhär tjusigt var mitt vatten i eftermiddag, jag tror dom håller på och donar med rören.

Labrit!

Godmorgon ska det betyda på lettiska. Har nu ätit lite av frukostbuffén, och klockan elva är vi några stycken som ska ut en sväng. Ska bland annat öppna ett lettisk konto på Swedbank. Sen tänkte vi åka till universitetssjukhuset och se hur det ser ut, mest för att veta hur vi hittar dit nästa gång.


Öl på puben Leningrad

Vi tyckte att det var dags att skåla in det nya studierna, så Daniel tog med oss till puben Leningrad, ett mysigt litet ställe. Jag drack en jätte god lettisk öl, det slank ner fort. Vi var mixat gäng av svenskar, norskar, letter och tyskar.

Jag blir så fascinerad av alla språk, jag vill lära mig alltsammans på en och samma gång. Lettiskan ska bli jätte kul att börja läsa.


Daniel och jag.


André och Marte Stine.


Skål!


Karin, Marie och Malte.


Daniel, jag och Karin.


Baiba, och sen "The curly guy" [ han går ett år ovanför oss och är med i studentföreningen ] samt André.


André, Marie och Marte Stine.

28 januari

Ja, det är lite frustrerande det här, alla böcker som vi kommer att behöva finns inte tillgängliga på biblioteket än. Det kommer förmodligen gå att låna dem om två veckor, då de som tentar av kurserna nu i januari lämnar tillbaka sina. Förhoppningsvis, annars måste jag ju beställa ännu flera, och det är inte kul.. Då de kostar över tusenlappen en del. Nästan ingen av oss har alla de böcker som vi ska ha, men vi har sagt att vi ska vänta tills lektionerna börjar och höra med lärarna om dom tror att det går bra att vänta. Många elever som redan gjort sin första termin säger att det räcker med att bara föra anteckningar under lektionerna, men jag vill gärna kunna få fram mera än så. Så det känns jobbigt, jag vill ha allting klart nu!

Biblioteksupplägget här är konstigt.. Det finns ett vanligt ställe, där man kan få titta i böckerna, utan att ta med dem hem. Sedan finns det två andra där det sitter damer innanför en lucka, så man måste tala om för dem vilka böcker man vill ha, så går de och hämtar dem inne på ett lager.

Efter allt krångel med böcker så åkte vi allihopa till "Museum of the History of Medicine", ett museum som visar lite hur sjukvården fungerade förr och vad man har experimenterat med genom åren. Det var okej, men heller inget höjdarställe, men en sak var ganska häftig, när man började transplantera organ osv så gjorde man ett test med att operera fast en hund ovanpå en annan, så dessa kunde man titta på. Han satt helt enkelt fast på den andres rygg och hade samma blodomlopp, och så levde dem tillsammans i 31 dagar. Han som satt på ryggen hade ingen riktig tarmfunktion, utan endast ett hål på sidan. Man kunde se hur han ätit på den andres öron, då hans satt så pass nära.

Har fått vårt schema nu också, och det ser bra ut. Det är många olika kurser; lettiska, anatomi, medicinsk kemi, medicinsk och biologisk fysik, fysik, filosofi, första hjälpen som vi kommer att ha på universitetssjukhuset, latin, biologi, medicinsk cellbiologi, interkulturella relationer, medicinsk historia. Kurserna är väldigt olika i storlek, vissa är bara totalt fem lektioner och andra femton. Sen är det ju lite labbar i många av kurserna med. Det blir tufft, men allt startar inte riktigt på samma gång, utan vissa kommer inte förrän i april och maj.

I kväll blir det någon öl.

Imaginarium of doctor parnassus

Så hette filmen som Undine tog med sig mig och Marte Stine på. Den var riktigt konstig, man förstod inte vad den gick ut på.. Till och med Undine som kunde läsa texten hängde inte med på handlingen. När en film visas här så är det en textrad på lettiska, och en på ryska. Men det var ganska lätt att koppla bort efter ett tag. Det var i varje fall trevligt.

