Lugna stunder

Igår var en dag som kändes bortslösad på att vara någon annans svans. Lucy skulle klippa sig hos en japansk frisör, som Kristenh tjatat om. Han ska tydligen vara jätte känd och klipper som han själv vill efter vad han tycker passar. Samt att han vinklar saxen på ett speciellt sätt som ska få håret att växa ut bättre. Men det blev snyggt. Vi skulle gå på kinesisk lunch efteråt, jag, Lucy, Kristenh och Elsie. Kallas något i liknelse med "dim sum" [?] Det var okej, inte det godaste jag ätit men rätt kul. Det är små olika rätter som serveras från vagnar som de går runt med i restaurangen. 10 - 12 rätter blev det sammanlagt. Snacka om uppsvälld efter det.

De skulle sedan gå och kolla i affärer, kollade på ett och samma skärp i 50 min. Utan överdrift. De kunde inte bestämma sig för Small eller Medium. Jag och Lucy höll på att avlida. Jag älskar henne mer för varje dag. Trots att hon berättar samma historier om & om igen, och att hon alltid kör med blinkersen på åt nått av hållen, och att jag inte vill förödmjuka henne med att påpeka det. Vi har så långa djupa diskussioner på kvällarna, över en flaska vin. Kanske nästa resa blir till hennes hus, Arizona/Phoenix? Se Grand Canyon och öknen. Hon är den som jag kommer sakna på ett mest speciellt sätt.

Idag var en av de få gråa dagarna jag upplevt här. Så vi åkte till ett hotell och käkade lunch, gick runt och kikade. Hade jeans för andra gången under tre månader, kändes sig ihopklämd. Så skönt att bära kjol. Åkte hem och kikade på en film, tog det lugnt. Har lagat mat tillsammans ikväll, druckit vin och pratat i timmar. Skiter i djungelhiken förresten, känner att jag inte vill. Vill bara ta det lugnt på riktigt innan det blir hemresa.

63381-382
Lucy : )

63381-381
Jag & julpyntningen.

Ett julpyntat Hawaii

Har alldeles nyss tittat på Love Actually för tredje gången, om inte fjärde, under min tid här. Lucy hade inte sett den. Man blir så glad av den filmen, gillar musiken. Vi har legat vid poolen hela dagen, jacuzzin är verkligen min favoritplats. Fast ingen höjdare när det är hett i luften med.. Blir varmt överallt, liksom. Lagade mat tillsammans, delade på en flaska vin, fast hon ger mig halva glas. Lite orolig för åldern hon med skulle jag tro. Annars har det inte hänt så mycket idag, och så vill jag nog att resten av den här veckan ska förbli. Vill bara ta det lugnt, och göra min sista turistgrej, djungelhiken. Ska boka imorrn.

Längtar hem nu, inte för att jag har någon julkänsla direkt. Kanske inte är så mycket av det där hemma heller.. Hörde att snön regnat bort. Det är tomtar, julgranar och belysning över hela Honolulu, men det känns fel bland palmerna & havet. Missar tyvärr den svenska julskyltningen, det brukar oftast vara själva starten med allt. Men jag ska nog komma in i det : ) Man är verkligen full av energi och kommer att uppskatta saker och människor så mycket mera.


De här hundarna

Varje morgon går jag med hundarna, Elvis & Bear, och de är verkligen inte mina favoriter. Korta, knubbiga och hetsiga. De är goa på sina sätt, ser rätt roliga ut med de svingande rumporna med avklippa svansar. När man är ute så skäller de på alla djur, luktar och pissar på varenda stolpe och vattenstation. Lyssnar inte på vad man säger heller. Gillade dem inte mera när en av dem pissade på draperierna inne på mitt rum..

Igår for de gamla damerna tillbaka till den stora ön, så nu är det jag & Lucy igen. På förmiddagen igår så åkte vi till en ställe Buzze's eller vad det hette, och åt lunch. Åkte och kikade på huset där Lucy bodde förut, det ligger inne på en militärbas. Så hon har ett speciellt leg för att ta sig in där. Det var ett häftigt ställe, alla som bodde där inne jobbade inom det militära, eller hade fru/man inom det. Egna affärer osv, där man inte betalade någon skatt [ ?! ] Orättvist. På kvällen så gick jag och tittade på en film, Man of the Year. Ganska okej, men ingen höjdare.

Idag har jag varit på stranden, och nu är vi alla fixade inför en middag hemma hos en kvinna vid namn Elsie. Bor i ett lyxhus, ska bli intressant att se hur det ser ut där. Mongolisk mat, gott.                                                        

63381-374
Lucy! Hon ser så bra ut för sin ålder, och det vet hon om : )

63381-373
Gårdagens solnedgång från Waikiki.

