31 maj

Mina ögonlock är så tunga nu.. Har fått en sådan där envis hosta igen, så den höll mig vaken till 03.00. Gick upp strax före 07.00 för att vara på anatomicum vid 08.00. Har jobbat med Gero, Takwa och Claudia idag, och det har gått bra. I morgon fortsätter vi.. Blir lite dålig uppdatering här, men jag är rätt sliten.

Mamma kommer på onsdag, och åker tillbaka på torsdag, så där blir det lite ledighet. Så jag tänkte att jag skulle kunna ta vara på de dagarna utan att känna mig stressad av studierna som ligger väntandes. Det ska nog gå. Examen är ju nästa vecka den 10 juni.


29 maj

Vi har i princip flyttat in på anatomihuset, och där kommer jag spendera den största delen av mina närmaste två veckor. Det är bara att repetera, repetera och repetera.

Hade dock turen att få en kväll med Malin igår, som är här på semester med sin familj. Så vi hade en rolig utekväll!


Här äter vi lunch i parken.


Jared och Malin.

26 maj

I dag har jag varit effektiv minsann! Har varit på anatomicum från 8.00 - till strax efter 16.00. Det är rekord för min del! Har fått en hel del gjort. Jag och Jared gick bland annat igenom alla muskler på ett lik, och känner oss rätt säkra inför morgondagens colloquium. Det är en skön känsla. Testet ska nog gå bra det med, lite läsning ikväll och i morgon förmiddag så känner jag mig lugn. Vi börjar inte förrän runt 13.00.

Nu håller jag på att rensa skallen med hjälp av lite musik, och tittar efter flygbiljetter. Tänkte dra hem den 18 juni, så då får jag hoppas att jag klarar examensprovet i cellbiologin den dagen. Kanske är smart att beställa avbeställningsskydd.


24 maj

Har inte så mycket intressant att säga om dagen faktiskt.. Var på anatomihuset några timmar på morgonen och repeterade muskler inför colloquiumet på torsdag. Den svåraste delen på hela kroppen är underarmen, det är verkligen svårt att urskilja vilka muskler som går vart & vilken som är vilken. Så den måste det övas mera på, ska dit i morgon bitti igen.

Annars har det varit en vanlig pluggdag, tränade med Marte Stine. Det är tydligen uppretande att stanna upp och andas på träningspassen, både jag och Marte Stine fick oss två klagomål av två andra damer som var där och tränade. Herregud, jag har ju rätt till att hämta andan en stund om jag känner för det. Ingen har rätt att anmärka på det. Fanatiskt kvinnfolk.

23 maj

Regnet smattrar lite mot fönstret, det finns väl inget mera avslappade ljud att somna till. Det vibrerar lite i golvet, ibland ganska mycket, när bilar åker förbi utanför. Har haft lite kökshäng såhär på kvällen, efter att ha läst lite i omgångar. I morgon är det anatomicentret som gäller, ska följa Marte Stine dit vid 08.00. Så nu är det natten!

Han kom i mål!

Malte gjorde riktigt bra ifrån sig idag, hans mål var att springa det på två timmars tid, och han tror att det tog ca 2 h och 2 min. Det har varit en jätte fin dag, och det var häftigt att se alla springa. Folk i 80 års åldern är i bättre form än vad jag är. Kanske jag åtminstone kan springa 5 kilometers loppet nästa år?


Gårdagen i bilder.

Vi blev ett gäng igår som käkade mexikanskt, så det var trevligt. Gick sen vidare till the Dome Square och gänget bara växte, så det var en mycket bra kväll. Jag gav dock vika lite tidigare för att få lite sömn, skulle ju upp tidigt i morse.

Här kommer lite bilder från gårdagen..






















22 maj

I morse fick Daniel order om att gå och lägga sig i sängen igen, så att vi skulle kunna komma med kaffe, present, blommor och tårta. Så det gjorde vi, han fick ett presentkort på 1,5 timmas massage på ett ställe här i Riga. Han lagade en ordentlig brunch åt oss, som innehöll bland annat äggröra, pommes, bacon, korv, bröd, fruktsallad och så tårtan han fick av oss på det. Cheesecake så klart!

Har pluggat under dagen, men nu har klänningen åkt på, så snart ska vi ut och äta mexikansk middag & ta någon drink för att fira födelsedagsbarnet. I morgon ska vi upp tidigt för att hejja på Malte, som ska springa halvmaraton.

23:25

Jag, Marte Stine, Daniel och Karin satte oss på ett ställe bara ett kvarter bort från där vi bor. Cidern är supergod, så vi tog en sådan. Satt och surrade fram tills alldeles nyss, nu väntar sängen och förhoppningsvis en relativt tidig morgon. Ska försöka ta mig upp och läsa..

