Ett sista farväl.

Då har jag tagit min farmors hand för sista gången. Hon var fin, det var hon. Det blir så klart en förändring när någon har dött, huden får en annan färg och ansiktsdragen blir inte desamma. Men jag tyckte hon var sig lik, det såg ut som om hon mådde bra nu. Hon sov gott. För mig är det jätte viktigt att få se och ta ett sista farväl när någon av mina nära har dött, det får mig att verkligen förstå. Ja, det kan kännas obehagligt att se en kropp ligga där, en person som man haft levande vid sin sida hela livet, som helt plötsligt är kall och inte andas. Men för mig är det ett steg av de många i processen.

28 februari

Vi tog skotrarna till Ryflovallen och fikade varm oboy & macka.
Solen sken på vägen hem, och det var en meter snö.
En perfekt dag ute i det fria.


John Mayer - Free Fallin'

Maten är färdig, nu väntar vi bara på pappa. Vi fräste vitlök i olja, lade till lite strimlat kött, broccoli, ostronsås, socker och fisksås. Ris till det. Det blir smarrigt. Medan jag väntar så lyssnar jag på denna.


27 februari

Tågresan hem gick bra, men det var packat med folk & längdskidor. Vasaloppet så klart! När jag kom till Borlänge för att byta tåg, så sa dom att det skulle gå ersättningsbussar till Mora, eftersom att det skulle bli för fullt. Jag sprang allt vad jag hade för att få en plats på tåget, och det gjorde jag.

I Mora stod mamma och väntade. Fick också hälsa på Dannes mamma som mötte mig på stationen, hon skickade med en bok som han ska ha. Kvällen bjöd på tacos med Nicke i Sveg. Det var inte dumt.

Gissa vem som steg upp kl 07.00 i morse och pluggade anatomi? Det finns liksom ingen tid till att vara helt ledig, så jag gick upp lite tidigare för att kunna göra något annat under dagen/kvällen. Ska snart till Härdal och äta lite mat. Det är så skönt att vara hemma.


Centralen.

Där sitter jag och väntar nu. Jag fick åka med Dennis hit i hans taxi från Frihamnen, och inte fick jag betala för mig heller. Det var snällt. Tåget går 11.45, så jag tänkte fördriva en timma här. Sen har jag bunkrat upp med tidningar, så att jag har något att göra på hemresan. Har så klart slut på batteri i iPoden.

Jag fick sällskap i natt. När jag kom ner efter att ha ätit lite mat så fanns det väskor på den andra sängen. Jag satt och pluggade i några timmar, och sen kom det in en äldre lettisk kvinna. Hon kunde faktisk både förstå & prata lite engelska. Sen kom Dennis och frågade om jag ville följa med upp, så det gjorde jag. Lyssnade på när ett latinoband spelade, samt när fulla personer tävlade i limbo. Sen gick jag tillbaka till hytten, och då hade hon somnat. Jag har faktiskt kunnat sova, har så klart vaknat en hel del, men det gick bra.

Det var ett fruktansvärt ljud nere i hytten, man förstår ju varför det är billigast att bo där. Det ligger dessutom under den våning där man parkerar bilarna. Motorerna var inte långt ifrån oss. Sen så är det ju is ute på sjön nu med, och det låter högt när isflaken slås mot båten. Fläkten som jag klagade över igår överröstades totalt, den hördes inte ens. Även hennes snarkningar försvann in i de andra ljuden.


På färjan, på väg hem.

Då sitter jag på båten.. När jag hoppade ut från taxin och och gick mot båtterminalen så stod det en kille från klassen där, en som har hoppat av. Han var på väg hem nu, så det var ju trevligt med lite sällskap. Nu är klockan halv sex, lettisk tid, så då ska vi börja åka hemöver. Jag bor ju då i en hytt som jag kan komma behöva dela med andra, men sist jag var där så var det ingen där. Tänk om jag får ha den för mig själv! Fläkten låter dock rejält, ungefär som när man inte hittar några kanaler på radion. Den går inte att stänga av heller.