63381-372
Marion & jag på restaurangen igår. [ jag ser lite bitter ut ]

Thanksgiving

63381-361

Onsdagen
innehöll mest bara en massa förberedelser inför Thanksgiving som var igår, torsdag. Jag och Lucy i köket, jag hackade och hon lagade. Satt vid jacuzzin tills det började regna. For till Sallys hus och matade hennes katt Buddy, sköter om den tills på söndag. De är på den stora ön och hälsar på.

torsdag morgon så kom Lucys mamma, Alice, och Marion som är tillsammans med Lucys bror, Alices son. De flög från den stora ön för att fira Thanksgiving här med oss. Alice är 80+ och den andra är 62, så nu är det jag och gamlingarna ; ) Nej då, det går bra, det är ju beteendet som räknas. Jacuzzin på förmiddagen medan kalkonen var i ugnen. All mat dukades sen fram, och vi var sammanlagt nio stycken till middagen. Vänner till familjen. Hade gruvat mig för den stora fågeln, inte min favorit, trots att den är god. Bara en dålig tanke. Med med en massa mos, sås och [ mamma & pappa, läs ] grönsaker så kunde jag lura mig själv att det var kyckling. Efterrätter och vin - trevlig kväll. Så nu har jag firat Thanksgiving med. Med bordsbön och allt. Gummorna här hemma gick och la sig runt nio, det är väl det som är mest trist.

Idag har vi varit vid poolen, åttioåringen med badmössan på, haha. Man måste småskrika för att bli hörd, dessutom. Varit till Sallys hus och skött om fiskarna och den blinde Buddy. Ser bara med ett öga. Känns skönt att Sally fått förtroende för mig i alla fall.

Presentproblemet är löst nu.

o En glasskål från Orrefors till Pia.
o Ett silver halsband med hjärta som hänge till Mary Jean.
Svensk choklad till grabbarna.
o Ett album med 20 bilder på dem och mig från tiden tillsammans.
o En bok om Härjedalen, på engelska. [ har köpt en likadan till Sally ]

Allt detta skickar jag med Eva, Tack.


Lucy & jag


I förrgår inhandlade jag en resväska, har börjat packa nu. Samla ihop grejer som inte kommer att användas under den lilla tid som är kvar. Det är komiskt, trots att det är 11 dagar kvar. Det är mer än en hel vanlig utlandssemester, som helt plötsligt känns så kort. Jag, Lucy och Kristinh [ stavar hennes namn olika varje gång, men det är tydligen så det ska vara ] storshoppade till Thanksgiving. Besökte alla de här stora affärerna som är rena lagren med mat. Så mycket som inte finns hemma. Inte undra på att så många är överviktiga här, skrämmande.

Resten av dagen var lugn, vi lagade middag här allihopa. Kristinh och hennes man, som är Lucys son, också jag. Jag och Lucy delade på en flaska vin, efterlängtat. Hon är en hejare på att snacka skvaller, men på ett roligt sätt. Jag som betraktat alla de här situationerna från "utsidan" tycker det är jätte spännande att höra om alla under-ytan-berättelser.

Igår befann jag mig på stranden, inget mera med det. Middag här hemma på kvällen, John fixade min dator som ni kanske ser. Fast jag måste ha en kabel insatt. Det andra ipnumret för det trådlösa fick han inte till.

Kom att tänka på alla olika historier man hört sedan jordbävningen, olika upplevelser och trauman. Den mest korkade jag hörde var om en kvinna som jobbade i ett höghus på 27 våningar. Vattnet slutade att fungera, så när de gick hem tänkte hon vara lite smart och satte på vattnet i en av kranarna och pluggade igen hålet. För då skulle de ju i alla fall ha vatten dagen därefter! Hur dum kan en människa vara? Högst upp som hon befann sig, och vatten det kom, rann över och fortsatte ner till de andra våningarna. Vet inte hur det gick till exakt, men hon står nu skyldig till att betala kostnaden för att laga 27 stycken badrum. Det är nog sådana gånger man ledsnar på sig själv lite grann.

Idag åkte jag och Lucy i väg på en annan sida av ön, besökte ett buddhistiskt tempel och en enormt stor begravningsplats. Åkte till hennes favoritställe och lunchade där. Det var där borta hon bodde förut, under fem år. Ska tillbaka dit någon dag och peka ut hennes hus osv. Sedan satte vi igång jacuzzin och bara njöt.

Grannarna kom in och bad mig vara barnvakt i två timmar, så det gjorde jag. Spelade kort och kollade på film. Lillie, ena ungen, körde samma trolltrick gång på gång med korten och var överlycklig över att jag inte kunde förstå hur hon gjorde ; ) [ kikar vart jag sätter in kortet i leken och sedan bläddra dit ] Sedan middag igen, och oj en sådan skillnad på mat det är sen Pia for. Det smakar något, och det är inte pasta & tomatsås. Äntligen.

Ah, vilka upplevelser

Gardagen borjade med nagra timmar hemma hos Sally, lite stadning. Har verkligen lart kanna den kvinnan bra nu, gillar henne skarpt. For sen hem runt formiddagen, kande att jag ville spendera de sista timmarna med familjen. Kandes trakigt att tiden gatt sa fort, nu pa slutet som man kommit varandra sa nara. Foljde med dem till flygplatsen och kramade dem hej da, inget roligt. Men bade jag & Pia var ganska sakra pa att ses igen, det kandes inte som ett sista farval. Jag kommer tillbaka, det ar sakert. Men efter att ha bott med varann i tre manader sa kanns det trist att plotsligt skiljas.

