30 december

Sitter och väntar på att mamma och Sanna ska komma till Nilsvallen. Vi ska till Östersund och se om vi hittar något på mellandagsrean.. Så det blir en bra dag. Igår satt jag mest och pluggade fysiologi under dagen, när alla andra ändå var upptagna med en massa annat. Lagade mat hemma i Härdal på kvällen. Fick förresten det sista resultatet från genetiken igår, och det gick ju jättebra! Så nu är det bara att sikta in sig på examensproven.

Ikväll ska jag och Nicke äta med Inger och Helene, sen drar vi mot Tännäs för att fira in det nya året där. Det blir en härlig helg.

10:55

Mammas värmefilt och lite julgodis, nog ska väl det få mig att åtminstone börja med fysiologin..

Fick veta att jag klarade embryologi provet, så nu är det bara ett resultat kvar!




28 december

Jag har det så bra här hemma.. Kom ju hem sent på torsdag natt, och har sen dess haft fullt upp. Under fredagen så drog jag och Nicke till Östersund för att göra en sista-minuten shopping. Julklappshandlingen i år blev inte så bra, jag tycker ju att det är bland det roligaste med julen att få ge bort bra saker. Nu hann man ju inte riktigt med det.

I lördags, julaftonen, så tillbringade jag hela dagen och kvällen hemma tillsammans med familjen, morfar och min gudfar. Åt god mat och fick fina & bra presenter. Söndagen, juldagen, är alltid vännernas dag. Vi fikade på Nyan, och spenderade större delen av kvällen hos Wågers. Drog sen ut på Folkan och fick träffa massa folk man inte sett på länge. Måndagen gick mest åt till att ta sig för huvudet och må som man förtjänade. Lagade mat med Nicke, och hade en myskväll.

Igår blev det en heldag med tjejerna i Lofsdalen. Vi åkte dit för att hälsa på Emma, och se hur hon har det. Hon slutade inte förrän vid 16, så vi åkte snowboard och slalom hela eftermiddagen. Det var jätteskoj! Lite after ski, en sväng hem till Emma och Jens galet fina hus och sen tillbaka till hennes jobb där vi åt en god middag. Vi hann även med lite simulatorspel som dom har på aktivitetshuset. Kvällen avslutades med bowling, vilket jag nu insett att jag är skitdålig på.

Idag jobbar Nicke, och jag är hemma i Härdal.. Jag har plockat fram plugget, men jag vet inte riktigt om jag har någon lust med det. Här kommer lite bilder, som jag lånat av
Sandra och Helene.



Var tvungen att blunda då det snöade rakt in i ögonen, och jag tog inte med några goggles.

The big day.

Embryon gick faktiskt bra idag, kammade hem en 9:a på slidesen. Känns grymt skönt! Men sen får vi se hur teorin gick, man kan ju aldrig vara säker. Vi får det totala resultatet efter helgen. Jag har nyss varit och tagit en lunch och öl med Daniel.. Väskan är packad, taxin är beställd och jag är mer än redo att dra hem. Jag behöver en ordentlig paus från Lettland och allt som har med medicin att göra för en stund. Jag ska plocka upp Karin längs vägen, sen drar vi mot flygplatsen. Från Skavsta så blir det flygbussen mot Stockholm central, sen tåg mot Uppsala.. För att där bli upphämtad av pappa med bil. Mot härliga härliga Härjedalen.

21 december

Det här är en fruktansvärt tung dag.. Berättade ju att våran hund Nanoq haft problem med höften, och det ordnade sig med medicineringen och allt blev bra. Sen började han spy, kunde inte tömma urinblåsan och blev förstoppad. Det visade sig att han hade en tumör kring urinledaren, som gjort att ingenting ville fungera längre. Kroppen började säga ifrån helt enkelt. Han skulle fylla elva år i februari.