21:44

Nu blir det en kopp té innan det är dags att natta. På torsdagar brukar jag ha rena rama lyxen med en lektion som börjar klockan elva, that's it. I morgon startar det två nya kurser; Latin och Biologi. Så då går jag helt plötsligt 8.00 - 15.30. Jag packar väskan i kväll och tar med mig den på skolan i morrn, så tar jag bara en taxi till båten sen.


24 februari

Jag tror jag klarade filosofitestet idag. Jag fick frågorna; Mainproblems of philosophy, Rational foundationalism och Objections of idealism. Så jag hoppas att det gick bra. Nu är det snart dags för middag, Malte skulle vara kock idag. Köttfärssås och pasta tror jag att det blir.

I morrn åker jag mot Sverige! Jag ser verkligen fram emot att få komma hem en sväng, även om syftet till att jag åker är hemskt, så får jag i alla fall vara hemma några dagar. Jag och Nicke har redan planerat för tacos på fredag kväll. Det ska tydligen bli lite bättre väder på söndag, så då åker vi kanske skoter upp till stugan en sväng. Jag är lite orolig för att något av mina färdsätt ska påverkas av allt väder som varit. Jag vill inte bli fast någonstans.

16:53

Blev precis lite nostalgisk när jag insåg att suddet jag använder har jag använt sedan lågstadiet. Måste ha suddat väldigt lite..


23 februari

Okej, då kanske jag har tagit rekord i att snabbast äta upp ett kakpaket. Man behöver socker & energi för att orka sig igenom dagarna, och inget funkar så bra som choklad. Sen behöver man ju inte prata om hur pass nyttigt det är.

Det tog mig nästan 1,5 timma att ta mig hem från skolan idag. Det var någon bil som gått sönder längs en enkelriktad gata, och där satt vi fast på bussen med en lång kö bakom. Vi gick till slut ut, för att hitta en annan. Blev dyngsur av att en buss körde rakt i en vattenpöl precis där jag var. Men nu är jag hemma, och ska sätta mig med filosofin och anatomin. Man blir alldeles matt av att läsa filosofin; är jag egentligen bara en hjärna i en burk? Drömmer jag att jag lever? Om jag nyper mig i armen, drömmer jag då att jag gör det? Kan jag verkligen lita på mina egna tankar, eller är det the Evil Demon som styr dem? Kan det finnas tankar utan att någon tänker dem?

Fick precis ett mail av han som har First Aid - morgondagens lektion är inställd! Skönt, för då har jag mera tid att plugga inför anatomiprovet på torsdag.


22 februari

Hade ett så kallat test i kemin i dag, och i vanlig ordning så går han ut ur rummet. Han gör alltid så, med alla klasser. Vare sig det är en stor examen eller något mindre, så verkar han alltid komma på något att göra. Vi klarade det allihopa i alla fall, oväntat..

I kväll gjorde vi måndagen lite roligare och åt av buffén på en kinarestaurang. Det var gott. Annars har jag mest bara läst filosofi [ prov på onsdag ] och anatomi [ prov på torsdag. ] Nu är det väl dags att sova, börjar åtta i morrn men slutar halv ett.


Det svider.

Jag har skrivit två texter till dödsannonser förut, mormor & farfar. Nu är jag inne på min tredje, farmors. Det är så svårt att få ihop något fint, med så få ord.. Jag tycker att det är en fin gest att få göra, samtidigt som jag tycker att det är fruktansvärt jobbigt. Jag vill inte skriva till flera personer nu, jag vill inte att någon mera ska försvinna från mig. Kan jag inte bara få ha alla kvar?

Jag minns när mormor dog, det var verkligen tungt. Hon var som min andra mamma, och jag gråter så fort jag tänker på henne. Hennes annons skrev jag på kanske fem minter, den var så självklar. Jag visste precis vad jag kände, just för att känslorna var så starka. När farfar dog så var det lite lättare, han var 94 år och hade gjort sitt. Det som var svårast med honom var just dagarna innan när man såg hur han bara blev svagare och svagare. Men då var vi beredda på vad som skulle hända, och vi höll hans hand stunden han somnade in. Mormor gick bort alldeles för tidigt, och så oväntat. Ett telefonsamtal och hela världen rasade. Den har än idag inte byggt upp. Hon hade KOL. Dessa cigaretter, jag blir tokig/ledsen/arg när jag ser någon röka, och undrar hur man kan vara så korkad. På anatomicentret tittade vi på en lunga som hade suttit i en person som rökt i 30 år, den var svart.