Nu är det dags att sova, ska möta några stycken nere i lobbyn i morrn bitti, för att vara på biblioteket i tid. Måste försöka få tag i dom böcker som vi behöver. Har dessutom beställt två böcker till nu under kvällen, som tydligen ska vara superviktiga att ha. Jag känner att vissa böcker vill jag själv ha kvar sedan, och inte lämna tillbaka efter en period. Så då fick det bli så. Jag undviker att kolla kontot.


Undine och Marte Stine.

19:35

Ja, då har jag och Marte Stine varit och ätit lite middag. Vi tog egentligen det första stället vi kunde hitta, därför att det så förbaskat kallt. Det blev ett pizzahak som var inrett i Hawaii-stuk. Vi beställde en som vi delade på, och det smakade bra. Gick sen till ett fik som verkar finnas överallt, Double Coffee. Beställde varsina kaffedrinkar, för någon gång måste jag ju lära mig att dricka det där.. Och det smakade bra. Gott med något varmt.

Har beställt lite böcker på Internet, som jag hört ska vara bra att ha. Två på svenska, en om cellbiologi och en om fysiologi. Samt en medicinsk terminologi, på svenska. Man kan aldrig ha för mycket böcker, dock blir man ju ruinerad. Det finns en kille här som gått ett år på läkarlinjen, och han har massor av bra tips. Fick bland annat ett uppslagsverk på datorn, en uppslagsbok för anatomin.




27 januari

Sängen var varm & go inatt. Ute är det dock rena rama iskylan, den går verkligen rakt in i kroppen på en. Det stod - 26 grader på ett ställe, men det känns som mycket mera. Det värker i hela kroppen bara av att ha varit ute i en halv minut. Jag och Marte Stine möttes klockan tio i morse, för att bege oss ut på en shoppingrunda. Vårt mål var ett ställe som säljer de vita rockarna, och vi visste att det var långt dit så att vi skulle behöva ta en buss. Men först skulle vi hitta den vägen som bussen passerar.. Efter att ha gått åt helt fel håll, gått in och värmt oss och frågat en lettisk kvinna om hjälp [ som bad oss att gå åt det håll vi precis kom från ] så tog vi en taxi i stället. Taxin körde fel, och vi hamnade i ett bostadsområde. Men till slut blev det rätt! Så vi testade rockar och har nu två varsina.

Därifrån tog vi den buss som vi skulle ha tagit dit, och åkte in mot centrum igen. Men eftersom att den inte går förbi där vi bor, så skulle vi hoppa av någonstans i närheten i alla fall. Något som gör det ännu svårare är att alla fönsterrutor är fulla av is, så man ser inte ut. Vi åkte ett bra tag, och chansade till slut att vi kunde vara nära hotellet. Vi hoppade av, och hoppade på en spårvagn som gick mot centrum. Har fått en karta som visar vilka bussar och spårvagnar som går åt vilket håll osv, men när man knappt vet vart man är så är det inte lätt att läsa dem.

Efter det gick vi och letade efter lite pärmar, block och pennor. Hittade ett svenskt-lettiskt lexikon, det köpte jag på en gång. Efter det satte vi oss på ett fik och åt en sorts macka med majonäs, tomat, skinka och lite annat på. Nästan som en kall pizza. Och lite varm dryck på det. Genomfrusna var vi, men det är inte så speciellt varmt inomhus heller då dom inte brukar ha såhär kalla vintrar.






Brrrrr

Mysbyxor, strumpor, linne, ett täcke och två filtar.
Banne mig om jag ska frysa nu.

OBS!

Tappade en etta på vägen..
Mitt mobilnummer ska vara +37120307242.


Frukost på rummet

Jag, Marte Stine och några tyskar gick till gallerian här precis utanför för att handla lite mat, det finns ett Rimi där. Vi handlade så att vi kan äta frukost på rummet, i stället för på buffén. Den var lite torftig, så jag kan lika gärna äta en brödbit och juice här inne. Jag har ju fått mitt kylskåp a la minibar-storleken nu, så det ska nog funka.