Det är ju inte vilken dag som helst i morgon heller, någon fyller 3.... 25 år.


21 maj

Herregud så trött jag är i skallen nu! Satt i flera timmar med summeringen av filosofitexten, och nu är den klar och skickad! Så nu har jag försökt ge mig på anatomin, men det är inte lätt när man redan avverkat all energi.

Jag tycker att cellbiologin är jätte rolig, och mycket intressant. Jag skulle kunna sitta där och titta hela dagen. Vi kollar på olika sorters celler och ska sen rita och namnsätta det vi ser. Det är inte lätt vill jag lova när man är urdålig på att teckna. Sedan är läraren mycket noga med färgerna, fick t ex göra om en hel teckning för att cellkärnan var liiite för mörklila. "That's not good.. "

Nu ska jag ha två effektiva timmar, sen ska vi ta oss en öl.


20 maj

Vet inte om jag sagt att vår anatomilärare är lite långsam när det gäller att rätta våra prov. Jag tror att vi har fem stycken liggandes nu som vi inte vet resultaten på, men hon lovade att visa dem nästa vecka. Fick faktiskt se förra veckans, och det gick jätte bra. Dagens test kändes kanon det med.

Vi gick igenom nästa veckas material, och det var ganska tunga saker. Plus att vi på samma lektion ska ha ett colloquium, där vi får tio olika namn på muskler [ av alla de muskler som vi hittills har gått igenom. ] Dom ska vi peka ut. Så lite press känner jag nu. Har även en summering att skriva av 30 sidor filosfisnack.

Jag har egentligen suttit vid mitt skrivbord hela dagen, var i väg och tränade en timma med Marte Stine. Nu är det sovdags, cellbiologi i morgon bitti kl 08.00. Känns tidigt, man är lite bortskämd nu med alla sovmorgnar.


19 maj

Det har varit en fin men dock väldigt lång dag idag. Jag och Marte Stine har läst, tränat, lagat middag och förhört varandra inför morgondagens anatomitest. Magkänslan just nu säger att det kommer att gå bra..

Tog en promenad såhär på kvällen, har så svårt att sitta still. Nu befinner jag mig i sängen och ska sova. Alarmet står på 08.00, vilket är en helt okej tid att stiga upp vid.


Vackra människor pryder min vägg.


23:27

I bland får jag en sådan ångest över att mista min morfar, just för att han är den sista kvar av mina far- och morföräldrar. Rädd för att han plötsligt ska dö, och att det då var länge sedan jag pratade med honom, nu när jag dessutom inte är hemma. Dessa gånger brukar jag ringa honom bara för att visa att jag bryr mig, för ingen blir så glad som honom, av ett telefonsamtal. Det är en sak som för mig går så fort, och är så mycket värt för oss båda. När jag är hemma är jag annars mycket noga med att träffa honom.

Så har jag nog alltid varit med mina nära & kära, varit medveten om värdet i att ha dem hos mig. Bara det här att sitta vid köksbordet och resonera en stund, det är inte jämförbart med någonting.

23:14

Jag önskar att jag kunde dela med mig av den här värmeböljan som Riga befinner sig i just nu. Luften är så tjock och varm! Det är som att vara i Grekland, eller någon annanstans i södern. Jag avgudar detta väder, det är så härligt att kunna gå ut i kjol och linne. Annar har det varit en vanlig dag, jag och Marte Stine var på ett lustigt träningspass, vi stretchade mest hela tiden.

Det jag gillar allra mest med att bo såhär med mina sambos, är att vi när som helst & var som helst sätter oss ner [ oftast på golvet ] och pratar, pratar, pratar. Såhär vill jag bo i mina resterande 5,5 år.

18 maj

God morgon! Ännu en strålande dag. Tvingade mig upp ur sängen runt åtta, förstår inte att det ska vara så svårt, jag har ju aldrig haft några problem med att stiga upp. Har i alla fall hunnit äta frukost, och ska väl ta och läsa lite nu.. Ska åka till universitetssjukhuset lite senare med några av klassens böcker och få dem påskrivna av han som haft first aid-kursen.

Pappa fyller år idag!
GRATTIS!


Ändrade planer..

Ja, jag åkte visst aldrig på någon träning. Marte Stine kom hem och var stressad som bara den.. Vi skulle hem till Laila och äta gröt & dricka champagne! Vad ska jag ha på mig sa hon? Ha på mig sa jag, vad då, ska jag klä upp mig? Ja! Det är ju 17 maj, det är lika stort som julafton i Norge! Självklart visste jag att det var stort, men inte SÅ stort!