Nu när det är farmors tur är det också svårt, just för att jag inte är hemma. Det känns så overkligt, men jag har mera förståelse. Hon hade inte sitt sinne kvar, och jag förstår att hon kände sig färdig med livet. Alla dessa känslor man känner när man mister någon, dom äter upp en inifrån.


21 februari

God morgon. Söndag idag. Snart är vi inne på vår fjärde vecka i skolan, det går så få fort. Fast samtidigt känns det som om jag varit här mycket längre än så, det börjar verkligen kännas som ett hem. Jag har tänkt på att vi skrattar väldigt mycket tillsammans. Vi är en fin liten familj här..

Under dagen igår åkte jag & Marte Stine till Alpha, som ska vara lettlands största shoppingcenter. Handlade skrivbordslampa och lite andra prylar. Sen lagade vi pizza och bara tog det lugnt på kvällen. Hängde på golvet och bara resonerade. Alla fyra tittade på film på Daniels dator, det gick bra, men jag var så trött så jag gick och la mig efter halva.

Denna dag blir lugn den med, ska ta och försöka plugga lite.


Olika dagar.

Här kommer några bilder från Marte Stines kamera..


Här pluggar Marte Stine och jag leder och ligament.


Från dagen då vi hade vår första middag i lägenheten; Malte, André, jag och Marie.


Inne i trapphuset; Malte, Anja, Daniel och jag.


Här är våran ingång.

Jag och Marte Stine.

Åh, vad bra jag mår. Jag har hittat så bra vänner. Vi var ett gäng tjejer som var och såg filmen Valentines day, den var mysig. Mycket bra musik, och man blev ju lite kärlekskrank. Det var en riktig må-bra-film.

Efter det gick vi hem, och maten var färdiglagad av grabbarna. Fiskpinnar & potatis, gott. Men vi kom alla överens om att dom inte smakade så speciellt mycket fisk, utan mera potatis. Så potatis och potatis.

Nu dricker vi lite vin.. Gott! Det blir utgång lite senare. Vi har en vinbutik alldeles här nedanför, så nu skickade vi ner Daniel. Jag sa att han kunde köpa två, men han skulle köpa tre..




Bortse från våra lila tänder, tack.

19 februari

Då är hemresan bokad. Daniel hade den briljanta idén att jag faktiskt kan ta båten hem, så det ska jag göra. På torsdag kväll åker jag mot Stockholm, och kommer fram i Frihamnen på fredag morgon kl. 09:30. Det var ett billigt alternativ, jag ska bo i en fyrasängshytt på båten. Så det kan ju hända att jag får dela med någon, men det var bara för damer. Så det ska nog funka, kanske har turen att få den för mig själv. Det kostade bara 270 spänn.

På fredagen så har jag bara en muntlig redovisning tillsammans med några andra om lettlands kultur, och läraren sa att det var okej att jag inte var med. Jag har medicinsk historia också, men det är lite invecklat.. Han som leder lektionerna är i princip högsta hönset på medicinska fackulteten, och han sa tydligt att han inte kommer att ta någon närvaro, och det blir inga prov. Han är förmodligen medveten om att det är viktigare att vi lägger tiden på andra lektioner. Hade jag varit här så hade jag nog gått, men nu missar jag ju i alla fall inget viktigt.

När jag kommer fram till Frihamnen så åker jag in till centralen och köper en tågbiljett till Mora, där mamma hämtar mig 15:30. Dom på SJ lovade att det skulle finnas biljetter, så det hoppas vi på. Jag kan inte boka, då jag inte är hemma och kan hämta ut den. Det funkade inte med e-biljetter. Annars får jag väl sitta på toaletten som mamma sa. Sen bokade jag precis flyget tillbaka på måndag eftermiddag, samma som jag flög med sist. Flighterna Sveg-Sthlm, Sthlm-Riga passar in varandra alldeles perfekt. Som gjort för mig & mina framtida resor. Det gick däremot på 2000 kr totalt, men jag har världens bästa päron där hemma. Tack.