Annars känns det bra, lite orolig över att böckerna inte kommer att räcka till. Skolan har tagit in dubbelt så många elever i år jämfört med vad de brukar.. Så vi ska hänga på dörren på torsdag morgon kl. 10.00, vilket förmodligen alla andra också kommer att göra. Det finns några böcker som jag blivit tipsad om att köpa, så jag ska ta och göra det.

Fick se grupplistan idag också, vi är uppdelade i tre klasser. I min är det fem tyskar, två norskar, fyra svenskar, en från USA, en från Holland och en från Polen.

"Det här känns bra det gumman".
Världens bästa Nicke.


22:38


Min buddie - Undine.


Jag, ser alldeles stirrig ut, haha.


Undine, en kanontjej.


Dagens lunch.


Jag, Karin [svensk] och Marte Stine [norsk]

Mycket nytt på samma gång

Vart ska jag börja? Vilken dag! Började ju då som sagt med frukosten med några studenter. Det är jätte svårt att minnas vart alla är ifrån, så rätt som det är så står man och pratar engelska med en svensk eller norsk. Sedan mötte jag upp min buddie Undine, som ordnade ett månadskort åt mig som jag kan åka på inne i stan. Växlade lite pengar. Det är inte så lätt att räkna om den lettiska valutan till svenska kronor såhär i början, då 1 lats är 14 kr ungefär.

Åkte till RSU - Riga Stradins University, med min buddie och många andra studenter. Den ser bra ut. När man kommer in så finns det personal som tar hand om dina ytterkläder, som en garderob när du går ut på krogen, och så får du en nummerbricka. Behändigt. Sen var det massa information om när loven kommer vara, när det blir prov osv. Det här med vita rockar är en viktig sak, på måndag morgon ska dom vara inhandlade och dom ska vi ha på oss hela tiden. Lite udda. Skolan är uppdelad i olika byggnader, anatomi och histologi kommer vara på andra ställen tex. Så det har varit en massa åkandes hit & dit med Undine. 

Dagen avslutades med hela gruppen på en restaurang, fick något som jag tror var kycklingfilé med ett stekt ägg ovanpå, med potatis och en sorts sås. Efterrätten var vaniljsås med sylt, ungefär. Hade några lära-känna-varann-lekar, där man ska försöka lära sig de andras namn. Svårt!

Har skaffat ett lettiskt nummer, så vill ni mig något så når ni mig på +37120307242, tror jag det ska vara. Undine ordade även det.

Det kom nyss in en städerska och la handdukar vid balkongdörren, då det kommer in massa kalluft där, hoppas på att det ska bli bättre nu.

Nu ska vi i väg till köket och laga chili con carne.

Så här ser rummet ut:

Ja, och såhär bor jag.. Möblerade om igår, för jag kan inte sova när sängen står rakt ut från en vägg, jag måste ha den i en hörna. Så jag hoppas att städerskorna inte blir sura. Det är ganska kallt i rummet, några brukar ställa sitt vatten vid balkongdörren, och där fryser det till is. Måste nog ta och hyra mig ett kylskåp idag, så att man kan ha smör och ost i det. Det finns kök med allt vad det innebär en våning nedanför, men dom sa att ställer man grejerna i kylskåpet där så försvinner det snabbt.

Halv tio är vi ett par stycken som ska mötas och äta frukostbuffé här nere i lobbyn.



Utsikten från fönstret.



Då är jag framme!

Nu sitter jag här på mitt rum i Riga, och det känns riktigt mystiskt. Sista flygresan hit till Stockholm tog 55 minuter, det ligger ju bara ett stenkast bort. Möttes upp av en lettisk tjej på flygplatsen, och vi inväntade ännu en svensk tjej. När hon anlänt så åkte vi till hotellet och checkade in. Rummet är trevligt & ganska stort, kommer absolut att kunna bo här en månad.

Det krånglade med internet i början, fick en massa inloggningsuppgifter varav inget fungerade. Så jag tog med mig datorn ner i receptionen, och då fick vi till det till slut. De senaste timmarna har vi träffat några av de nya klasskompisarna, och alla verkar trevliga. Ska försöka sova nu.