Nu ar huset tomt, bara jag och Barrys syster ar har. Lucy - en av de underbaraste manniskor jag mott. 64 ar gammal med en kropp som ingen annan, hennes hud ar som en tonarings och hela hon glanser. Jag skulle inte gissa pa mer an 50 -55. Hennes tander.. Allt, skulle kunna vara min moster. Hon ar guld. Hon sover i Pias & Barrys sang, och forsta natten gick utan problem. Hon ar sa ung i personligheten, vilket hon sjalv sager. Hon & jag ska jobba pa solbrannan tillsammans. Hennes son, som ar tillsammans med Christin, kvinnan jag pratat om forut. Som forsoker dalta med mig & vara min mamma osv. [ hon som var med pa karaokekvallen ] Jag har irriterat mig pa henne anda sedan forsta dagen, hon ar extrem. Men det ar ju inget man sager. Hon kor med allt o alla, bestammer och vill alltid ha kontrollen. Lagger upp mat pa allas tallrikar, talar om vad de ska ata o hur de ska bete sig. Har i Pias hus far hon ofta panik, vill ta over kontrollen och klarar nog inte av situationen man inte kommer undan i en trebarnsfamilj.

I alla fall, ni fattar hennes personlighet. Lucy, alltsa Christins svarmor, tycker exakt lika som mig. Vi har verkligen funnit varann. Vi har tillbringat de senaste tre timmarna med att prata om hur Christin beter sig, for det ar verkligen illa. Christin kan sjalv inte fa barn, vilket kan vara en anledning. Lucy berattade sa manga historier om alla de har manniskor jag traffat, vad alla tycker om varann och alla brak som varit och ar. Christen verkligen tomde kylskapet har hemma, for hon sa att allt var gammalt. Pia som hade kopt en massa mat, vi skulle knappt behova handla natt. Nu ekar det i kylskapet, sa nar jag kom hem fanns det ingen mat. Christen och jag ska handla imorrn sa hon, hehe. Hon ar en parla.

Det ar sa mycket jag vill skriva, beratta och forklara om situationer, handelser, saker man ser och upplever. Men det ar sa mycket sa det rinner ju ut i sanden, och det skulle bli sa mycket att lasa.

Manga av er dar hemma fragar hur det gar med engelskan. Det gar jatte bra, det ar svart att sjalv saga hur jag har utvecklats. Men jag har inga problem med att forsta diskussioner, utan det flyter pa som om det vore svenskan. Jag har forut tinte gillat att se pa filmer utan subtitles, men nu tanker jag inte pa det. De flesta sager att jag inte har nagon brytning, att man inte kan hora att jag kommer fran nagot annat land. Det kanns skont, aven fast jag i mina egna oron inte later som dem. Det jag sjalv kanner att jag behover ova pa ar ordforradet.

Det var tsunamivarning har for nagra dagar sen, jag antar att ni horde om jordbavningen borta vid Japan. Man forvantade sig en tsunami har pa Hawaii, men de avslog varningen. Valarna har forresten ocksa kommit nu, hoppas pa att hinna se nagon innan jag aker hem.

En annan sak jag tankt pa ar att var du an ar, nar som helst under din livstid sa kommer du alltid alltid alltid att behova sakna nagon, vilket ar hemskt. Man kan liksom inte gora nagot at det, man ska behova genomga sa manga olika sorters avsked.

Idag borjade jag dagen med en promenad klockan sju med Sally, och en svensk kvinna som hon sa garna ville presentera for mig. Jatte roligt! Hon var riktigt trevlig, men det blir svart att prata svenska sadar plotsligt nar man ar i kring engelskan hela tiden. Man tanker pa engelska, ska prata pa svenska och tanka pa svenska.. Ja, det blir sa fel. Sedan varierar man med engelska, for att Sally ska forsta. Men intressant : ) Det jag gillar med Sally ar att hon visar mig sa mycket ny & annorlunda mat. Idag at vi en japansk brunch ute pa hennes gard, som visserligen inte var gott. Ris blandat med te, sjograspure osv. Men alltid lika roligt.

Formiddagen spenderades hemma vid poolen, akte sen runt fyratiden tillbaka till Sally. De bjod med mig pa en tur med deras segelbat. Jatte roligt, vet inte nar jag seglade sist? Om jag ens gjort det sadar, haha. Kanonmysigt; solnedgangen, bra sallskap, kokade notter till snack [ sallys tips ] inte mycket till vind sa vi for fram och tillbaka i narheten av hamnen. Underbart.

63381-353
Allas varan stjarna, Sally.

63381-352
Jag.

63381-356
Michael.

63381-358
Baten - lagomt stor for tre personer.

63381-359
Honolulu.

63381-357
Flygplatsen var sa nara att man vad tvungen att sluta prata nar de kom & gick.

63381-355
Solen pa vag ner.

63381-354
Man kan skymta nagra hawaiianska fiskehus.

Bara undrar


VA?! Ar du bara 19? Jag trodde du var runt 28 i alla fall!
Jag menar, du ar ju sa mogen..
Okej.. Tack?

Hur ska man tolka en sadan kommentar/komplimang, bra eller dalig? : ) 


Sista dagen med familjen

Igar var det en helt vanlig dag pa stranden, barnvakt pa kvallen. Pia gav mig tre hawaiianska presenter, vilket gav mig annu mera angest over vad jag ska ge dem. Fick ett silverarmband, en skal att ha smycken i som forestaller plomeria och en ram med alla oarna pa. Hade inte vantat mig det.. Verkligen jatte svart!

