29 februari

Idag har jag hunnit med:
- lektion i internal medicine.
- lunch med Laila på Ganbei.
- socialiserat med Laila & Andrea och sagt hej då till stabu iela.
- jag och Karin blev bjuden på våffelmiddag hemma hos Daniel, jättegott!

26 februari

Det är en ruggig söndag idag.. Jag gick bara på affären, sen hem igen. Det både blåser och snöar. Så det har blivit mest bara plugg idag, och jag tyckte att det passade med lite vin till det. Ska ta och göra lite storkok senare, fylla frysen igen. Wok och lasagne får det bli denna gång.

Kurdisk middag

Jag mötte upp mina härdalingar och visade upp en liten del av Riga, som idag var ganska blött, grått och trist. Men vi checkade av ryska marknaden och en sväng i gamla stan, och satte oss sen på en bar. Det var jättekul att ha dem här, även om det bara var för ett par timmar.

 

Senare ikväll så var jag bjuden på middag hemma hos Wafaa, Zhila och Sussen. Det serverades kurdisk mat! Det var väldigt gott, och spännande att testa någonting helt nytt! Det blev en bra kväll, med många intressanta samtalsämnen.

 


25 februari

Då var den här! Då ska jag bara lära mig att använda den med..

24 februari

Efter skolan idag så började jag, Laila och Andrea med en fika på Muffins and More, för att ladda upp inför den stora flyttdagen. Vi började packa ihop alla saker, och vi fyllde väska på väska på väska. Det tog aldrig slut! Beställde en stor taxi, vilken vi fyllde upp till taket. Det blev en hel del kånkande, men väl på det nya stället så hade vi kallat in extra-hjälp, och det gick ju rätt snabbt! Skålade in lägenheten, som är en väldigt mysig takvåning. Det blev middag på Hong kong, och efter att ha gått hem i spöregn så tänkte jag att det var dags att inviga badkaret. Ljuvligt..

Nu ska jag lägga mig, imorrn får jag finfrämmande, villet måste innebära att det är härdalingar som ska komma. Ska bli jätteskoj!


22 februari

En dag med läsning, åkte iväg och simmade med Daniel och Karin nu på kvällen. Men jag gör det mest bara för att få komma åt den där bastun, det är så härligt!

Suttit här och funderat på hur jag ska göra med nästa hemresa, och jag var nyss väldigt nära att boka till den 16 mars, men jag fick inte riktigt ihop det.. Jag hinner bara ställa ner väskan innan jag måste åka på söndagen igen. Det blir inte bra helt enkelt. Så jag tror att vi nu har bestämt att jag åker hem den 28 mars istället, och är hemma till den 1 april, då vi ändå är lediga i två dagar. Men sen så kommer påsken veckan därpå, och den vill jag ju fira hemma ( förhoppningsvis i en solgrop ) i år. Det var trist nog att spendera den här i Riga förra året. Så då blir det två gånger på två veckor, men det kan man ju inte klaga över..

Jag som är så hemmakär, kan ibland inte riktigt förstå alla beslut som jag har tagit. Ett långt & tungt pluggår i Borlänge, och sex år ( fyra kvar! ) i Lettland. Inte konstigt att det jag läser nu känns så rätt, när man gör så mycket för att få vara en del av det.

Första operationen

Idag har jag varit med om en riktig operation för allra första gången, och det var så himla intressant! Det var vad som kallas för en total tyreoidektomi som utfördes, vilket är när man tar bort hela sköldkörteln på grund av att den producerar för mycket hormoner. Vi fick sätta på oss de kläder och skydd som man måste ha, och sen se hur det fungerar i den miljön. Så där stod vi och tittade, bara ungefär en meter ifrån. Det var så kul att se hur samarbetet funkade mellan alla parter. Bara att få se hur själva upplägget av en sådan avdelning kan se ut var en erfarenhet. Det var inte alltid så lätt att rent anatomiskt sett, hänga med på vad som syddes ihop osv, men helheten i sig var otroligt spännande.

Ikväll blev jag bjuden på pannkaksmiddag hemma hos mina kära, det var väldans gott!

20 februari

Våra måndagar är väldigt bra, ingenting som man behöver gruva sig för på söndagen. Jag lunchade med Daniel, och var sen mest bara hemma. Lyckades sen ta mig i väg och simma tillsammans med Daniel och Karin, och det var så himla härligt. Hade gärna stannat kvar i bastun resten av kvällen..


19 februari

Idag har jag lunchat med Maija, vilket var väldigt roligt! Har sen dess bara varit hemma och läst och tagit det lugnt. Har under de senaste dagarna sett flera avsnitt från tv-programmet Sofias änglar, och man kan ju inte göra något annat än gråta. Ung pappa som vet att han kommer att dö i en hjärntumör, trafikolyckor, mord.. Det är människor som har varit med om så mycket hemskt, som får hjälp med sitt hus, sådant som blivit nedprioriterat mitt i allt kaos. Livet är så orättvist! Det är en sådan klyscha, men man måste verkligen leva för varje stund.