På Arlanda

Då sitter jag på flygplatsen och väntar, planet är 35 minuter försenat. Vad tror ni överviktspriset hamnade på? 145 ynka spänn! Där föll en sten. Allting har gått bra annars hittills, det är ju otroligt vad snabbt det går att ta sig hit med flyg. Lättsamt också, fick bagaget på en gång när vi hade klivit ur och sedan busstransfer till rätt terminal. Alltid oroar man sig för mycket, jag trodde att det skulle bli ont om tid.

Det känns bra nu när jag fått komma i väg och slipper göra alla dessa hemska farväl, som om man aldrig mera kommer att komma hem. Nu tänker jag mest på min buddy som måste stå och vänta på mig en halvtimma extra på flygplatsen i Riga. Undra hur hon/han är..

Avresedagen

Nu går jag bara och väntar.. Mamma kommer in om en stund, tänkte äta lite och sådär innan hon och Sanna kör mig ut till flygplatsen. Väskan är stängd och väger till min förskräckelse 25 kilo. Men nu får det vara, jag kan inte plocka bort något mera från den nu, jag får betala för övervikten. Läste att på resan mot Stockholm så kostar det 30 kr per kilo, då är vi uppe i 150 kr där. Sen, 15 Euro per kilo till Riga, så där svider det lite.. 750 spänn för det, totalt blir det 900! Bara för att få över lite saker, det blir ingen billig biljett i slutändan. Man kan ju hoppas att dom prutar lite om det är lite folk på planet. Men vad ska jag göra, jag måste ju ha alla grejerna som är i väskan. Handbagaget är fullproppat också, är glad om jag får ner plånboken i den. Allt är maxat med andra ord!

Fjärilarna som var i magen igår, är idag stora som kungsörnar..

En blöt morgon

Det är tungt tungt tungt att säga hej då till någon. Trots att man vet att det kommer att gå bra, så är just själva avskedet så jävla svårt. Det finns ingen omväg, och för mig är det omöjligt att hålla inne tårar sådana gånger. Ibland vill man bara stå pall, utan att känna sig som en förkrossad treåring. Saken hör väl till den att jag har lätt att fälla tårar över huvdutaget när det kommer till personliga känslor, både vid situationer då jag blir rörd/glad/skrattar eller arg/irriterad/less. Det är väl positivt i längden, då man inte behöver hålla något inne.

Nu har Nicke åkt på jobbet, och jag borde ta och arrangera det här. Jag tror jag börjar med en dusch, och sen klär på mig de allra tyngsta kläderna. Kommer att se ut som en påpälsad mumie.

Björnrike blev det

Det blev inte Lofsdalen, utan vi åkte mot Björnrike i stället. Inga brutna ben, men mörbultad är man. Vi hade en bra förmiddag, vädret var helt okej och vi hade en god lunch på Björnrikegården.

Antal vurpor: 1.


Vinterns premiärtur på brädan

Sitter med en frukostmacka i handen och inväntar Sanna, för idag ska det vi åka bräda i Lofsdalen! Mamma ringde och bad mig att åka lugnt, för det vore ju kanon att bryta en handled eller ett ben lagom tills i morrn. Har inte åkt sen förra vintern, så jag kan ju förvänta mig att låren kommer att ge sig till känna ikväll, och kanske hela veckan ut.

Denna lördag

Sitter och fyller iPoden med lite nytt & fräscht, så trött på att jag hela tiden lyssnar på samma låtar om & om igen. Till slut har man spelat sönder dem. Jag har kommit fram till att bandet GES är underskattat [ Glenmark, Strömstedt och Eriksson ] Det är ju lite nostalgi i deras låtar nu förtiden.

För ett tag sedan gick jag en torvenrunda. Jag får aldrig en riktigt bra start på dagen om jag inte duschar, jag kommer liksom inte igång. Det är som att jag måste duscha av mig mysbrallorna för att dem ska lossna, så därför tillhör det mina morgonrutiner.


22 januari

Ser det ut som att locket kommer att kunna stängas?
Jag gör det här på måndag i stället.. Det är ju omöjligt att packa i tid.


13:15

Yes, jag fick en tid hos veterinären kl. 15.15. Det kostar hemskt mycket pengar sådant där, men ingenting man kan strunta i direkt.