Så idag fick vi ta det hemska beslutet att låta honom somna in. Det är så djup svårt och så himla sorgligt, vet inte riktigt vart jag ska ta vägen eller hur jag ska hantera det. Det är ju som att mista en familjemedlem. Sen att man sitter här i ett annat land gör att man känner sig så himla maktlös, det var ju bara en dag kvar tills jag skulle komma hem. Men det gick inte att dra ut på det mera, man måste ju tänka på honom. Jag ville bara få det sagt, och uppskattar om ingen börjar prata om det, eller frågar någonting, för då bryter jag bara ihop hela tiden. Klara inte ens av att lägga upp en bild..

20 december

Igår kväll satt jag, Laila och Andrea på en irländsk pub och tjattrade ett par timmar. Tog ett par cider och åt lite mat.. Det var så himla härligt. Vi är alla redo att åka hem nu, så allting går så väldans trögt. Nästan så att tiden står stilla. Har i alla fall fått veta att jag klarat två prov till idag, bra! Så nu väntar jag bara på ett resultat till, plus att vi har det sista colloquiumet på torsdag. Nu har jag har checkat in och tagit fram resväskan. Jag är redo!

21:06

Kaos i huvudet, kaos i garderoben..

 

 


19 december

Den här terminen är fan helt sanslös! Då har vi avverkat colloquiet i genetik idag, och det var banne mig inte lätt. Den innehöll bland annat en case report om förbränningen av nikotin och ärftligheten av att bli rökare, som vi knappt har läst någonting om. Där rök det en hel hög med poäng vill jag lova, får se om jag lyckades pricka in några med hjälp av lite fantasi. Får se om det duger till att bli godkänd åtminstone.. Direkt efter gick vi och skrev final test i lettisk medicinsk terminologi, och det var minst lika illa. Gjorde sen en snabb sväng på anatomicum, men drog hem lika fort. Man kan säga att jag inte har gjort någon större succé idag.

Aja, det finns ingen tid till att grubbla över det nu, nu har jag bytt till embyologi. Sista provet innan jag drar hem, och måtte allting gå bra. Man vill ju gärna ha en bra magkänsla när man åker hem.. Har fått tillbaka ett prov, microbiologin, och där gick det bra! So far, so good.

16 december

Ja, då var vi färdiga med ett prov till då.. Det hela fortsatte sen med slides på anatomicum. Lite senare på dagen så kom Jared och Gero hem till mig, vi satt mest och läste genetik. Det var min fredag det.

Min lillasyster var med på en julkonsert i kyrkan i veckan, och hon var så himla bra! Jag blir varm i hela kroppen när jag lyssnar. Så jag tycker att ni alla kan gå in på den här länken, låta den ladda ( det tar en stund ) och sen börja lyssna vid 32:05. Lyssna här!

15 december

I morgon är det dags för provet i microbiologi.. Sen startar en väldigt jobbig och tråkig helg, nämligen min och Jareds plugghelg. Det blir genetik & embryologi för hela slanten. Det känns inte alls kul, men vad ska man göra när det är så galet mycket att göra.

23:13

Ikväll gick vi på det mexikanska stället som ligger bara ett par kvarter bort. Dom har uppdaterat menyn så det var mycket bättre nu än vad det har varit förut. Vi blev sittandes där och bara hade det bra.. Det slutade med tre-rätters och två starka. Nice.. Det var vi värda. Jag struntade fullständigt i att jag skulle behövt läsa microbiologi ikväll. Man ska gå på känslan..

14 december

Helt tom i huvudet.. Skrev fysiologiprovet, och satt sen och väntade ut tiden på skolan tills vi skulle vidare till genetiklabbet. Det var intressant, men så klart väldigt avancerat, och det är helt sanslöst att det funkar. Att kunna kontrollera och titta på varendaste liten gen. Det är tur att man inte vet vad man går runt och bär på för mutationer..

Kom hem och gjorde en storstädning, det har liksom hamnat efter.. Om en stund ska jag gå och äta middag med Karin och Daniel. Tills dess ska jag inte göra ett endaste dugg.