18 februari

Igår var det fredag, och det utnyttjade vi! Började kvällen hemma hos Hanna, där vi drack lite vin och bara pratade strunt. Fortsatte sen på Mad house, dansade och hade jätteskoj! Somnade vid 04.30 imorse.. Men vaknade ändå tidigt, och började den här dagen med en frukost på Junge med Laila och Andrea, och nu är jag hemma igen för att läsa några timmar. Kvällen bjuder på bio; The vow.

15 februari

Var hemma hela förmiddagen och donade, åkte på en föreläsning i microbiologi.. Gjorde ett stopp på Olympia och fyndade ett par hemskt fula inneskor, som vi måste ha på sjukhusen. Gjorde lite ärenden och drog hem igen. Satte sen igång med storkok, för att bygga på matlådelagret. Det blev hemmagjord pizza och Cannelloni med spenat och fetaost. Har sen bara varit hemma och läst.. Tänkte gå ut och göra några andra sällskap, men jag var alldeles för lat för det. I morgon är det bara en lektion på schemat, pharmacology, som inte är förrän vid 16-tiden. Det är fina dagar än så länge.

Alla hjärtans dag!

Söta Andrea kom förbi i förmiddags och hade dessa goingar med sig, gissa om jag blev glad! Vi hängde här hemma innan vi drog till surgery lektionen. Där fick vi lära oss hur man stabiliserar olika skador/benbrott med hjälp av bandage, eller om huvudet behöver lindas om. Det var skoj, och en väldigt bra och lättsam lärare! Sedan var det föreläsning i patologisk physiologi, och ännu en gång blev jag nöjd med föreläsaren.

Nu ska jag nog mest bara titta över alla anteckningar jag printat ut, sen ska jag i väg på bio med Laila, Andrea och Philipp.


13 februari

Den här måndagen hade två föreläsningar, som mest innehöll introduktioner av vad som komma skall. Jag är superladdad och tror att det här blir en bra termin. Bara att ha alla lektioner ute på sjukhusen gör det hela mycket mera intressant. Hade sen en date med Laila och Hanna på Ganbei, trevligt. Sen har jag mest bara varit hemma och skrubbat och torkat lägenheten, så nu känns det rent och fräscht. Har handlat upp mig på det mesta, så nu är kylskåpet och skafferiet fulla igen. Nu är jag jättetrött, och börjar inte förrän vid kl 14 imorrn. Härligt!

Redo för termin 5

Då befinner jag mig i Riga igen.. Det känns jättespännande och roligt, på samma gång som jag knappt kan slita mig från hemma. Fast jag ska ju snart hem igen! Resan och allt gick som det skulle, blir lika förvånad varje gång över hur snabbt det faktiskt går att ta sig hit. Jag tar gärna emot besök, om någon känner för att hälsa på, då den här terminen är lite bättre än den förra.

Helgen som var spenderades så klart med Nicke och familjen, lagat god mat och myst på. Vi hälsade även på hemma hos Tomas och Helena, och lilla Abbe.

Nu har jag i alla fall packat upp allting och fått ordning på grejerna. Ska alldeles strax sova.. Morgondagen bjuder på en föreläsning som börjar klockan 11, så det känns skönt.

10 februari

Igår åkte jag ner till Dalarna, för att möta upp Soffa och Helene. Närmare bestämt Färnäs, där vi hittar Helene numera.. Där bodde hon i en jättemysig timmerstuga, som var som en liten lägenhet. Väldigt fint! Vi lunchade ute på Mora. Åkte sen hem och spenderade resten av dagen och kvällen pratandes vid köksbordet. Hann både fika en gång till, och äta middag. Hade dessutom turen att få en snabb kram av Daniel, som hade vägarna förbi.

Funderar nu på om jag ska ta en sväng till Herrö..

8 februari

Dagens mysstund tillsammans med Sara.




7 februari

Schemat för femte terminen har kommit, och jag tycker att det ser väldigt bra ut. Den typen av kurser som vi ska börja läsa nu känns jättespännande, och jag ser fram emot att få börja. Om någon är intresserad av vilka, så är det dessa;

- Pathologic physiology
- Pathologic anatomy
- Basics in surgery
- Basics in rehabilitology
- Basics of clinical care 
- Radiography
- Propedeutic to internal diseases
- Pharmacology
- Medical microbiology

Biljetter till Riga är bokade, så jag flyger på söndag kväll. Idag åker vi till Ryflon och övernattar, det blir mysigt.

Ny energi från semestern

Min och Nickes semester på Lanzarote var så himla härlig. Vi åt och drack gott, åkte på tur och besökte vulkaner, låg vid poolen samt stranden och läste böcker. Besökte några städer och strosade omkring. Vädret var lite kallt och blåsigt, men för det mesta så var solen framme. På kvällarna så var det halsduk och vinterskorna som gällde. Men det viktigaste av allt var att man fick komma bort och bara slappna av.