Har nu två stora resväskor framför mig, den ena ska jag ta med mig på måndag med saker som jag i första hand behöver. Den andra väskan ska de som kommer och hälsar på mig på sportlovet i mars ta med sig. Problemet är dock att jag vill att allt ska få plats i den jag tar med, och samtidigt väga som luft.

Har precis ätit upp Nickes lunchlåda, ska nu ta en promenad ut på Sveg så att tiden går.

21 januari

De senaste dagarna har varit bra, hunnit träffa både Helene A och Soffa. Igår åt vi en riktigt god middag hemma i Härdal; bankad fläskfilé, hasselbackspotatis och paprikasås. Gott!

I dag måste jag försöka få med mig Ronnie till veterinären, vi började behandla henne för ögoninflammation före helgen, som veterinären bad oss att göra. Skulle höra av oss igen om det inte blev bättre, vilket jag inte tycker att det har. Så jag hoppas dom har tid innan helgen.


20 januari

Panik panik panik..
Väskan väger redan över 20 kg, och jag har inte ens packat ner några skor än!

De första dagarna

Tanken är att den här bloggen ska kunna visa alla här hemma om hur det funkar i Riga med det mesta, så nu när jag fick mitt schema för första veckan så kändes det självklart att lägga ut det här. Det finns så många människor man inte pratar med dagligen, men som man vill hålla uppdaterade. Veckan låter riktigt intressant, det ska bli roligt!

Fick också en lista på vart alla vi som ska läsa medicin kommer ifrån; en från Finland, 17 från Tyskland, en från Italien, en från Nederländerna, 6 från Norge, en från Polen, en från Storbritannien, en från något jag tror är en lettisk stad och inte mindre än 11 svenskar. Jaaa!

19 januari

Jaha, då har pengarna från CSN kommit. Höll på att smälla av i morse när jag kollade kontot och hade 86 000 kr där. Men det minskade snabbt, förde över de 58 000 jag lånat av pappa för att betala skolavgifterna i tid. Så nu har jag alltså 27 000 ungefär att leva på fram till sommaren. Hjälp! Det jobbiga är att jag inte får en liten utbetalning varje månad som det vanligtvis är när man pluggar i Sverige. Nu får jag hela klumpsumman. Hur ska jag kunna hantera det utan att vara pank redan i april? Farligt läge..

Jag är inte helt säker på hur lång terminen är, det står till den 2 juli, men som jag förstått det så är det bara slutterminsprov i juli, så jag vet inte riktigt hur det funkar.. I sådana fall, om man delar 27 000 på sex månader så blir det 4500 att leva på varje månad. Får ju en lön nu i januari, sen semesterersättning, så det kan nog gå.
Det måste gå.

Mail från min första lettiska vän

Idag fick jag ett oväntat mail från Lettland - från my buddy, som det stod. Jag är inte helt säker på vad det är, men jag tror att det är något fadderliknande, som ska ta hand om mig i början. Hon [ jag tror det är en tjej, låter så på namnet ] ville bara tala om att hon är min vän, och om jag hade några frågor såhär innan avresa så kunde jag ställa dem till henne. Annars så skulle vi ses när jag kommer dit.

Sådant här uppskattar jag, hjälp och trygghet som man inte räknat med. Hon är student, och verkar samtidigt arbeta för en förening som tar hand om oss studenter från andra länder. På deras hemsida så verkar dom stötta en med det mesta; allt från att hitta det som passar ens intressen till att placera ihop studenter från samma länder osv.

Brevet gjorde mig glad.

18 januari

Ja, är det idag det nyttigare livet ska starta kanske.. Innan det rinner socker i blodådrorna och man inte kommer ut genom dörrposten. Den här kylan har isolerat en totalt, tur att den gett med sig nu. Jag har precis laddat min mp3 med ström och musik, så nu ska det promeneras.