Ja, så det bar i väg hem till Laila & Andrea, där åts det gröt och skålades i champagne. Hängde där ett tag och avslutade det hela på Skyline bar, skulle kunna tro att vi spenderade varje kväll där.. Lever dessutom för pengar jag inte har just nu - älskade fattiga studentliv.


17 maj!

Ingen har väl missat att det är 17 maj! Våra norskar bär sin fina brosch idag, och ett annat måste var tydligen att äta glass. Så där hängde även vi svenskar på.. Annars hade vi en mycket bra start på dagen; en 9:a på det muntliga provet i lettiska! Det hade jag inte trott. Så nu har vi fått vår signatur i lettiskan, och behöver därför inte komma nästa måndag. Underbart!

Är nu hemma och läser anatomi, ska sen i väg och träna klockan 19.00.
Fatburner heter passet!

Inte lätt.

Jag och Marte Stine tjatar om att kanske försöka tappa några kilon, för välmåendets skull. Vi tränar, sen kommer kvällen och vi säger båda " Ska vi gå på Rimi och köpa choklad? Jaa! ".

15:03

Det är lustigt hur man fungerar.. Nu när man har all tid i världen till att studera, då blir man så otroligt lat. Att öppna böckerna tar verkligen emot, förstår inte varför det ska behöva vara så. Jag och Marte Stine var i alla fall och tränade kl 10.00 i morse, det är ett bra sätt att häva sig upp ur sängen på.

Laila & Andrea var nyss här, vi gick igenom våran lettiska konversation som vi förhoppningsvis ska göra i morgon, tillsammans med det skriftliga provet. Det innebär att även den kursen är slut för denna termin. Ledig mån, tis och ons.

Jag hade hoppats på att få komma hem ganska tidigt, men fick veta att cellbiologin är lagd den 18 juni. Det var ju inget vidare tyckte jag, men jag är i och för sig hemma före midsommar som var målet från början. Men ändå, ju tidigare desto bättre.

Sökte ju jobb på Senioren för juli månad, bara för att få börja med någon sorts "patientkontakt", dom skulle planera allting i maj, ännu har jag inte hört något.. I värsta fall får jag väl sitta på torven en sommar till.

16 maj

Daniel har besök av Pontus, så igår visade vi honom vårt kära Skylinebar, Lido och Leningrad.


Bilder från gårdagen.


14 maj

First aid-provet gick ju bra idag, trots att jag var sjukt nervös innan då han underkände två på raken. Fick två olika situationer, först en punkterad lunga och sen en person som hade tarmarna hängandes ute.. Känns skönt att vara klar med den kursen.

I kväll så ska jag och Marte Stine ut och dansa på Radiobar. Ska först hem till Jared & Gero en sväng. Ha en bra kväll!

13 maj

Det är lite ovant att det är torsdag, utan att ha något prov.. Ska ha det nästa vecka i stället, så då blir det väl dubbelt upp. Idag ska hon visa oss alla muskler i nedre delen av kroppen på ett lik i källaren, som tydligen ska vara i ett "nyare skick". Jag har aldrig varit där nere, så jag vet inte hur det ser ut. Det blir intressant. Det är enda lektionen vi har idag!

Ska träna kl 17.00, sen blir det till att plugga lettiska och lite inför First aid-provet i morgon, med Laila & Andrea. Vi har ett skriftligt och ett praktiskt prov. Det praktiska innebär att han kommer att ge oss en situation, som kan vara allt från hjärtstopp hos en bebis eller en vuxen människa, benbrott, blödning från en artär någonstans i kroppen, och då ska vi veta vart vi ska trycka för att minska blödningen osv. En del blev underkända från de andra klasserna, så vi får se hur det går. Jag hoppas att det ska gå bra.

12 maj

Sov tills jag vaknade, hade inte ställt något alarm. Om man bortser från alla bilalarm som konstant sätts igång på gatan utanför när något större fordon kör förbi de parkerade bilarna.

Åt frukost i lugn & ro. Pluggade sen hela förmiddagen, gick en tur på Rimi och handlade lite mat. Pluggade lite till, körde en tvättmaskin.. Marte Stine kom hem, så vi pluggade tillsammans. Tröttnade till slut och lagade mat i stället. Efter det gick vi in till gamla stan, tog en öl och pluggade där i stället. Öl ska ju vara bra för håret har jag hört, så till sommaren kommer jag hem med vackert hår & ölmage. Toppade det hela med en glass i parken. Det är en sådan ljuvlig temperatur ute nu.


Mindre för varje dag.