Jag har precis nyttjat min sovmorgon och sovit ända till 08:30, som är länge för att vara jag. Har duschat, och ska nu ta och göra mig lite frukost. Marte Stine kommer snart hem, så då ska vi plugga. I eftermiddag ska jag gå på bio med några tjejer, vi ska se Valentines day.


21:28

Vi är på Internet, från lägenheten! Fast dock på hyresvärdens, så mottagningen är inte den bästa. Men det funkar. Det funkade naturligtvis inte som det skulle med vårt egna abonnemang, tomorrow tomorrow. Ja, jag ville väl mest bara uttrycka min glädje.  


Liten update.

Inget Internet än, det är den lettiska segheten som det sitter i. Allt tar tid! Jag och Marte Stine sitter på Double Coffee som ger dig tillgång till internetuppkoppling om du fikar där. Så vi fick precis in en varsin varm choklad, gjord på vit choklad. Den smakade mycket bra. 

Annars är det fint.. Pluggar för fullt. Hade ett muntligt prov i anatomin idag, det gick bra. Så nu har vi gått igenom skelettets alla ben och dess detaljer, nu går vi in på leder osv. Det är stressigt. Svårast tycker jag att lettiskan är, då hon far fram som en tornado och bara kastar nya ord & fraser på oss.

Vi stortrivs i lägenheten! Har lagat middag varje dag och bara mår bra. I dag lagade vi korv till middag, och jag försökte slå upp innehållet i mitt lexikon, och då blev det; mekaniskt avdelad kyckling kött. Smakade bra. Sängen är på tok för skön, vill inte kliva upp på morgonen. I morrn har vi ingenting, så då ska vi spendera några timmar på anatomihuset, man vill inte komma efter. Men först en sovmorgon!

Farmor har ju som sagt somnat in, så den 1 mars är det begravning. Det är en måndag, men jag måste gå på den. Så är det bara, det är ett avslut som jag personligen behöver.  Men jag tror jag kan pussla med lektionerna så jag kan gå på de andra gruppernas. Jag missar en föreläsning i anatomi som jag inte kan ta igen, men jag får kopiera anteckningarna.

Några bilder..


Jag och Marte Stine flyttar in.


Hyresvärden hade lämnat en välkomstkaka.


Första middagen i lägenheten; bordet är dukat.


Lägenheten ser ganska tom ut än.. Vi får fylla den med tiden.


Sitter in soffmöblerna; Malte, André, Marte Stine och Marie.


Daniels förrätt.


Marte Stine, Marie och Malte.


André.


Malte och hans efterrätt.


Min stora fina garderob.


Min stora sköna säng.


15 februari

Vi har flyttat! Har darfor inget Internet an, vi hoppas fa det klart tills i morgon. I gar gick alla vi fyra sambos och storhandlade sa att vi hade nagot att fylla skapen med. Sedan bjod vi in Marie och Andre. Daniel stod for forratten; getost, ruccolasallad, valnotter och honung pa rostat brod. Varmratten ordnade jag och Marte Stine; lasagne, brod och sallad. Efterratten stod Malte for; krossade maranger, gradde ovanpa och frysta bar. Och nagra flaskor rodvin pa det. Allt var supergott. Bara grejen att laga sin alldeles egna mat kandes bra.

Jag trivs jatte bra i mitt rum, snalla vanner som jag har sa fick jag den storsta sangen ocksa. Jag ville inte kliva upp i morse.. Kommer inte att fa nagra problem med att sova. Sen finns det gott om plats nar Nicke och resten av familjen kommer.

Vi akte extra tidigt i morse, da vi var osakra pa hur det funkade med buss dar ifran. Vi hade tur, da en buss som aker forbi skolan passerar en gata langre bort. Dock var vi inte riktigt vakna pa bussen tror jag, for vi lyckades aka forbi universitetet utan att nagon av oss sag det, och hamnade pa slutstationen. Vi fick aka tillbaka igen.

I gar var det alla hjartans dag ocksa, hoppas ni alla hade en trevlig dag. Synd att man ar sa langt borta, da det blir lite problematiskt bade att ge & fa blommor. Tyvarr somnade aven min farmor in igar, men det var bast for hennes del. Hon orkade inget mera. Visst ar det jobbigt, man vill garna ha kvar sina nara & kara sa lange som mojligt. Dock var hon sa pass dement, att hon inte kande igen mig langre, sa det ar lattare att smalta. For det var inte farmor, psykiskt satt. Men en saknad har man anda.