Imorrn: tandläkaren. [ bara de inte ser hur mycket godis som passerat ]

Helgen i Tännäs

We had a good one.
Helgen var en tiopoängare, och innehöll bland annat detta;

- Ätit gott
- Badat bastu
- En massa sömn
- Avverkat många filmer
- Spöat Nicke på Yatzy, och han mig på Monopol och Sverigespelet



Bastustugan


15 januari

Mamsen och jag var i stan idag och gjorde några ärenden. Hittade äntligen årets kalender av Paolo Coelho, den har varit slutsåld överallt. Den är perfekt; färgglad och grann med dagliga citat och lagom mycket skrivutrymme. Ordning & reda är skönt.

Ikväll bär det av mot Tännäs med Nicke.
Stannar tills på måndag.


17:39

Rastlösheten höll på att äta upp mig inifrån, så jag fick mammas recept på hemmagjorda köttbullar. For till Sveg och slängde ihop min livs första köttbullssmet. Nicke är en storälskare av köttbullar, och äter utan problem färdiggjorda hemskheter från affären. Jag skulle aldrig, ens om jag fick betalt, äta färdiga köttbullar. Dom luktar som ruttna ägg, och smaken är hemsk. För att inte glömma konsistensen. Uäck.

Så, nu har jag öppnat mig en flaska vitt och inväntar Nicke, så får vi se om dom i alla fall klår Scans.

14 januari

Okej, jag trotsade pengafrågan och for hemöver i alla fall. Sitter just nu och lyssnar på Melissa Horn och har precis skrivit ut ett recept, tänkte baka en rulltårta. Det har jag bara gjort en gång förut. Fyllningen består av philadelphiaost, kakao, margarin och florsocker. 

" du är stor som en ande, och gör mig liten som få,
men du får mig att le som ingen annan, och sjunka lågt och be om mer
"


I-landsproblem

Jag har varit bortskämd när det kommer till en sak; att tanka. Jag har haft körkort i fyra år nu, och jag kan med sanna ord säga att jag inte har tankat för egna pengar mer än tre gånger. Tragiskt men ack så lättsamt. Diesel tankar jag ju hemma, och jag har alltid åkt dieselbilar.

Nu har jag fått ett svidande problem - Nicke har skaffat sig en bil som går på bensin, och de bilar jag vanligtvis åker i är inte tillgängliga. Så nu får jag verkligen uppleva hur dyrt det är att åka bil! Förut har jag pendlat hit & dit utan att fundera, det har ju inte kostat mig en krona. Nu har jag banne mig inte råd att förflytta mig. Så nu är jag ensam i Nilsvallen och vill till Härdal, men plånboken stoppar mig.

Resultatet av filmen:

Ja, pulsen steg och jag fick en växande panik i magen. Dock såg vi sista halvan av filmen först, sen den första.. Blev en liten miss där i starten, men jag tror det var bra, för min skull. Jag förstår inte varför jag tillåter mig själv att se på skräckfilmer, för jag blir så sjukt nervig efteråt, spelar ingen roll hur kass filmen är. Jaja, är man känslig så ska man inte se den.. Nicke var dock helt oberörd. Så klart, han går väl in i den grabbiga rollen.

20:38

Filmen Paranormal Activity har man hört en hel del rykten om nu. Att den är sanningsbaserad, att den inte alls är det, att den förbjöds att visas på de svenska biograferna, att den nu ska visas och att den är så pass läskig så att man gråter.. Så nu ska jag och Nicke titta på den, så får vi väl se hur pass hemsk den är, om man kanske blir sömnlös inatt.

Dagens middag

Nu ska den bara in i ugnen..


21:20

Lunchade/fikade med mamma och morfar på Nyan. Åkte till Lotta på eftermiddagen och åt kladdkakemuffins och spelade Wii. Fick med mig ingredienser till en efterrätt hem; banan, blockchoklad och kokos. Hon hade testat det igår så vi får se hur den smakar, den står i frysen just nu.

Mamma hade hört av någon att potatis och rödbetor i ugn skulle vara gott, så jag och Nicke testade det till middag tillsammans med en köttbit. Det smakade bra, annorlunda men absolut ätbart. Ikväll har jag inte gjort så mycket, spelat Backpacker 3. Ett billigare sätt att resa på..

Stor summa pengar.

