1 dag kvar!

I morgon kommer Nicke! Underbart. Så från och med i morgon förmiddag så ska jag inte ens titta på en bok förrän på söndag eftermiddag när han drar hem. Ska bli så härligt med en helg, som inte har någonting med studier att göra. Det är nio veckor sen vi sågs sist - alldeles för länge sen.

26 oktober

Helst av allt så skulle jag vilja ta tag i datorn och hiva ut den genom fönstret, för jag är så trött på den. Den surrar som om den vore på väg att fara i taket, och den blir så varm. Anledningen till det är att fläkten och insuget sitter under datorn. Är inte det fruktansvärt korkat? Min förra hade allt på sidan, ut mot kanterna. Den här måste hela tiden stå upplyft mot något, som oftast är kartongen med häftstift eller boken "medicinsk terminologi", bra storlekar på dem.

Jag ska banne mig köpa mig en Mac, är så avundsjuk på Daniels som är så tyst och fin, till och med han vill att jag ska göra mig av med det här åbäket, då han hör den från sitt rum intill.

Annars har dagen varit bra, klarade genetiktestet från förra veckan. Bra det. I kväll har jag inte gjort något vettigt alls, utan tyckte det var mera nyttigt att damma och städa lite. Det var nog på tiden..

Nailed it.

Efter en väldigt lyckad dag så får man väl fira med det här?


Nä va.

Nä, ska vi ge oss och chansa på att man klarar sig på histologin i morgon? När man hela tiden går i väg från böckerna, och i stället fyller på vattenflaskan som egentligen är ganska full, kollar på mobilen ifall någonting har hänt, fast att man har ljudet på och inte hört någonting. Bläddrar runt bland gamla bilder, rensar underklädeslådan, kollar ut genom fönstret och vattnar blomman för tredje gången idag. Kollar mailen, läser några ord i boken, för att sen gå och snacka skit med någon här hemma.

Då vet man, att det är lika bra att ge upp för idag.
Önska mig lycka till, så ska det här nog gå bra.

18:46

För något år sedan så skaffade jag mig ett par glasögon, som jag egentligen ska ha när jag läser mycket & ofta. Optikern sa att det är inte några problem med min syn, men att mina ögonmuskler arbetar lite olika, så det kan vara skönt för dem att få vila. Saken är väl den att jag aldrig känner av det, så därför så använder jag aldrig glasögonen, eftersom att jag får ont i huvudet av att använda dem i stället. Det är väl för att ögonen aldrig hinner vänja sig.

Så jag gör några försök ibland, och då ser jag ut såhär.


24 oktober

Hade en fin hemmakväll igår, vi sambos bjöd över Karin på middag, lasagne, och hade en gemensam middag för en gångs skull. Så det var väldans trevligt! I dag är böckerna uppslagna igen, och nu vill jag bara få det här colloquiet gjort. Ska strax i väg och käka lite lunch, så det blir bra med en pluggpaus.


22 oktober

I dag har jag och några andra svenskar blivit intervjuade av en svensk universitets tidning som besökte skolan, och det var intressant och roligt! Vi fick berätta lite om hur vi hamnade här, hur vi trivs, vad vi har för smultronställen osv. Så den kommer i tryck lite närmare jul tror jag.

Annars har dagen varit fin. Jag, Daniel och Karin var och tittade på den nya gallerian som öppnat bara tre kvarter bort. Trist nog så var det inga klädaffärer som jag varken hört talas om förr, eller som föll mig i smaken. Men det fanns en del bra-att-ha affärer, fik och restauranger samt en otroligt härlig takvåning. Där kommer vi spendera våren. Det bästa av allt - Rimi! Det blir alldeles lagom avstånd för att handla mat där.


Hemifrån

Enligt min lillasysters blogg, så ser det ut såhär hemma nu.


Hjärtat

Klockan 08.00 befann jag mig på anatomihuset i morse, och jag gick där ifrån klockan 18.00. I tio timmar satt vi där och tittade på olika sorters celler och läste om dess bakgrund. På provet på måndag så kommer vi först att få tre stycken olika cellprover, där vi ska kunna tala om för läraren vad det är vi ser samt vad den har för funktion, hur den är uppbyggd, vart den finns osv. Klarar man dessa, så får man skriva den skriftliga delen. Klarar man den inte så får man inte ens skriva. Man har två chanser på sig, annars får man inte fortsätta, utan måste läsa om kursen från början. Så självklart ligger det lite vikt i detta.