Ska vara hos sally halv nio idag och hjalpa henne med nagra saker, sen blir jag nog mest har hemma. De ska aka runt attatiden ikvall. Trakigt! Traffade Barrys syster igar, Lucy eller nagot, som ska bo har med mig. Verkade trevlig & lattsam, men det kanns lite underligt att bo har med henne. Men det ska nog ga bra. Tom ligger i magsjuka nu, inte sa sarskilt lyckat infor deras resa. Ingen hojdare pa ett flygplan heller.

Ska forsoka kopa en ny resvaska idag. Min ar mera an overfull.

Stadium marknad

Akte till en stor marknad igar vid ett stadium, det var stand overallt. Det var i tva rader runt hela byggnaden, sa det var en hel del att titta pa. Och handla, det ar ju sa billigt med. Vandrade runt dar nagra timmar innan jag tog bussen tillbaka, lunchade och for hem. Gick sen pa en promenad. Middag; pasta & pastasas, haha. Ska vi tippa pa den 25 gangen? Inte mycket till varation har ; )

Var uppe strax fore sex idag, det ar fortfarande kolsvart ute. Gillar att vara vaken da, kanns bra. Kanns som hemma om man bortser fran palmerna, hehe. Nu har de borjat packa i familjen, imorrn aker dem. Tror inte att de far nagon present imorrn, utan ordnar sa att de hittar dem nar de kommer hem istallet. Har kopt ett hawaiianskt album som jag ska framkalla bilder till. Pa mig & pa platser hemifran. Sen nagra blommor pa det borde val vara okej?  Dags for frukost nu.

Pearl Harbor - USS Arizona Memorial

Datorer kan fa mig att bli tokig, internet har kranglat har i huset sa nu fungerar inte kontakten mellan min och det tradlosa som det ska. Nagot med ipnumret. Den far kontakt, men internet funkar anda inte. Skit trist. Hade Barry varit hemma nu sa hade han kunnat lost det. Men men, det ar ju bara tre veckor kvar sa jag far noja mig med familjens datorer. Det ar ju bara bokstaverna som ar lite smajobbiga, men med bilder & sa ar det ju likadant. Sa ni far sta ut med att lasa utan prickar, om det inte loser sig : )

Igar var solen huvudamnet mest hela dagen. Har hemma var stamningen lag, Pia var helt slut. Vilket hon latt verkar bli. Gar runt som en zombie, ryter at ungarna och lagger sig runt sju. Det drar ner oss andra med. Hon verkar inte riktigt kunna hantera att barnen har inlarningsproblem, for om de laser samma ord alldeles for lange blir hon jatte arg & otrevlig. Jag personligen tror att hennes beteende mot barnen kan vara en del i att de inte kan lara sig sa bra, hon behandlar dem fel. Det ar sa deras morgnar borjar och med den grunden gar de till skolan, med en massa brak och oliv. Hon borde forsoka borja prata som folk. For minsta lilla tjaffs & huset star i lagor. De dagarna hon vaknat pa ratt sida ar hon en angel och pushar dem for fullt, sa ja, de forvirrar nog barnen.


Imorse var jag uppe klockan fem, bussen som tog mig till Pearl Harbor skulle ga 6.15 fran ett hotell inne i Waikiki. Sa nar jag akte i vag pa vespan sa hade solen annu inte gatt upp, det var svalt och skont och folk var ute och motionerade innan hettan. Harlig tid pa dagen.

Akte mot Pearl Harbor, valdigt speciellt alltsammans. Dock borde jag last pa lite om den amerikanska historian som vi hemma inte laser sa mycket om. Det var en hel del man inte riktigt hangde med pa, men jag var den enda bland alla amerikanare, sa de ganger jag stallde fragor sa hojde guiden nastan pa ogonbrynet. Borjades med att visa en film pa USS Arizona Memorial, som ligger pa hamnen och ar som ett sorts museum. Folk hade som tur var lyckats filma da japanerna slappte bomber ner over batarna i hamnen, den 7 december 1941. Fascinerande. Sedan fick vi aka over till den plats dar en bat, Arizona, ligger under vattnet som man inte kunde fa upp och renovera. Det ligger fortfarande 940 manniskor kvar dar inne i baten. Man kan se vissa delar av fartyget sticka upp ovanfor ytan, och man ser konturer av baten. Den var enormt stor. Dagen Arizona bombades sa var den uppfylld med olja till max, sa an i dag laker det ut olja vilket man sag. Helt otroligt.

Aren efter som detta hande renoverade man de skepp som gick att radda, sa manga och sa enorma stora fartyg forstordes. Man fick flytta ca 400 kroppar ur en av dem. Det ar nog forst idag som jag insag hur stort det anfallet var, och man kunde nastan se allt framfor sig nar man stod dar. Pa den plats dar baten under vattnet fanns har de byggt en liten byggnad ovanfor, dar inne pa en vagg finns alla namnen pa dem som dog under attacken. Nastan 2 400 dog den dagen, da den yngsta var tre manader gammal.