Dagens lektioner ar; lettiska, forelsning i anataomi samt kemi.


13 februari

Efter frukosten så åkte vi till lägenheten för att hämta våra nycklar. Dom var i full gång med att städa, sätta in möblerna osv. Det kommer att bli så fruktansvärt bra, jag kan knappt vänta till i morgon. Vi har tillåtelse att flytta in efter klockan 10.00.

Vi åkte till ett shoppingcenter och handlade lite av det mest nödvändiga, som inte hyresvärden står för. Vilket egentligen inte är så mycket då hon har handlat sprillans nya koppar, glas, mikrovågsugn, vattenkokare, stekspade och allt sådant.

Har pluggat med Marte Stine ikväll, men vi var inte riktigt på humör tror jag, för inget ville fastna. Så jag ska ta och packa ihop mina prylar i stället.

En mysig kväll.

Vi hade bara en lektion idag, Intercultural Relations, som är ganska givande. Det ger oss förståelse kring varför folket ibland är så inåtvända och otrevliga, då det inte var så himla länge sedan som dom blev bestraffade om dom drog åt sig för mycket uppmärksamhet. Jag har lagt märke till mycket med det lettiska folket den senaste veckan, dom flyttar sig inte om du möter dem på gatan, utan dom går rakt in i dig. Jag vet inte hur många ggr jag sprungit ihop med gamla envisa damer. Man försöker dra in rumpan, men inte dem inte. Ska du ut ur spårvagnen så hinner du knappt ut innan folket prejar in dig i vagnen igen. Dom är dessutom mycket långsamma, ska du få något gjort så måste du bli arg och tjatig innan dom faktiskt reder ut saken.

I dag spenderade vi många timmar på anatomicentret, vände och vred på nyckelbenet, skulderbladet och benen i armarna. Sedan åkte vi och köpte två flaskor rödvin och en inflyttningsblomma till Andrea & Laila, som bjöd mig och Marte Stine på tacos idag. Gott med något hemlagat för en gångs skull! Dom bodde jätte fint. Det åts chokladbakelser till efterrätt. Vi hade en kanonbra kväll med mycket prat. Sen när tröttheten blev alltför påtaglig så beställde vi en Lady's taxi. Det är då garanterat att det är en tjej som kör dig, och hon ringer dig när hon på plats, så att du kan komma ut. Billigt är det också. Och tryggt. Mycket är korrupt här. Fick höra att en vi känner blev inkastad in i en polisbil för några dagar sedan, av poliser, där dom sedan tog hans pengar.

Lite bilder från dagen..


Philip och Marte Stine.


André.


Karin. [ lägg märke till personen i glasskåpet ]



Alla har fullt upp.


Pennor och ben.


Hemma hos Andrea och Laila.


Laila.


Choklad!

11 februari

Tills på torsdag ska jag lära mig alla de latinska namnen på alla benen och dess detaljer i händerna, benen, armarna, knäna, armbågarna, bäckenet.. Med andra ord hela kroppen förutom skallen, då jag hade på ryggen, revbenen och allt det där idag. Det som gör det så jobbigt är att mina anatomiatlas inte har kommit på posten ännu, så nu arbetar jag med Internet samt med svartvita kopierade A4-papper. Det syns inte så speciellt bra då. Atlasen på skolan får man inte ta med hem, och resten är utlånade. PANIK! Det är ju fullt ös i allt annat också.

Vi ska ju flytta ihelgen också, där går det en massa tid. Plus att farmor är mycket dålig där hemma, så förmodligen kommer jag att behöva åka hem snart. Vilket jag inte vet hur jag ska hinna med heller. Tungt. Jävligt tungt.

10 februari

Jag har varit lite smått stressad de senaste dagarna, det är så svårt att få ordning på saker & ting nu i början. Pluggmetoder har jag inga ännu. Det är mycket som ska göras, och speciellt läsas till förståelse i alla ämnen. För efter en föreläsning så har man inte bara ett frågetecken i skallen, utan även en lista med ord man måste slå upp då man inte vet vad de betyder. Men det känns som att det hela kommer att lösa sig så fort vi får flytta in! Äta ordentlig mat och plugga mera rutinsmässigt, helt enkelt.