13 december

Då har vi avslutat ett kapitel och gjort sluttentan i biokemi, så skönt att ha den bakom sig. Dock tycker jag att det är synd att det inte läggs större vikt på den kursen här, men det är ju så olika från skola till skola. Här är det tryck på histologi, embryologi och fysiologi istället. Men kemin kommer ju tillbaka hela tiden i alla andra kurser, så det ska väl bli bra i slutändan ändå. Nästa är ju då fysiologi colloquiuet i morgon, och det är så fruktansvärt mycket vi skall kunna! Jag vet inte hur länge jag har läst det där om & om igen, och hela tiden hittar man nya saker. Fast jag känner att det ska bli skönt att förhoppningsvis kunna lägga undan det för ett tag med. (peppar peppar)

I morgon ska vi få åka och titta på ett genetiklabb på universitetssjukhuset, där våran lärare jobbar. Ska bli kul att få göra något annat.

Annars mår jag bra, har haft en tung period hemma med våran hund Nanoq.. Han fyller ju snart elva, och har fått artros i höften. Så han har medicinerats för att se vad som har funkat bäst, och verkar nu ha svarat bra på kortisonen. Han blir ju inte som ny igen, men så länge han mår bra och är glad så får man fortsätta. Blir gråtfärdig bara jag tänker på vad som en dag kommer att komma.

För att tala om något roligare, så kammade Nicke hem några pluspoäng idag. Han ringde och sa att han lovar mig att ta ledigt i februari, så att vi ska kunna åka utomlands tillsammans. Så det skriver jag nu här, för att kunna använda er som vittnen ifall han mot förmodan skulle glömma det.

Du och jag


9 december

De senaste dagarna har varit vanliga skoldagar.. Vi har avslutat antropologikursen, där vi har mätt alla möjliga mått på kroppen. Fått veta att min ena axel sitter någon millimeter lägre än den andra, som dock är helt vanligt. Gjort avtryck av våra fötter och mätt vinklar och längder, och fått veta olikheterna där. Så nu har vi börjat samla signaturer i kurssboken igen, som vi måste ha efter varje avslutad kurs. Det känns alltid lika bra.

Annars rullar det på, läser, tar fika pauser med tjejerna och läser lite till. Idag har jag haft Laila här hos mig som sällskap, suttit och läst på varsitt håll. Vi gick och mötte upp Andrea för att äta middag, på en restaurang vi inte varit på förut. Den var bra, god pasta.

Till veckan är det fullt upp; colloquium i fysiologi och microbiologi. Samt allt annat som ska läras in till veckan därpå, då var har ett test samt två colloquium till, genetik och embryologi. Men det ska vi väl fixa.

23:36


Andra advent

En pluggdag är väl mest vad det här har varit. Karin har varit hos mig hela dagen, vi har hållit varandra sällskap genom att sitta på ett varsitt rum och läsa. Det kan vara skönt att bara ha någon att fråga, äta lunch med eller bara prata med emellanåt. Så det satte lite färg på en annars rätt trist söndag.

Ny vecka, nya tag igen!

Intercultural evening

Jag hängde på tjejerna och gick på en tillställning som skolan hade ikväll, annars är jag vanligtvis rätt så dålig på att delta i det som RSU arrangerar. Så idag blev det, och det var verkligen supertrevligt, om man bortser från ringdansen.. Men det var lettiskt uppträdande, god mat och en väldigt bra talangshow. Alla som ställde upp var otroligt duktiga!

Annars blir det här mest bara en plugghelg, det är massor att göra nu igen..

1 december

Sådär ja, då har man kommit till december månad. Här är gräset grönt, det är rätt så varmt, julbelysningen skiner över Riga och julmarknaden har satt igång. Jag har haft en bra dag, började den med embryologi, då vi fick gå på studiebesök på en fertilitets klinik. Det var spännande att få höra hur det gick till, samt besöka deras labb. Därefter gjorde vi lettiska examen, det gick oväntat bra måste jag säga.. Hade sen en trevlig date med Hanna, så jag är väldigt nöjd med dagen.