Det minskar av med kurser.. Idag hade vi sista lektionen i fysik för denna termin. Det känns helt fantastiskt! Men vi behöver en hel del tid till att plugga inför examensproven, men i alla fall, det är tomma dagar! Nu är det bara lettiska, anatomi och cellbiologi kvar, och förhoppningsvis är vi klara med lettiskan redan nästa vecka. Har skriftligt & muntligt test då. Så jag var hemma hos Laila och Andrea ikväll och övade inför det. I morgon är det en sådan där ledig dag som jag ska fylla med lite sovmorgon, träning och anatomi.

Vi har börjat fylla i våra betygsböcker eller vad man ska kalla dem. När en kurs är klar så ska man få en signatur i boken av läraren. Detta känns som ett mycket gammalt system, skulle tro att det är digitalt på många andra ställen. Här har man en förkärlek till pappersarbete. Men det känns helt otroligt att vi snart gjort en termin! Elva kvar..

9 maj

Tog en lång promenad i morse, och det är chockerande hur många jag mötte som är fulla mitt på en söndag förmiddag. Folk går runt med 1,5 liters ölflaskor, det verkar som att det är lagligt att dricka var som helst här, eller så struntar poliserna i vilket. Det är väl nackdelen med att stänga krogen klockan 10.00. Folk slutar aldrig festa.

Jag, Marte Stine och Daniel var och såg på bio ikväll; Remember me. Jag tyckte den var bra, en snyftare. Nu är det sovdags, ny skoldag i morgon med examensprov i kemi.


Riga från 26:e våningen.

Det var en lugn dag igår, fylld med flera powernaps.
Lite senare under kvällen hängde vi på en uteservering och tittade på folk.

Riga igår kväll, från Skyline bar..


Riga, en lördag förmiddag.

Kände för en promenad. Det är en sådan varm luft ute, så det var skönt.
Riga har börjat grönska riktigt ordentligt nu.


Kalaset hos oss.

Det var en kul kväll igår, det kom lagom mycket folk. Vi ville inte ställa till med för mycket oljud, då vi har hyresvärden i våningen ovanför oss. Några från klassen kom, och sista personerna gick vid 02.30, för att gå ut och dansa. Jag kände mig lite för trött, så jag stannade hemma i stället.


Friday evening

Vi har bjudit över några stycken hem till oss ikväll, det blir trevligt.


The flying frog

Rullade hem med mätta magar. Det är ett trevligt ställe det där med mycket god mat. Så nu har vi firat vårt födelsedagsbarn Karin - grattis igen vännen!


6 maj

Provet idag var GIGANTISKT, och självklart just denna gång som jag inte kände mig helt hemma med allt. Hon hade dessutom lagt upp det helt annorlunda jämfört med förra gången, så det var knivigt! Dock tror jag väl inte att jag blir underkänd, skrev på allting, men skulle tro att någon muskel inte riktigt hamnade på rätt ställe. Aja, så kan det gå. Nu är det bara att börja på en ny kula. I dag startade vi med musklerna i den nedre delen av kroppen. Provet idag var på den övre delen. Fast jag är så fruktansvärt trött i skallen! Ingenting fastnar, jag måste lägga ner dubbelt så mycket tid än jag gjort innan.

Annars känns det bra att vara tillbaka i Riga hos mina sambosar. Klockan 20.00 ska vi äta middag på The flying frog och fira Karin som fyller år idag. Det blir mysigt.


5 maj

Efter att ha bott i en lastbil i tre dagar så känner man sig inte så fräsch, har t ex inte borstat håret på tre dagar. Har ju inget sådant med mig. Men men. Om någon timma ska jag ta tåget från Strängnäs in till Stockholm C, sen vidare till Arlanda. Anatomiprov i morgon, och jag känner mig inte fullt så redo direkt. Det blir ju så när man åker hem, finns så mycket annat man vill passa på att göra. Känner mig rätt slö dessutom, med tanke på att jag legat/suttit och inte rört mig så speciellt mycket de sista dagarna.


4 maj

Befinner mig just nu i en grusgrop, nere i Mariefred. Vi åkte hit i söndags, jag har passat på att plugga medan han sysslat med sitt. I går hade vi varit tillsammans i fem år. Det är mysigt, vi trängs här bak i lastbilen. Det trista är att jag inte kunde göra något åt flygbiljetten som jag hade från Sveg, så dom pengarna kastades rakt i sjön.

Vad annars, jag hade jätte kul på After ski 1000, det var en lyckad dag. Vi grillade när vi kom hem, och sen orkade vi inte så mycket mera. Under söndagen hälsade jag på morfar och gammelmoster.


Afterski 1000