Akte sedan tillbaka da man fick kopa souvenirer och besoka sjalva museumet. Bilder, saker som raddats sen katastrofen, klader, upphittad misil och en massa annat. Sedan bar det i vag via trolley till nastan samma stalle som den har minnesplatsen, dar en annan bat finns. Missouri. Den ar gjord for att sta emot krig, och de gjorde stora insatser med den under andra varldskriget. Det var just pa den baten med, pa en speciellt utpekad plats uppe pa dack, som det andra varldskriget avslutades. Alla landers ledare mottes pa en och samma plats, och skrev pa ett fredsavtal. Turen var guidad och man fick titta in i rummen och hytterna dar de sov, bodde och arbetade. Fotograferades i seglarmossa bland annat, men de korten kan jag inte visa, ingen scanner ; ) Dagen avslutades med en tur forbi the Punchbowl, dar alla ligger begravda. De familjer som tillhor en familj inom de militara far begravas dar ocksa, men inga andra.

Ja, det var en riktigt intressant dag. Har lart mig en massa, mycket mer an vad jag visste innan av att ha sett Pearl Harbor filmen, hehe. Hade ingen aning om hur stort det var, och hur det drabbade Hawaii. Det som kandes mest var att se baten i verklighet, och veta hur manga som ligger under vattenytan.


Arizona battleship. Man ser tydligt baten, och det ovanfor var minnesbyggnaden. Dar inne gallde alla hattar & mossor av, och man skulle helst inte prata.

63381-343
Har kan man se en del av skeppet. Alldeles intill ytan, och en bit ovanfor.

63381-342
Kommer inte ihag vad de har har for funktion, de ser ut som stora skorstenar pa fartygen. Kanske de ar det med? : ) Tank att det ar en hel bat som ligger under ytan, precis sa som den sjonk da det blev bombat av de japanska flygplanen.

63381-340
Olja, som funnits i baten i 60 ar.

63381-341
Alla namnen pa de som dog den har dagen.

63381-350
Baten Missouri.

63381-348


63381-347


63381-346
Sa har kunde hytterna se ut.

63381-345
Pa den har platsen stod det ett bord, dar avslutades det andra varldskriget. Varldens allra storsta ledare samlades och signerade fredsavtalet.

63381-344
Pearl Harbor ar idag utrustade for att vara forberedda pa en ny attack. Den gigantiska runda kulan ar en radar som kontrollerar signaler efter misiler pa ett avstand av 1000 miles.

63381-351
Tusentals begravda manniskor, Punchbowl.


Pojkar

Den här helgen har varit skön, Pia har behövt mig en hel del så jag har varit mest här. Åkte en sväng till Chinatown igår bara för att titta, men jag gillar inte lukten där. Idag följde jag med grabbarna till shoppingcentrumet, de hade fått 10 dollar var. Hade en timma på oss innan vi skulle bli upphämtade, Louis skulle på sin dramalektion. De irrade omkring tills det var ca 10 min kvar, då vi skulle hinna köpa mat med. Doh. Tjatade o tjatade, och i sista minuten kom de äntligen på vad de skulle ha. Så mitt i matkön stack de i väg, men kom precis tillbaka tills det var våran tur. Jäkla ungar ; )

Verkade också som att jag fick "manligt" sovsällskap inatt. MJ bestämde sig för att sova inne hos mamma, så helt plötsligt kom Louis och hans vän Colden som är familjens fjärde barn. Han är här jämt. Jaha tänkte jag.

Ge mig tips

Igår var det en ny dag på stranden i solen. Åkte runt på moppen och kollade runt i lite olika affärer. Hälsade på Sally en sväng, ska ta hand om hennes katt de här dagarna. Hon ska ut och campa i helgen. Bokade in Pearl Harbor för på tisdag morgon, 6.15 går bussen. Tidigt! Men det känns som att när man är här borde man besöka den platsen. Lite historia. Så gårdagen var rätt lugn, var hemma resten av eftermiddagen och kvällen.

Ja, så idag sticker Barry. Trist.. Har funderat på något jag kan ge familjen innan de åker, resten av dem åker på fredag. Några tips? Gav dem inget på deras födelsedagar, kunde inte komma på något. Trodde inte att de skulle ge mig något heller, men Pia betalade ju delfinsimningen. Vet verkligen inte vad jag ska ge dem. Hjälp.

Några ord


Ukulele - ett sorts stränginstrument
Aloha `auinala - god eftermiddag
`O wai kou inoa? - vad heter du?
Aloha Au Ia 'Oe - jag älskar dig
Aloha - hälsningsfras
O'hana - familj
Mahalo - tack
 A'ole - nej
Ae - ja

Vad sägs om den här då?

Humuhumunukunukuapua'a - "Picasso triggerfish" på engelska.


Öbyte!

Nu är jag tillbaka på Oahu igen, känns bra. Trivs bra med Mary Jean som sovkamrat, blir inte lika ensamt då. Familjen verkade i alla fall glad över att ha mig tillbaka, trist att de åker om tio dagar till New Jersey. Barry sticker redan imorrn, ska på kurs innan han också åker dit för att fira Thanksgiving med familjen.