Igår spenderade jag någon timma på anatomicentret efter skolan. Det är bra, för man kan gå dit när som helst och låna sig en låda av de ben som man vill kika närmare på. Det är verkligen till en stor hjälp, att kunna känna på delarna och verkligen gå in på dess detaljer.

Annars har den här dagen varit evighetslång med lektioner som kemi, filosofi, lettiska och First Aid. Kom hem vid 19, och hade varit borta sen strax efter 07. Så nu är jag trött. Har pluggat inför mitt första anatomiprov i morgon, är skapligt nervös.. Ska åka till anatomicentret i morgon en stund innan, och köra en sista repetition.

8 februari

Nu ska jag gnälla lite till.. Vaknade runt halv tre i natt och hade jätte svårt att andas, kunde inte ta djupa andetag och var tvungen att tvinga mig själv till att andas. Det var en mycket konstig känsla, och jag fick för mig att om jag somnade om så skulle jag sluta andas, för att det var så ansträngt. Hjärtat bultade snabbt. Var riktigt krasslig i morse, men jag pallrade mig i väg för att kunna träffa skolans läkare. Något som den här staden är fruktansvärt dålig på så är det att skylta på engelska, speciellt på skolan, där det verkligen behövs med så många internationella elever.

Jag gick dit där läkaren fanns, och det var inte helt lätt.. För det första så stod alla informationsblad på lettiska så klart, men som tur var så fanns det några studenter som förklarade att jag var tvungen att ringa för att boka en tid. Okej. Så jag ringde och där svarade en kvinna som inte förstod ett ord engelska, och la på i örat på mig. Fick istället tag på en kille i skolans informationsdisk som gick in till läkaren, så jag fick sitta och vänta en stund. Sen blev det min tur till slut. Hon kunde engelska, tack & lov. Hon lyssnade på hjärtat och lungorna, och hon trodde att problemet satt i halsen. Så nu har jag fått behandling mot det. Hoppas på att bli frisk nu, den här förkylningen är den längsta jag någonsin varit med om. Att hosta i flera veckor är ingen höjdare.

Hade min första lettiska lektion idag, det var väldigt grundligt, fraser som vad heter du, hur mår du osv. Men det är bra, för om man ska kunna göra sig förstådd här så gäller det att kunna språket. Sen hade jag kemi, och den läraren kan få mig att gå i taket. Han får de allra simplaste saker att bli helt oförståeliga. Men som tur är så är klasskamraterna tipptopp.


Ynklig

Cola, chips, choklad, apelsinjuice, té och honung. Jag tänkte att jag kunde inbilla mig frisk av det, men inte då. Nu tror jag att jag har feber också, och jag är öm i huden. Nobbade en spelkväll uppe på våning tre till och med. Så nu har jag legat och sett på otaliga avsnitt av Halv åtta hos mig och Roomservice. Det är inte roligt att vara sjuk när man inte är hemma.. Var på Apoteket förut och fick något som ska dämpa hostan, och sen några tabletter mot huvudvärk och feber.

7 februari

God morgon. Vet inte om jag mår så mycket bättre i dag, mamma funderade på om det är lunginflammation jag har. Men jag vet inte, vill inte att det ska vara något sådant. Jag har ingen aning om hur man gör här.. Får vänta lite och se, jag hoppas att det bara är en förkylning. Jaja, nog tjatat om det, jag botar det med lite musik.

Ska strax ner och få i mig lite frukost med Marte Stine, sen blir resterande delen av dagen lugn skulle jag tro. Vad ska ni göra?

Grillade muffins

Jag & Marte Stine åkte och hälsade på i Karins nya lägenhet. Vi tänkte baka muffins men vi fick inte riktigt till ugnen, den gick bara igång om man satte den på grillfunktionen.. Så ni ser ju hur resultat blev. Men dom gick att äta, ungefär som en kladdkaka.

Nu är förkylningen mycket sämre, konstigt att andas och bara allmänt seg i kroppen. Jag har fått hostmedicin av Marte Stine och två tabletter, så nu håller jag tummarna för att få sova hela natten utan att vakna av hosta och täppt näsa, och vara som ny i morrn.