Jag vet inte hur pass intresserade ni är, men just nu tittar vi på olika sorters vävnader som hud, brosk och allt annat som håller ihop kroppen till en helhet. Vi ser på hur ben växer, hur artärer och vener är uppbyggda och vad som skiljer dem åt, hår och naglar. Vi lär oss att hitta olika typer av fibrer, celltyper som plasmaceller, makrofager, mastceller osv.

I anatomin den här veckan gick vi igenom hjärtat, och det var minsann kul. Vi tittar alltid på riktiga delar av det vi går igenom, och det tycker jag om. Man får en helt annan förståelse för det. Fick bland annat titta på ett hjärta där väggen som finns i mitten av det hade en liten öppning, som vanligtvis ska vara igenväxt, men som då i stället bildar ett klaffljud.

Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst, men det var ett litet upplägg av nuläget.






18 oktober


Lunch ute i friska luften.


Histologi med Jared.

21:56

Kom nyss hem från en god middag på The flying frog, tillsammans med Erik, Marte Stine och hennes mamma, som så snällt bjöd oss på maten. Tack tack. Det var väldigt trevligt, det är kul att få träffa allas familjer. Fick ju möta Marte Stines farmor och farfar förra helgen, och dom var ena riktigt härliga personer.

Nu ska jag släcka.


17 oktober

Det har varit svårt att plugga den här helgen, då jag egentligen behövt det som allra mest. Men det har tagit emot, varit för trött helt enkelt och bara tänkt på en massa annat. Längtar hem en hel del, skulle behöva en tur hem. Nu finns det dock absolut ingen tid till det. Det är mycket man saknar. Djuren dessutom, min käraste Nanoq, det är så tomt utan djur när man är van vid det.

Om två veckor kommer Nicke hit, så det ser jag fram emot. Det blir en fin helg, om man bortser från det gigantiska anatomiprovet på måndagen och latinprovet på tisdagen därefter.. Men det är ändå lång tid kvar tills jag får dra hem, och när det är dags så har jag varit här i nästan tre månader utan en enda hemfärd. Det är lite för länge för min del, men så ser läget ut just nu.

Det är viktigt att leva i nuet, och det är jag rätt bra på i vanliga fall, men jag har tappat lite fokus. Jag tar alltid vara på allt som sker omkring mig varje dag, och suger åt mig av allt det som jag har möjligheten att få vara en del av. Om man bara lever för att hela tiden längta efter det som komma skall, så får man ingenting av någonting. Det är lätt att bara gå runt och vänta, och när det väl kommer så har man redan börjat längta efter nått nytt. Man hinner aldrig njuta.

Jag tror vi alla någon gång fått uppleva hur lätt livet kan dras ur händerna på någon, så just därför är det så viktigt att veta att just denna dag är livet, inte nästa vecka, inte nästa månad. Det är så lätt att tiden går, medan man själv står kvar och ser på.

Well well, man måste tappa skärpan någon gång, för att kunna finna den på nytt.

Eat, pray and love

Min lördag har varit rätt mixad.. En kort shoppingtur på Zara med Daniel, hittade en mössa, tröja och leggings. Har pluggat i omgångar. Kvällen avslutades med en bio, "Eat, pray and love" tillsammans med Daniel, Erik, Andrea och Laila. Filmen var mysig, och lite av en tankeställare. Nu är jag supertrött.


På väg hem.


15 oktober

Dagens lugnaste stund - morgonen. Oftast är jag ensam hemma då, och det är så härligt. Det var trögt att kliva upp ur sängen idag.. Som vanligt är det två lettiska lektioner samt kemilabb som står på schemat. Ska nog åka och köpa mig en riktig kontorsstol efter skolan, så man får riktigt stöd för ryggen. Så som jag sitter nu kan aldrig vara bra.

Planerna för helgen är inte så stora, mest bara plugg.
Kanske ska se en bio; "Eat, pray and love."

14 oktober

Såhär en timma innan seminariet i filosofin slummar jag igenom texten vi ska prata om, den är lika konstig som vanligt.. Ämnen som abort tas upp, att varje ägglossning är som en sorts abort. Det hade kunnat bli ett foster av det där ägget, det hade kunnat bli en människa.

I går var jag och Daniel på Skyline bar en sväng på kvällen och hade en date med min buddy, Undine. Det var trevligt att få bryta av med någonting på en onsdag. Det är rätt sällan, så det var väldigt trevligt.


Sonderkord

Sitter och vantar pa att fysiklektionen ska borja, och jag ar helt slut i huvudet. Dom ger en bara mer och mer att gora, och det finns ingen mojlighet att tiden racker till. Det ar nu man maste borja prioritera vad man ska lasa, for man har inte en chans att gora allt. Det ar himla roligt, pa samma gang som det ar enormt slitsamt.