Ja, de sista dagarna på den stora ön var jätte bra. Är så glad över att jag fick se den, det är en helt annan miljö. Sally & Michael är så bra båda två. Lättsamma. Sally är en intressant person, har rest runt hela världen. Plockat tomater i grekland, bott hos en familj i Portugal, seglat över haven, jobbat med det hon gör nu i alla möjliga länder. Hon är rolig. Vyn på det där stället kommer jag aldrig att glömma, har många fina kort där ifrån. Bergskammen går på baksidan, medan havet och alla stora gröna områden är på andra sidan. Man är ovanför molnen, galet. Det går inte att tänka sig att allt man får på är lava, men kan så tydligt se alla kullar där den en gång kommit från. Den stora ön som är yngst av alla har fortfarande områden där det inte växer några träd, för att lavan är inte tillräckligt gammal.

Hann tyvärr inte se vulkanen, men det får bli nästa gång. Jag gick runt i en gammal country/cowboy stad i förrgår. Små söta affärer. Vart man än går så pratar alla om jordbävningen, utbyter historier om hur de upplevde den och vad som gick sönder i deras hus. Hörde förresten att det var efterskalv i veckan, ca tre på skalan, men jag märkte inget. Lunchade sen med Sallys vänner, har träffat så många roliga vuxna människor. Åkte sen till Beach 69, namnet kommer ifrån numret på telefonstolpen alldeles intill. Liten, mysig och inte så mycket folk. Vattnet var hur varmt som helst. Tillbringade några timmar där innan vi for och åt middag med de här tjejerna igen, samt några vänner till dem. Allt med den här röstningen pågick, nya guvernörer & allt.

Dagen efter det, igår, så satte Sally igång yoga.
Fotografen jag pratade om förut hängde på han med. Följde sedan med honom ner till hans hus & kollade på hans kamera och allt vad han hade. Riktigt intressant kille. Klättrar upp för berg och genom djungel för att hitta alla de här ställena han fotar. Han gav mig två jätte fina foton, ganska stora, precis så de får plats i resväskan på tvären.

Sedan var det dags att åka mot Hilo. Avslutade med en middag på thairestaurang med Sally, Dave och en vän till dem. Sen var det flygplatsen nästa. Färden hem gick mycket bättre, knappt någon turbulens alls.

63381-338
Beach 69.

63381-337
Sally!

63381-336
Den här blomman var gigantisk!

63381-333
Mera blommor.

63381-332
Ännu mera.

63381-335
En av grannarnas hus.

63381-334
Hittade några vänner på gården med.

63381-328
Två goa tjejer : )

63381-331
Ja, så här såg det ut. Ett enormt område som hörde gården till, många stigar man kunde följa.

63381-330
Fint.

63381-329
Det är där uppe rymdobservatorierna håller till. Man kan se ett av dem.

63381-327
Bergsdimman som låg som ett täcke över allting.

63381-326
Nej, testade aldrig gungan.

63381-325
Bilder från den svarta stranden vi besökte i början av veckan.

63381-324


63381-323


63381-322 


63381-313


63381-312
Jag & Sally.

63381-339
Fotografen!


Polynesian Culture Center

Nu känner jag att jag är far behind i dokumenteringen av mina dagar. Väntar jag för länge så glömmer jag ju bara bort en del saker som kan vara värda att berätta. Så nu tar vi det från början, dagen innan jag for till den andra ön sa var jag på Polynesian Culture Center - kanon. Det spöregnade dessvärre den dagen, bussen kom knappt fram på ett ställe för det bara forsade vatten. Kan säga att jag varken bar långbyxor, stövlar eller plastkappa så jag var blöt. Men det var inte hela världen, alla shower och danser var ju ändå inomhus. Vi fick lära oss om kulturen på de sju polynesiska öarna, Tahiti, Hawaii osv. Olika sorters hulahula, sånger & språk, levnadssätt. Allt.

Vi tuggade på sockerrör, kokosnötter och bröd gjort på gammalt vis. Fick tatueringar som rann ut i regnet ; ) En bio visades på en duk som var ca 40 meter hög och säkert lika bred. Den handlade om reven och fiskarna i havet. Nästa projekt är att ta dykarcertifikat på nästa resa. Buffé innan den stora kvällsshowen tog plats. Enormt bra! En massa dansare på scenen, eldshower och rytmisk musik. Har hört en massa bra låtar som jag inte har en aning om hur jag ska hitta.

Folket på det här centret var alla klädda i det traditionella kläderna, en del av dem hade levt ett sådant här liv. En man visade sina tatueringar som man hamrar in, tar flera veckor. Annat det än dagens grejjer. Har inte varit in och kikat på några tatueringar själv som jag sa att jag skulle, men ska försöka ta mig till någon studio. Det är ju helt andra mönster här. Men svanken blir det i alla fall.

63381-321
Det är så härligt att kolla på dessa dansöser, de har höfter som ingen annan.

63381-320
Det här föreställer New Zeeland.

63381-319
Tjusigt, haha.

63381-318
Denna man tillhör Samoafolket. [ likaså gjorde våran guide ]

63381-317
Här gör han upp eld.