Är så glad över alla mina nya vänner här.
Dom är kanon.


14:14

Marte Stine var nyss här med fika som hon köpt, pizzabulle och en chokladkaka. Det här är kakornas land, jag lovar. Det finns miljontals sorter, likaså dessa bullar fyllda med skinka, ost osv. Det verkar vara en stor favorit. Gott var det! Vi har köpt vår andra gemensamma sak dessutom - en vattenkokare. Så nu kan vi dricka té på rummet. Ja, då är det bara att fortsätta med pluggandet, nu när man fått lite ny energi.

Tequila Boom.

I går delade jag och Marte Stine på en flaska vin och socialiserade inne på Daniels hotellrum. Sen gick vi allihopa till Tequila Boom, där en norsk tjej som går andra året på medicin hade födelsedagskalas, plus att hon hade klarat en tenta. Det var trevligt, och mycket god plockmat! Min förkylning verkar dock ha tagit om på nytt igen. Tröttsamt. Plus att min rygg inte mår så speciellt bra, sängen är ingen höjdare direkt.


Daniel och André.


Marte Stine och Malte.


Marte Stine och Daniel.

En anatomilektion.


Jag, Sylvia och Justin.


Andrea och Laila.


Jana och Carol.

Bilder: Jared Piamonte

5 januari

Idag vaknade jag klockan sju, trots möjlighet till sovmorgon. Värdelös egenskap. Har haft Intercultural Relations idag, en kurs där vi ska lära oss om det lettiska traditionerna, hur folket är osv. Sen hade vi medicinsk historia, som ska hållas på muséet. Läraren var verkligen kanon, han gillade jag starkt.

Jag är ganska trött på det här hotellet nu. Vi betalar över 2500 för en månad, och då får vi varken nytt toapapper, handukar eller byte av sängkläder. Det är inget roligt att äta frukost där alla böcker är heller. Jag vill bara flytta in i vårt egna nu.


22:37

Det finns inget jobbigare än när Skype bara hackar, man blir så himla irriterad. Det är ju då man vill prata om hur dagen har varit och sådär, och så måste man hela tiden säga allting sjutton gånger innan hela budskapet kommer fram. Ser fram emot att få vårt egna Internet i lägenheten, routern på hotellet är så långt bort från mitt rum så det funkar inte så bra alla gånger. Dock har jag lite tur, många studenter sitter ute i korridorerna för att få det att funka. 

Jaja. Under eftermiddagen så har vi pluggat, och avslutade det hela med mat på en mexikansk restaurang. Jag, Marte Stine, Daniel och André. Nu är jag trött, så god natt på er.


13:58

Anatomi centret är ett spännande ställe, där det fanns allt från bebisar i glasmontrar till ett lik liggandes på en bår. I dag har vi gått igenom hela ryggraden och revbenen, så om en vecka är det prov på alla dess latinska namn och vad olika rörelser heter..

Såhär tjusiga var vi idag.



4 februari

Är precis på väg ner i lobbyn för att möta Andrea och Laila, vi tänkte gå till Anatomy Center tillsammans. Det är den enda lektionen jag har idag, då latinkursen samt biologin har inte startat än. Så klockan två ska Undine ta med mig till ett utkikstorn där man kan se ut över hela Riga.

3 februari

Det blev en kortare dag, den lettiska kursen början inte förrän nästa vecka. Åkte hem och gick igenom lite kemi med min personliga kemiexpert, Marte Stine, som läst en hel del kemi på engelska förut.. ; ) Hon plockade bort mina frågetecken och funderingar. Det är fasansfullt svårt att lyssna på en kemiundervisning när man inte vet att orden compounds betyder bindning och combustion förbränning, för jag tror det var det enda han sa.