Puh, nu kor vi.


12 oktober

Dagarna är sig lika, vi har rätt mycket att plugga nu, det är jättekul. Tiden går dock väldigt fort, vardagarna bara rusar förbi. Annars är det inget nytt på tapeten, mer än i studierna. Har gått från ögat till örat, och repetitionen av histologin är i full gång. Nu är det mindre än två veckor kvar till det stora provet, ska bli spännande. I dag är det genetiktest.. Så jag har väl inte så mycket intressant att säga, mer än det.


Nöjd

Jag har haft en sådan fin och mysig kväll tillsammans med Daniel. Vi åt god mat, och efterrätt. Gick sen vidare till Leningrad för en öl. Nu är jag hemma och ska sova. Kanonbra dag och kväll.

9 oktober

Jag har i princip suttit i samma position, på samma ställe hela dagen. Varierat mellan genetik och histologiböcker. Senast jag åt någonting var frukost, [ förutom lite godis.. ] så om en timma ska jag och Daniel ut och käka på Dada's. Det där stället där man själv får fylla en skål, och man kan stoppa i nästan vad som helst; kött & fisk, nudlar av alla de sorter, grönsaker, nötter, vitlök.. You name it. Sen väljer man en sås och dom steker det åt en.  Ska bli så gott!

8 oktober

Det har varit en rätt jobbig dag.. Dubbla lektioner i lettiska är uttröttande, när man går därifrån är man helt slutkörd. Det är roligt dom dagarna man känner att det går bra och man hänger med, men är man lite seg och inte så speciellt kvicktänkt en annan dag så får man jobba hårt. Jag var inte riktigt med idag kände jag, och det innebär att du blir grillad med frågor, tills du svarar rätt. Absolut en bra metod, men det är tungt, som sagt.

Nu är jag hemma, hittade en öl i kylskåpet som jag hoppas var min - nu är den i alla fall öppnad. Ska läsa några timmar, sen ska jag på bio. En födelsedagspresent jag fick av Karin.

6 oktober

Då har jag tagit en pluggpaus, tillsammans med lite müsli och Mix Megapol. Det har varit en lång dag. Nu har vi lämnat hjärnan bakom oss för en stund, och gått vidare till ögat. Kul! Jag älskar att vara här, i den här röran av böcker och säregna människor.


5 oktober

Jag och Marte Stine satt uppe länge igår och försökte förstå oss på genetiken som vi ska ha ett test på idag. Alla började vi läsa på det igår, då vi allihopa lagt allt krut på det stora provet i anatomin vi hade igår. Tyckte det gick bra, fick möjlighet att göra den muntliga delen på samma gång, så slipper jag göra den nästa vecka. Hur genetiken känns idag är ju en anna fråga..

Nu är jag trött, men ingen vila för det.
Lång dag i skolan idag, är inte hemma förrän efter sex.


Mera besök!

Nicke kommer till Riga den 29-31 oktober!
Det blir mysigt.

Då har jag någonting nytt att se fram emot.

Pappa på besök

Vi har haft det så himla bra. I fredags fyllde jag 23 år, och fick sång & presenter av mina sambos. Sen efter en dag på skolan så kom pappa till universitetet med taxin från flygplatsen. Jag visade hur skolan såg ut, och sen åkte vi till hotellet, där skålade vi med en varsin öl på 15:de våningen. Lite senare mötte vi upp Marte Stine, Daniel och Erik för att äta middag ute tillsammans, supertrevligt & gott. Efteråt gick vi en sväng i gamla stan, för att sen möta upp de andra på Leningrad och bjuda pappa på den goda ölen, som han dock inte gillade lika mycket som mig. Kvällen avslutades på Skyline bar.

Igår hann vi göra massor av saker; strosade runt längs Zeppelinarhallarna, åkte på en väldigt fin båttur som gick längs Daugava och in längs kanalen som snirklar sig runt inne i stan. Sen drog vi vidare mot Jurmala, för att ta en titt på stranden och husen. Besökte även ett sorts museum, som mer liknade ett skämt. Tillbaka till Riga, visade lägenheten, och gick runt på stan. Middag blev det på medeltidsrestaurangen, som aldrig slutar att förvåna. Det är så mysigt där nere. Bra mat, och väldigt annorlunda. Vi fick in ett varsitt ben.

Pappa åkte hem i förmiddags, och innan dess så han vi med ett bilmuseum här inne i Riga som faktiskt var bra. En snabbfika hemma i lägenheten, och sen var det dags att säga hej då. Trist! Men det var en perfekt helg.