Är det någon som kan gissa sig till summan jag nyss betalat till skolan?

58 300 kronor.
GALET! Det är grymt mycket pengar det, och det är inte bara en gång jag tänkt tanken på vad i hela världen jag gett mig in på. Nu är det ju på riktigt. Men den där summan är extra stor den här terminen, egentligen är det bara 36 000 för varje termin detta år, men det är två andra startavgifter som tillkommer när man börjar. Varav en av dom får jag tillbaka sen, den är på ca 6000 kr. Puh, aldrig har man väl spenderat såhär mycket pengar på en och samma dag, haha.

Men det är värt varenda krona.

12 januari

I dag ska jag:
- förnya mitt pass [ äntligen! jag ser ut som en karl på mitt nuvarande ]
- skaffa en försäkring som gäller för boende utomlands
- betala skolans första termin samt startavgifterna [ mycket pengar!! ]
- avboka min blodgivartid i Mora på tisdag? [ orkar inte åka, var ju där i veckan.. ]

22:10

New Moon var bra, men jag blev inte helt betuttad i den.
Av 10 möjliga så fick den 7 av mig och 5,5 av Nicke.

I morgon ska jag göra ett minipass på Ica, halv åtta till tolv.
Helt i min smak.

14:52

Är nu hemma i Härdal och försöker ladda upp en massa bilder till Fujidirekt, som ska framkallas. Det är så att sedan digitalkameran kom till våran familj så har det inte framkallats några bilder, utan dom ligger i en massiv röra av mappar på datorn. Sådant här blir man alldeles svettig av.


10 januari

Jag har bakat morotskaka och suttiti inomhus. Men igår tröttnade jag på det, så jag, Sanna och Mamma åkte till Mora. Handlade en dagbok som är för fem år, en bh, huvtröja, knästrumpor, skor och en händig smyckesförvarare. En stor sak man kan hänga upp och vika ihop, med massa plastfickor i.

Igår pysslade jag med alla mina kort som kom, svor över att jag hela tiden sätter dem i fel tidsordning så att jag måste ta ur korten flera gånger innan det blir rätt. Sen kikade vi på film, och jag somnade i soffan i vanlig ordning. Vet inte vad den här dagen ska innehålla, vi funderar på att gå och se New Moon.  

Den här kameran är på väg hem till mig!
Jag gav bort min gamla till pappa.


7 januari

Den här dagen har jag spenderat genom att lägga pussel [ det är en dold egenskap, jag är en jäkel på det ] och gått omkring i tofflor, då alla golv har en förmåga att bli kalla i det här vädret. Äter & fikar på tok för ofta, och rör mig alldeles för lite. Jag pustar ut åt att jag kan skylla på den obefintliga värmeböljan. Ikväll hade Helene A ordnat paj och fikabröd som vi for ut till Herrö med, trevligt. Nu har Nicke dukat upp för kvällsfika, jag tror jag avböjer..

Hippan i Härdal.

Jag och Sandra var först på en förfest, och åkte sen ner på Folkets hus där hippan alltid är. Maten var jätte god, och sketcherna var som vanligt klockrena och hur roliga som helst. Nicke kom till klockan sex också, han hade jobbat innan. Dock blev min hosta bara värre och värre, så jag åkte hem innan dansen satte igång. Idag är förkylningen ännu värre.


Gubbarna bjuder verkligen på sig själva..


Sandra, jag och Nicke.

En översättare.

Jag tror att jag precis har gjort ett bra och användbart köp, en sorts språkpenna. En Quicktionary-II Advanced - den förklarar 650 000 engelska ord på engelska – allmänt, medicin, naturvetenskap, ekonomi, geografi och data. Den uttalar också de orden på engelska om man vill. Den kan även översätta 300 000 ord till svenska. Man bara drar pennan över orden.. Kan komma att behövas! Den hade varit ännu bättre om den förklarat de avancerade engelska orden på svenska också, men en engelsk beskrivning borde gå bra.

Hela morgonen har jag suttit och gjort i ordning massa bilder inför en ny framkallning, 255 stycken sen i augusti. Mycket foton är bra.