Jag vet inte riktigt hur mycket ni vill veta om mina dagar, jag skulle kunna babbla en hel del om lektionerna och om det vi går igenom, för det är i princip det enda som snurrar i mitt huvud just nu. Hela tiden går jag och tänker och försöker mata in nya ord, allt från lettiska, latin, engelska och tyska [ Malte, som ska bo med oss är tysk, minns inte om jag sagt det ]. Det kan vara allt från "gesundheit" som man säger på tyska när någon nyser [ jag nyser 20 ggr per dag ], vad som är upp, ner, höger och vänster på latin.. Det har gått tre dagar i skolan, och nya ord bara kastas på en. Men det är väl som det ska vara. Idag hade jag filosofi för första gången, flummigt som väntat. Vad är egentligen livet? Vad är egentligen cancer? Finns vi?

Vi har skrivit på kontraktet idag! Så nu är lägenheten vår! Det är konstigt, jag hade väl aldrig trott att jag skulle bo i Riga.. Läskigt, nu finns det papper på det också. Det är en riktig krutgumma, hon som vi hyr av. Vi får flytta in på söndag nästa vecka, den 14 februari. Vi har redan köpt vår första riktiga sak tillsammans som sambos, en hålslagare.. : )

2 februari

Ja, idag har vi haft en meningslös bibliotekslektion som talade om vad fick & inte fick göra i biblioteket. Skrika och vara högljudd får man t ex inte.. Sedan väntade fysik, och det känns ungefär som att vara på basåret igen. Det är mycket repetition av det som vi redan ska kunna, samt mycket matematik. Det kändes okej, men det gäller att hänga med, för det skrivs fort på tavlan.

Efter skoldagen skyndade jag till lägenheten för att få titta en sista gång innan vi bestämmer oss, men nu är det klart. Vi har fått kontraktet, och ska skriva på det i morgon. Vi får förmodligen flytta in den 14 februari, kanoners. Nu undrar vi bara hur vi ska fylla det enorma utrymmet.. Blir till att åka bil över nästa gång kanske.

Annars mår jag jätte bra verkligen, dock förkyld. Känns så roligt att ha fått börja, och nu ha gjort de två första skoldagarna av väldigt många. Ute snöar det i vanlig ordning, och det är knappt som man kan gå på gatorna. Gamlingarna hinner ju inte med, eftersom att det hela tiden kommer nytt. Barbara och Justin ordnade en tysk måltid åt mig, Karin och Jens. Det var gott; köttfärs, lök, purjolök, buljong, mjukost, creme fraiche och massa vatten. 1 lats kostade det mig, fjorton spänn för en middag kan jag leva med.

I morgon väntar en lång dag, 8.00 - 18.30.


1 februari

Första skoldagen avklarad med innehåll av Anatomi och General medical chemistry. Läraren på Anatomin verkar kanon, trevlig & lättsam. Kemin funkade också fint, läraren bra där med. Det är den typen av kemi som vi läst på gymnasiet, mest repetition. Men, dom formlerna jag är van vid ser inte riktigt ut så, samt att de bokstäverna jag använder vid molmassa, koncentration osv är inte desamma på engelska. Så klart. Sen är det inte lätt när man inte vet vad dessa ting heter på engelska alla gånger, men det kommer väl. 

Det blir lite omtumlande för huvudet, men vi hade vårt första prov redan idag på kemin, och jag klarade det! Så det var ju skönt. Vi kommer att ha ett prov på varje lektion, och så skriver han i sin pärm om man fixade det eller inte. På så vis samlar man ihop poäng inför själva slutproven, så klarar man alla så blir det lättare att fixa det med. Läraren gick dock ut när vi skulle skriva provet, plus att vi fick använda oss av våra böcker och anteckningar.

Vi har kollat på två lägenheter, en av dem som jag förälskade mig i så mycket samt en annan. Och det blir den som jag inte skrivit något om, den ligger också bara något kvarter härifrån. Den är helt nyrenoverad, 4 stora sovrum med walk-in-closet i allihopa. Tvättmaskin & diskmaskin. Jacuzzi. Jättecentralt, fräsch entré och trappuppgång med hiss. Den har inga möbler än eftersom att den är så ny, så det får vi bestämma oss för vad vi behöver så ordnar hon det. I alla fall det nödvändigaste, så får vi ordna med privata saker senare. Det blir jag, Marte Stine, Daniel och Malte som flyttar in. Vi kan flytta in om två veckor, kanske även tidigare. TOPPEN!

Grattis mamma på födelsedagen!
Hade ordnat med blomsteraffären så att hon fick lite blommor.