Kroppssprak pa hjarnan

Igar akte vi ner till ett teparty dar en kvinna skulle prata om sadant som Sally ar intresserad av. Nagra medelalders vuxna och sa jag, kvinnan som holl i det hela var barnbarn till hon som spred reinkarnationen till USA. Hon pratade om hur hennes mormor lart sig healing, hur hon upplevde sin uppvaxt och hur hon har fort det vidare. Ratt intressant men ganska konstigt. Tva kvinnor sov under hennes tal, sa jag vet inte hur bra det var? Det bjods i alla fall pa en massa fika, dock hittade jag en spindel mitt i maten.

Jaa, sen pa kvallen kom det bekanta fran Kalifornien och halsade pa. Trevliga, den ena kunde nagra fa ord pa norska. Valdigt udda var de allihopa pa nagot vis, inget illa menat. Han tyckte vattnet var sa kallt och skrammande har pa Hawaii sa han anvande vatdrakt nar han snorklade. Har fatt nagon jobbig dille och tanker pa folks kroppssprak hela tiden, och den ena kvinnan kunde jag inte sluta att betrakta. Hon paminde sa mycket om en tjej fran gymnasiet som jag laste drama och nagra andra kurser med. Jag hade samma problem dar, kunde inte sluta titta pa hennes kroppssprak. I vilket fall, den har kvinnan, gar inte att forklara riktigt, nastan lite nervositet over det hela fast anda inte. Stod och kollade ner pa sina fotter samtidigt som hon flyttade dem at olika hall och platser. Som om det var nagon sorts tvangstanke. Kunde sta och lyfta pa laren och svinga med ben o armar nar man pratade med henne. Det var inte nagot ticks eller sa, hon bara var flummig tror jag eller nagot. Pratade hogt for sig sjalv och jag trodde hon talade med mig. Men nej.

Somnade och vaknade tidigt imorse, halv sju och solen var pa vag upp. Sa jag pallrade mig i vag men insag att den inte var sa himla kul att titta pa, fargerna var knappt synbara. Fel dag helt enkelt. Promenerade med Sally och kvinnan som jag inte kan sluta att titta pa ner langs vagen & bort. Klarbla morgon sa man sag de har bergen igen, otrolig utsikt. Idag kunde man se annu ett rymdlabb. Halsade pa nagra grannar, en kille ar en grymt bra fotograf, en av ons basta. Hans kamera ar vard 50 000 DOLLAR!! Ska fa komma ner till honom imorrn och kolla pa alla hans saker, se ur de fungerar osv. Han hade bilder pa vaggen som han tagit, galet fint. Hawaii ar stallet man ska bo pa om man ar fotograf. Han har en enorm skrivare som han printar ut alla sina bilder fran, stora som plakat. Ska bli intressant.

Sally har varit nere i stan och jobbat idag, hade nagra kunder inbokade. Sa jag blev lamnad hemma med att torka bort allt mogel fran brorackena. Altanen gar runt hela huset, vilket ar en massa racken ; ) Fick sen kora runt pa en grasklippare, glad att jag slapp ga i alla fall, haha. Okej for mig, vadret ar gratt o trist. Gjorde klart och kollade pa en film.

Det har stallet ligger sa hogt upp att molnen verkligen ar inne i huset. Ser ganska roligt ut, eftersom att det ar luftfonster overallt sa kommer de in. Som en dimma som aker runt i rummen. Ska vanta pa att Sally kommer hem runt sju, middag da. Dave kikar forbi ibland, drar ett skamt och skrattar lange innan han gar vidare.

Svart strand

Struntade i solupppgangen idag med, hade inte styrka att kliva upp sa tidigt. For da skulle dagen bli sa extremt lang, men ska ge det en ny chans i morgon, hehe. Det ar ofta molnigt & regn pa det har stallet men imorse sken solen sa vi gav oss i vag till en strand dar sanden var svart sen vulkanens lava. Sag lite konstigt ut. Badade en stund, fotade och gick en promenad innan vi akte igen. Stranden blir sa otroligt het efter en stund, med tanke pa fargen. De satte mig pa flaket for att jag skulle uppleva vagen och miljon battre, sa dar satt jag och skumpade omkring.

Handlade och for tillbaka till ingenmansland. For sa kanns det verkligen har uppe, odsligt men mysigt. Jag som kommer fran en sadan liten ort sjalv vet ju hur det ar, men nagot skiljer sig. Det ar buddhistiskt, flaggor som hanger i traden med olika betydelser, tempel inne i meditationsrummet osv. Udda. Ar glad att jag fick folja med hit, skont med omvaxling. Kanns valdigt valdigt ensamt om kvallarna nar man gar till det dar lilla rummet alldeles for sig sjalv. 29 dagar kvar innan jag ar tillbaka i Sverige. Jag ar ganska neutral till det.

Igar stadade vi mest hela dagen, jag holl till inomhus, kanner inte att vaxter och sadana saker ar nagot jag kan. Dave, han som skoter stallet ar en hejjare pa matlagning, grillade kyckling at mig och fisk for dem. Kan verkligen inte med fisk. Resten av kvallen bara gick, pratade och tog det lugnt. Har kommit pa att fragan jag inte gillar att fa ar vad min pappa jobbar med, gar inte att beskriva med engelska ord, men brukar kunna komma fram till svaret efter en stund. Beror lite pa vem som fragar och hur insatta de ar i saker o ting. Ikvall ska vi aka och kolla pa nagon kille som Mike, Sallys sambo, kanner och ar gitarrist i ett band for tillfallet. Han ersatter en kille som rakade kapa av sitt finger, illa.