Fika i Älvros.

I dag har jag hängt med Sandra och blivit bjuden på middag i Ulvkälla igen, jag prickar in de rätta stunderna. Vi gjorde en snabbvisit i Herrö hos Lotta & Thomas. Blev sen upplockade i Nilsvallen av Helene, för att åka till Älvros och hälsa på Ida och hennes nybakade kaka. Mumma. Sen pratade vi konstant i 4,5 timmar och hann dricka två stora koppar té. En riktigt bra måndag.


Det kommer aldrig att gå.

När jag åker får jag ha med mig max en väska på 20 kg, plus ett handbagade på 5 kg. På dessa kilon ska jag dela upp & få plats med massor av kläder och andra nödvändiga prylar. Jag ser ingen lösning på den här ekvationen. "Packa lätt" är inget jag är bra på, speciellt inte när det gäller för en väldigt lång tid.

Nu kan jag inte ändra mig.

Biljetterna till Riga är nu fixade. Den 25 januari klockan 16:15 åker jag flyg från Sveg till Arlanda, kommer fram 17:45. Klockan 19:50 avgår planet mot Riga, som tar ungefär en timma. Det är ju ingen lång tid alls! Men det är en timmas förskjutning, så jag kommer fram klockan 21:50. Känns skönt att ha det ordnat. Det känns lite skumt att boka en enkel biljett, i stället för en tur&retur.

Har också gjort en månads reservation på Hostel Green Apple som rekommenderas av skolan, och sägs vara ett fint ställe. Det tar ungefär 20 minuter att åka till skolan med spårvagnen, så det får duga så länge. Då behöver jag inte känna någon stress inför att snabbt hitta en lägenhet, på fyra veckor borde jag kunna hitta något bra. Har också mailat skolan angående när jag kommer fram, för dom hämtar upp en på flygplatsen. Det uppskattar jag.

2012

Jag, Nicke och Ida har nyss varit och sett filmen 2012 på bio. Jag älskade den. Det är ju fantastiskt hur snabbt animeringstekniken har gått framåt, man kan i princip få vad som helst att se ut hur som helst. Fantasin kan verkligen bli en bildlig verklighet. 

Jag tvekar inte på att jorden skulle kunna vara med om en sådan sak, för ett slut kommer ju att komma, men jag hoppas verkligen att det inte ligger oss så nära. En kanonrulle, i vilket fall. De hade placerat in roliga bitar på rätt ställen, mitt i all action och dramatik.


2 januari

Har precis tagit mig en shot hostmedicin, i hopp om att få sova ordentligt i natt. Det är riktigt jobbigt att hosta sig igenom åtta timmar. Hoppas på att må bättre i morgon, för det är inget vidare roligt [ eller trevligt ] att hosta alla kunderna i ansiktet heller.

I kväll har jag ätit en maträtt som var super, som Ida föreslog. Vi gjorde först en röra av färsk spenat, tomater, fetaost, olja, salt och peppar. Det lade vi som en fyllning i rullar av färsk pasta. Sedan lade vi det i en ugnsfast form, tillsammans med en uppkokad sås på pressade tomater och vitlök. In i ugnen, och gudars så gott! Jag, Sandra, Helene och Ida njöt av det. Cattis och Sandra kom lite senare med, och vi pratade oss igenom den resterande kvällen.


Ida fick vara vår kock.


1/1 2010

Första januari, dagen som många har som startplatta för att börja ett nytt liv; sluta röka, gå ner i vikt, vara en bättre människa och så vidare. Det är som gjort för ett löfte när ett nytt år kommer, man blir som lite mera peppad av det. Jag har däremot inget speciellt, mer än att bara ge järnet i det mesta, det ska blir ett bra år.

Jag och Nicke har spelat TV-spel ikväll tills tummarna värkte, och jag behöll vettet både när jag vann & förlorade. Helene & Jonny kom och gjorde oss sällskap. Sen lagade vi mat och åt tillsammans alla fyra och tittade på två filmer. Nu är det snart sovdags, jobb imorrn. Två arbetsdagar kvar, sen tar jag tre veckors ledighet innan skolan.