Sagolik plats


Flygresan over till den har on gick bra, mycket turbulens men okej. Sitter vid Sallys dator, orkade inte krangla med att ta med min, men angrar mig nu. Jag befinner mig i ett stort hus som Sally och tva till kopte for fyra ar sedan. Det ar hogt upp, och man kanner sig nastan som hemma for att luften ar mera lik. En kille vid namnet Dave bor har, och tar hand om allt. De har gronsaksland med alla mojliga saker i, tva getter, kalkoner som vandrar omkring, ankor & hons med. Omradet ar inhangnat, sa Dave sa att jag kan ga vart jag vill utan att ga vilse. Kan inte beskriva hur fint & stort det ar. Sagolikt. Man kan se anda ner till havet, samtidigt som man ser bergen. [ nar det ar riktigt klart ska man till och med kunna se anda upp till rymdforskningstornen uppe pa de hogsta berget ] Det ar stigar som leder overallt. Det ar kulliga backar och stora trad, lummigt och samtidigt oppet. En stor gunga uppe pa toppen i ett trad. Tog inte med mig kabeln till kameran, sa bilderna far ni se sen. 

Den har garden ar valdigt speciell jamfort med de andra runt omkring, de har solceller, sa strommen kommer fran solen. Vattnet kommer fran regnet som samlas upp i en stor tank, som sedan gar genom en massa olika filter och grejjer. Annorlunda. Mobilen har ingen tackning har heller. Hit kommer det folk for att uttova yoga och sadant, ta det lugnt och slappna av. Nu ar det inga har, men det kommer till Thanksgiving, sa det ar darfor jag ar har. Hjalper till att stada rummen osv, det ar tolv stycken. Jag bor i ett litet enkelrum, helt okej. 

Det bor en kvinna och hennes fjorton ariga son har. Sa de hjalper alla till med att halla stallet i skick. Dave ar en harlig person, kanske runt 50. Har rest en hel del, varit i alla stater i USA, forutom tva. Alaska och en till. Han alskar verkligen den har garden och ansvaret han har, det syns. Det ar en bit att aka ner till affarerna. Tar nog 20 min.

De ater mycket fran sitt egna land, papaya, olika rotter och annat konsgtigt. Men som faktiskt smakar okej. Banantrad, jordgubbar, persilja, dill m.m Soluppgangen har ska tydligen vara den basta, missade den imorse, kande att jag behovde sova ut. Men imorgon ska jag forsoka ta mig upp. 




Halloween


Pumpor och prydnader överallt & bråk om klädnader och peruker. Äntligen kom dagen som barnen längtat efter så länge, årets näst största händelse. [ julen ligger som etta ] Hade man varit hemma hade man knappt känt av det, men här är det ju enormt. Pia bjöd in de som ville från kvarteret på middag, köttgryta. Så jag fick följa med barnen ut på trick or treat. Jätte mysigt! Det kryllade av barn som sprang över gatorna från hus till hus med vuxna i en svans bakom, som var utsmyckade till max. De som öppnade hemma i husen var utklädda till allt från araber till zombies, innefrån kunde man höra "spökmusik" och det var ljus och halloweensaker överallt.
 
Så jag, MJ, Lillie och en tjej till gick längs gatorna, med en kärra som släptåg. Dröjde inte länge innan den blev full. Vissa hus hade stora bord med askar som de tog fler än en av, hehe. Gårdagen var en upplevelse! Jag tror inte att jag klätt ut mig under den här helgen. Det enda är som påskkärring under påsken då ; ) Tycker det är roligt att de verkligen sätter sig in i det och bygger kyrkogårdar & allt vad det är vid husen.

Några timmar senare släpade jag med mig dem hem. De hade inte plats för mera i vagnen. Pia tipsade då mig om att åka ner till Waikiki, där folk går ut på gatan och visar upp sig i alla möjliga sorters kostymer. Tur att jag åkte dit, för vägen var helt proppad med folk! Allt från elvis och kysskioskar till tomtar och ostar. Galet! Har aldrig upplevt Halloween såhär. Hittade två trevliga kvinnor från Kalifornien som jag stod med, vi var alla tre lika ivriga med att fota.

Idag var jag på det Polynesiska kulturcentrumet - jätte roligt! Men det är dags att sova nu om jag ska orka ta mig upp i morgon och packa innan vi åker. Ska vara hos Sally kl 08.00. Skriver om kulturgrejen & visar bilder sen!

63381-290
Mary Jean som gotisk fe & Lille som en vanlig fe.

63381-291
Med full utstyrsel sitter de och välkomnar alla.

63381-292
Medan vissa andra ställer ut en skål med godis.

63381-293
Kärran fullproppad.

63381-294
Lillie och en vän till dem.

63381-296
En massa..

63381-295


63381-311
Och så kommer alla roliga människor som hade klätt ut sig!

63381-310


63381-309


63381-308


63381-307
Kvinna eller man? Jag vet ärligt talat inte.

63381-306


63381-305


63381-304


63381-303


63381-301


63381-300


63381-299


63381-298


63381-297